Black History Month Belgium eert zwarte kunstenaars
© analog by M.Guidotti

Black History Month Belgium eert zwarte kunstenaars

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

In maart gaat Black History Month Belgium (BHMB) van start. Het thema dit jaar is ‘The Power of Assembly’ of de verschillende manieren waarop de zwarte gemeenschap in België is samengekomen. Artistiek platform PLEASE ADD COLOR zet de toon met twee veelzijdige vernissages van sub-Saharaanse kunstenaars.

/

The Power of the Assembly

Dit jaar vindt de de vijfde Belgische editie van Black History Month plaats. De hele maand maart vinden er allerlei activiteiten (gesprekken, lezingen, films, debatten, performances …) plaats om de zwarte cultuur en geschiedenis te eren.

Lees ook: 9 nieuwe tentoonstellingen om binnenkort te bezoeken

Het thema deze keer is ‘The Power of Assembly’. Het geeft de verschillende manieren weer waarop zwarte mensen in België doorheen de jaren zijn samengekomen en samen hebben gewerkt aan bewustwording. Het thema verkent ook en stelt nieuwe manieren van denken in vraag.

“Black History Month Belgium wil de geschiedenis eerlijker, waarachtiger en inclusiever maken. Dat doen we door history from below te vertellen: vanuit het perspectief van de gewone mens. De drijfveer is om het belang aan te tonen van het behoud en de bevordering van culturele diversiteit en het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving”, aldus de organisatoren van BHMB.

/

An Assembly of Years in Arts

Dit jaar verzorgt artistiek en curatorieel platform PLEASE ADD COLOR de vernissage. Het initiatief werd opgericht in 2019 door Kevin Kotahunyi. Het doel is om jonge, gekleurde kunstenaars te begeleiden in hun eerste stappen binnen de creatieve sector.

Lees ook: 10 nieuwe tentoonstellingen in Brussel om de komende weken te bezoeken

PLEASE ADD COLOR wil zwarte, sub-Saharaanse kunstenaars van over de hele wereld samenbrengen. Dat doen ze met expo’s die steeds een intrigerende mix brengen van allerlei kunstvormen.

“Ik denk dat het een krachtige boodschap is om de creatieve zwarte industrie samen te brengen met twee PLEASE ADD COLOR-vernissages, om een gesprek te voeren over kunst en de toekomst. Voor mij is het niet alleen black history month, maar ook black future month”, zegt Kevin Kotahunyi.

M Guidotti

Voor Black History Month België 2022 presenteert het platform de groepstentoonstelling An Assembly of Years in Arts. Er zullen zowel internationaal gelauwerde namen zoals Kahlil Joseph als debuterende kunstenaars zoals Inès Eshun te zien zijn.

An Assembly of Years in Arts is een mix van verschillende soorten artiesten. Hun werk een visuele belichaming is van hoe het is om een zwarte kunstenaar te zijn.”

Wanneer? Van 5 maart tot 3 april

Prijs? Gratis

Waar? Ballon Rouge, Bloemenplein 2 – Brussel 1000

Wanneer? Van 18 maart tot 27 maart

Prijs? Gratis

Waar? Wilde Zee, Groendalstraat 20, 2000 Antwerpen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Black history month belgium, Expo, Kunst, Please add color, Tentoonstelling.