Studie: mannen verlaten vaker een beroep dat steeds vrouwelijker wordt
© Shutterstock

Studie: mannen verlaten vaker een beroep dat steeds vrouwelijker wordt

Door Gwendoline Beauchet  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

In de beroepswereld was seksuele segregatie tot nu toe vooral verbonden met genderstereotypen in bepaalde beroepen. Maar een nieuwe studie heeft de kaarten opnieuw verdeeld. Volgens dit onderzoek zijn mannen eerder geneigd van baan te veranderen wanneer deze meer vervrouwelijkt.

/

Als een beroep vrouwelijker wordt, trekken mannen weg. Dat blijkt uit een Zwitserse studie van de Universiteit van Zürich, gepubliceerd in het tijdschrift Social Networks. Het onderzoek, dat verwijst naar een “weerstand tegen gendermenging”, suggereert zelfs dat dit aspect van gendersegregatie in bedrijven aan de oorsprong zou kunnen liggen van “genderspecifieke” banen.

“Het meeste onderzoek dat patronen van seksesegregatie in beroepen beschrijft, richt zich op veronderstelde aangeboren beroepskenmerken die overeenkomen met stereotiepe gendervaardigheden en -voorkeuren, zoals het gebruik van wiskundige vaardigheden of sociale vaardigheden. Afgezien van deze beroepskenmerken zou seksesegregatie echter ook patronen vertonen die verband houden met de onderling afhankelijke beroepsmobiliteit van vrouwen en mannen, waarbij met name mannen selectief uit feminiserende beroepen stappen”, kwalificeren zij.

/

Mannen verlaten beroepen als ze vervrouwelijken

Ter verduidelijking: beroepssegregatie kan worden gedefinieerd als “een situatie waarin werknemers de facto worden toegewezen aan verschillende beroepen op grond van hun intrinsieke kenmerken, zoals hun geslacht of etnische afkomst”, zoals wordt opgemerkt in een studie van de Direction de l’Animation de la Recherche, des Études et des Statistiques (DARES), die in 2019 is gepubliceerd.

Lees ook: Gebleekte wenkbrauwen oftewel bleached brows zijn (terug) een ding

Op basis van gegevens over de beroepsmobiliteit in het Verenigd Koninkrijk tussen 2000 en 2008 konden Zwitserse academici aantonen dat “mannen “selectief” beroepen en specialisaties verlaten waarin vrouwen in de meerderheid zijn”, zoals Le Temps meldt. En de onderzoekers zijn duidelijk: “de resultaten tonen een aanzienlijke en duidelijke tendens voor mannen om hun baan te verlaten wanneer er meer vrouwen bijkomen”, stellen zij, alvorens te illustreren dat “een toename van 10% van het aandeel vrouwen in een baan de kans dat mannen blijven met ongeveer 12% vermindert”.

Vervolgens illustreerden de onderzoekers het fenomeen met twee hypothetische beroepen, het ene met een “instroom van 25% vrouwen” en het andere met een “instroom van 75% vrouwen”, en stelden vast dat mannen in het tweede geval “ongeveer half zoveel kans hadden om in de baan te blijven”.

/

Weerstand tegen genderdiversiteit voedt gendersegregatie

Het versterkt genderstereotypen die de werkgelegenheidskansen van de leden van elk geslacht en de optimale verdeling van arbeid binnen het productieapparaat beperken. Het werkt niet-erkenning en devaluatie van de vaardigheden in beroepen die voornamelijk door vrouwen worden uitgeoefend in de hand en draagt meer in het algemeen bij tot de lagere beloning van vrouwen in vergelijking met mannen”, herinnert aan de bovengenoemde DARES-studie.

Uit de Zwitserse studie blijkt echter “dat de seksesegregatie hoofdzakelijk het gevolg is van de actieve neiging van personen om niet in gemengde beroepen te werken, ongeacht de inhoud van het werk. Als de sortering van personen in beroepen een opkomend proces is waarin vrouwen en mannen op elkaars bewegingen reageren, kunnen de waargenomen beroepskenmerken eerder een gevolg dan een oorzaak zijn van de sekse-typering in beroepen. Kwalitatief bewijs ondersteunt dit idee. Het beroep van typist is bijvoorbeeld verschoven van mannelijk naar vrouwelijk; tegelijkertijd zijn de beroepsvereisten verschoven van fysiek uithoudingsvermogen (mannelijk type) naar vingervlugheid (vrouwelijk type).”

Lees ook: Zalando en Filling Pieces lanceren genderless en size-inclusive capsulecollectie

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Carrière, Job.