Ga op vakantie in eigen land met deze 4 onverwachte aanraders
© domainederonchinne.be

Ga op vakantie in eigen land met deze 4 onverwachte aanraders

Door Marie Geukens
Leestijd: 3 min

Of het nu een stijlvolle B&B is, een knusse boomhut, een heus kasteel of simpelweg een vlot, zolang de matras maar goed is, het eitje lekker en er natuur in de buurt is om in te verdwalen. Ga op vakantie in eigen land met deze vier onverwachte aanraders (en ze zijn niet aan zee of in de Ardennen).

/

Limburg alleen

vakantie limburg

sailcenterlimburg.com

Wat wordt het: Nederlands Limburg of Belgisch Limburg? In wandeldorp Kinrooi ligt er een sympathiek back to basic-kampeervlot op je te wachten. Zonder wifi of stroom vaar je tegen negen kilometer per uur (maximum) een stukje Maas af.

Aan de Nederlandse kant passeer je Stevensweert, een oude Spaanse vestingsstad, de sluizen van Maasbracht, waar een Michelinsterrestaurant de trekpleister is, Roermond het winkelparadijs met onder andere een grote modeoutlet en Thorn. Het witte dorpje heeft een rijke geschiedenis van adellijke dames die er al in de tiende eeuw een abdij stichtten.

Je kan varen tot in Rotterdam, afhankelijk van het aantal geboekte nachten. Kies je voor Belgisch Limburg, dan brengt een dag varen je tot Maaseik, de geboortestad van de gebroeders Van Eyck. Je eindigt er op een meer waar lustig gewaterskied wordt. Maar eigenlijk gaat het er niet om welke stadjes en plaatsjes je kan bezoeken, maar om je vijf zintuigen te stretchen vanop het water.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SailcenterLimburg (@sailcenterlimburg) op

Bezige bevers en grazende koningspaardjes langs de oevers, vogels, kikkers, ruisend riet, een ondergaande zon. Aanmeren op een godverlaten plaatsje, helemaal voor jouw vlot alleen, en je BBQ op pootjes aanwakkeren. Je voelt je de zenkoning te rijk.

Treibgut-kampeervlot, Sailcenter Limburg, Maasdijk 1, 3640 Ophoven
Vanaf € 140. Vergeet niet je eigen matras mee te nemen.

/

Gewoonweg Gent

vakantie gent

Instagram @bnbpetitprince

Wat wordt het: een romantische laatavondwandeling langs het water, oude wijken met veel verhalen en imposante monumenten of verdwalen in het groen? Vanuit de prinsheerlijke B&B Petit Prince – niet toevallig gelegen in het rustige Prinsenhof nabij het knap onderhouden begijnhof, het Gravensteen, Patershol en een mooi stukje riviergrachten – kan je beide combineren.

Het Bourgoyen-Ossemeersen-natuurreservaat ligt immers op drie kilometer loopafstand. Je wandelt er tussen lendehoog gras en komt er een blotevoetenpad tegen, vijvers, sloten, oude knotwilgen waarin je de specht hoort tikken… Kortom je vergeet de stadsgeluiden.

Le Petit Prince is daarbovenop een verborgen pareltje met een stijlvol interieur en warm onthaal. Twee ruime kamers delen een gemeenschappelijk stadstuintje zonder inkijk dat direct verbonden is met de ontbijtkamer. De derde slaapkamer heeft ook een privéterras. De eigenares, Polo Forrez, koos met veel liefde en zin voor esthetiek het interieur. De kamers stralen een gezellige chic uit (en de matras was perfect). Haar man Guy zorgt dan weer voor een ontbijt op maat. Specialiteit van het huis: roerei met lente-uitjessnippers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door B&B Petit Prince (@bnbpetitprince) op

Beiden raden ons op zondagmorgen de bloemenmarkt aan op de Kouter. Al kuierend tussen de netjes geklede Gentenaars genieten we van de sappige Gentse gesprekken. Kom vroeg genoeg, want in coronatijden mag er maar een beperkt aantal mensen op het plein.

B&B Petit Prince, Rabotstraat 41, 9000 Gent
Kamers vanaf € 109 + € 13 voor het ontbijtbuffet.

/

Namen natuurlijk

vakantie namen

domainederonchinne.be

Wat wordt het: de woning van prinses Clementine van België en Victor Napoleon Bonaparte – een kasteel dus – of een tiny house met uitzicht op konijntjes en een verdwaald hertenkalf? Het Domaine de Ronchinne herbergt niet alleen een statig negentiende-eeuws kasteel waar je je bedje kan spreiden, maar ook paardenstallen, een familietuinhuis, een enorm vogelkijkershuis, huifkarren, en een coole boomhut in het 42 ha grote landschapspark.

In het hart van de Condroz tussen Namen en Dinant op enkele kilometers van Crupet, een van de mooiste Belgische dorpjes, ben je mijlenver van je dagelijkse beslommeringen, zeker in de totaal vernieuwde spa die inbegrepen is in de prijs van je kamer. De ideale plek om familie en vrienden weer te zien in een superrelaxte omgeving en naar ieders portemonnee.

vakantie namen

domainederonchinne.be

Domaine de Ronchinne, Ronchinne 25, 5330 Maillen
Prijzen gaan van € 69 tot € 249 + € 17 voor het ontbijtbuffet.

/

Landelijk Luik

vakantie luik

megarnie.be

Wat wordt het: werken aan een betere wereld of luieren in de schaduw van je eigen grootse herenhuis? In Engis, bij Luik, staat Megarnie, en daar kan je beide combineren. Twee bevlogen vrouwen uit Limburg, Anne Froidmont en Annemie Goedemé, startten er deze zomer met een gloednieuw concept: het begeleiden van teams en organisaties in hun transitie naar een meer duurzaam, sociaal en circulair ondernemen aan de hand van workshops, lezingen en adviezen op maat.

Wil je de knop even omdraaien, dan kan je het appartement of – waarom niet – het hele domein huren. Je slaapt overigens in de allereerste 100% circulaire bedden van Vel-you, maar je moet wel zelf je eitje bakken.

De mooiste wandeling start vier kilometer verderop, vanaf de authentieke kasteelhoeve Ferme Castrale in Hermalle, met de mooiste schuur van de provincie. Daarna kan je de landelijke vergezichten bewonderen en de occasionele koe in de wei. De Condroz quoi.

Megarnie, rue Mégarnie 2, 4480 Engis
Voor het appartement waar je met vier kan slapen, betaal je € 120.
Prijs op aanvraag voor het hele herenhuis.

Lees meer Marie Claire op: Ontdek deze zomer de panoramische bergen van Les Arcs, Weekendje weg: 5x uniek overnachten in Flevoland, 5 tips voor de ultieme staycation in België

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Reizen, Staycation.