Vijf tips van een diëtiste om een positief lichaamsbeeld op te bouwen
© Getty Images

Vijf tips van een diëtiste om een positief lichaamsbeeld op te bouwen

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Belgen hechten volgens onderzoek steeds meer belang aan body positivty. Toch blijkt dit gegeven gemakkelijker gezegd dan gedaan want vooral voor zichzelf is de Belg nog steeds bijzonder streng. Valerie Mattheussens, diëtiste bij WW zet vijf tips op een rij om gezond én body positive door het leven te gaan. 

/

De Belg heeft genoeg van body shaming. Steeds meer Belgen keren zich af van deze negatieve beweging en gaan voluit voor body positivity. Uit onderzoek blijkt dat 91% van de Belgen vindt dat zich gelukkig en trots voelen over zijn of haar lichaam, niets te maken hoeft te hebben met gewicht of BMI. Hoewel dit een gezonde instelling is, lijken Belgen voor zichzelf heel wat strenger te zijn: 63% van de Belgen geeft namelijk aan dat hun gewicht bepaalt hoe aantrekkelijk ze zich voelen. “Er is dus zeker nog werk aan de winkel op vlak van positiviteit ten aanzien van ons eigen lichaam”, stelt Olivier De Greve, CEO van WW Benelux.

Het verbeteren of behouden van een positief zelfbeeld zou bovenaan ieders to-do lijst moeten staan. Valerie Mattheussens, diëtiste bij WW zette alvast vijf body positive tips op een rij om je op weg te helpen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RIANNE MEIJER 🐶 (@rianne.meijer)

1. Laat ‘fat talk’ achterwege

“Klagen over je lichaam kan ervoor zorgen dat je je er slechter door gaat voelen. Je ontevreden voelen met je lichaam kan dan weer leiden tot meer ‘fat talk’. “Kortom, tijd om perk aan paal te stellen aan de negatieve ‘fat talk’ cyclus. Verban woorden als dik of vet gewoon volledig uit je vocabulaire, samen met andere body shaming taal zoals, ‘Ik haat mijn billen/armen/dijen’”, stelt Valerie Mattheussens.

2. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen

Het probleem met dit soort van vergelijken is dat het vaak leidt tot zelfsaboterend gedrag. “Met andere woorden, het wordt moeilijker om een gezonde levensstijl vol te houden, omdat je jezelf al verloren voelt, nog voor je überhaupt begonnen bent”, vult Mattheussens aan. “Dus, stop met jezelf te vergelijken met andere mensen. Waardeer jezelf en onthoud dat iedereen anders is.”

3. Focus op gezondheid, niet op uiterlijk

Het kan schadelijk zijn om te veel nadruk te leggen op hoe je lichaam, of dat van anderen, eruit ziet. Door eigenwaarde te koppelen aan fysiek uiterlijk, negeer je het belang van de waarden, vaardigheden en persoonlijkheid van mensen. “Vier in plaats daarvan gezondheidsverbeteringen, zoals toegenomen fitheid, energie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen, in plaats van alleen getallen die geassocieerd worden met gewichtsverlies”, zegt Valerie. “Vraag jezelf af: Dit jaar, deze maand en deze week, wat zijn de positieve gezondheidsveranderingen die ik heb gemaakt en waar ik me aan heb gehouden?”

4. Kijk naar “the bigger picture”

Ben je nog steeds te streng voor jezelf? Kijk naar het bredere plaatje. “Respecteer de geschiedenis van je lichaam”, verduidelijkt Valerie Mattheussens. “Het kan een bevalling doorstaan hebben, een ziekte of ongeval overwonnen hebben of, simpeler, het voertuig zijn geweest dat je tot nu toe door het leven heeft gedragen – geen gemakkelijke taak! En onthoud: lichaamsbeeld is een gevoel; sommige dagen zal je je goed voelen over jezelf, andere dagen niet zo.”

5. Reframe het gesprek

Prijs mensen in je omgeving op een positieve manier om zo een nieuwe standaard te creëren omtrent gezond praten over lichamen. “Zeg bijvoorbeeld ‘Ik ben zo blij dat je iets voor jezelf doet. Ik ben zo blij dat je je op je gezondheid concentreert’”, vertelt de diëtiste. “Door zelf al elke vorm van body shaming te vermijden, help je indirect mensen in je omgeving om hun lichaam te accepteren voor wat ze kunnen in plaats van hoe ze eruit zien.”

Lees meer Marie Claire op: België heeft werk aan de winkel op vlak van body positivity, 7 wetenschappelijk bewezen manieren om je mentale gezondheid op peil te houden en 5 x boeken van ambitieuze powervrouwen.

Tags: Body positivity, WW.