Slow travel: wat is het en hoe pas jij het toe?
© Getty Images

Slow travel: wat is het en hoe pas jij het toe?

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Slow travel. Een begrip waarvan men nu al zegt dat het de post-corona reistrend zal worden. Maar wat is het eigenlijk? En vooral, hoe pas je het toe? Wij leggen het voor je uit.

/

Wat is het?

Bij slow travel draait het allemaal om de manier van reizen. De naam vat het concept dan ook subliem samen: langzaam reizen. In de plaats van in de rapte langs al de toeristische hotspots te lopen omdat je alle gezien wilt hebben, ga je met deze vorm van reizen je tijd nemen. Ver weg van de typische all-inclusive hotels, strakke reisplanningen en overbevolkte plekken. Met slow travel kies je voor een duurzame vorm van toerisme, waarbij je je onderdompelt in het leven van jouw reisbestemming. Relaxen en genieten.

Het is natuurlijk normaal dat je alles wil zien, ook wij hebben soms moeite om de niet alles als een spons te willen opzuigen. Nieuwsgierigheid naar andere landen en culturen is dan ook iets wat wij alleen maar onmoedigen. Het enige nadeel is dat overvolle reizen je vaak niet de rust bieden die je hoort te krijgen. Met slow travel zorg je niet alleen beter voor je omgeving maar ook voor jezelf.

Slow travel betekent eigenlijk gewoon dat je je tijd neemt voor het ontdekken van een land, regio of stad. Genieten van de natuur en je activiteiten, dat is waar het om draait. Klinkt best wel ontspannend, niet waar?

/

Hoe pas je het toe?

1. Neem de tijd

Indien het nog niet duidelijk was, draait het bij slow travel allemaal om je tijd nemen. Heb je maar één week vakantie? Race dan niet een heel land door, maar kies voor een specifieke streek of regio. Op die manier kan je je gedurende een week helemaal onderdompelen in het leven van je reisbestemming.

2. Volg je neus

Laat je reisgids achterwegen. Natuurlijk, mag je op voorhand wat onderzoek doen naar de streek. Helemaal onvoorbereid vertrekken ook niet al te leuk. Maar eenmaal op je bestemming laat je je reisgids voor wat het is en volg je je eigen gevoel. Vraag eens aan locals wat zij kunnen aanraden om te doen. Niemand weet de omgeving tenslotte beter dan hen. Wijk eens af van de standaard toeristische paden en ga op ontdekking. Maar vooral, doe waar jij je goed bij voelt en doe het op jouw ritme.

3. Laat het vliegtuig links liggen

Als je kan, kies dan voor de trein, autobus of zelfs fiets om mee te reizen. Niets schreeuwt haast zoals een vliegtuig. Met de trein kan je onderweg genieten van spectaculaire uitzichten. Met de auto en de fiets kies je bovendien zelf wanneer je even een pauze inlast om van het uitzicht te genieten. Niets schreeuwt vrijheid zo hard als  je eigen vervoer.

4. Hou een reisdagboek bij

Een dagboek is de ultieme manier om even stil te staan bij jouw reis. Het verplicht je om even neer te zitten, adem te halen en na te denken over al het moois dat je gezien hebt.

/

Onze favoriete slow travel bestemmingen

Glen Dye Cabins And Cottages – Aberdeen, Schotland

De eigenaars omschrijven deze plek als ‘een natuurbestemming om te herstellen’. De hutten zitten verscholen in de bossen van Kincardineshire op zo’n veertig minuten rijden van Aberdeen, Schotland. Dankzij de aangrenzende rivier ‘de Dye’ kan je overdag gezellig zwemmen in het water. Bak ’s avonds enkele worstjes op een houtfornuis of ontspan in een houtgestookte Zweedse hottub.

Meer informatie op www.glendyecabinsandcottages.com.

Lotus Houseboat, India

Wie zegt dat een cruise moet bestaan uit een overvolle boot met tientalle verdiepingen? Met de Lotus Houseboat geniet je van een luxueuze cruise op de kalme binnenwateren van Malabar, een regio die wordt begrensd door de Arabische Zee. Een reis met deze boot voert je langs de indrukwekkende thee- en koffieplantages in de heuvels van Coorg, het dorp Valiyaparamba en Monkey Island om te eindigen richting het kanaal Sultan Thodu. Eenmaal aan land kan je op de fiets op verkenningstocht gaan.

Meer informatie op www.secret-retreats.com

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Secret Retreats (@secretretreats)

Aro Ha Retreat, Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse Alpen zijn te vinden op zo’n veertig minuten van Queenstown. Bij Aro-Ha kom je werkelijk tot rust. Alles draait om het vinden van je ademhaling en het bevorderen van je innerlijke zelf. Na zesdagen deel te nemen aan een van hun programma’s keer je gegarandeerd terug naar de echte wereld met een rustige geest en een vernieuwd lichaam.

Meer informatie op www.aro-ha.com

Deze tips en zo veel meer kan je vinden in het boek ‘Slow Travel‘ van Penny Watson.

Tags: Reisgedrag, Slow travel.