Reserveer nu je tickets voor een wandeling door en rond de Koninklijke Serres van Laken
© Getty Images

Reserveer nu je tickets voor een wandeling door en rond de Koninklijke Serres van Laken

Leestijd: 1 min

Elke lente gaan de Koninklijke Serres van Laken voor drie weken open voor het grote publiek. Een uitgelezen kans om de vele bloemen en planten, alsook de prachtige architectuur van Alphonse Balat, van dichtbij te bewonderen. Nieuw dit jaar is dat je ook een twee kilometer lang buitenparcours kan volgen. 

De Koninklijke Serres zijn een absolute aanrader, want ze zijn uniek in Europa. De Serres huizen een plantencollectie om U tegen te zeggen, waarvan sommige exemplaren zelfs aangeplant werden in de tijd van Leopold II. En zoals dat hoort in Koninklijke Serres, vind je er ook uiterst zeldzame en waardevolle planten terug. Van paradijsvogelbloemen tot bananenplanten en orchideeën van de tropische en iets minder tropische soort.

Lees ook: De beauty- en badkamergeheimen van Ellen Vandamme.

Reserveer nu je tickets voor een wandeling door en rond de Koninklijke Serres van Laken - 1

open.monarchie.be

Koninklijke Serres van Laken

Maar we zeiden het al: naast alle bloemen en planten, is ook de architectuur van de Serres meer dan de moeite waard. De sprookjesachtige, glazen gebouwen zijn een creatie van Alphonse Balat, de leermeester van Victor Horta. De Wintertuin wordt beschouwd als het belangrijkste gebouw van het complex en was van groot belang voor de ontwikkeling van de ijzerarchitectuur. Kenmerkend hier, is de magistrale ronde koepel, maar liefst 30 meter hoog en 60 meter breed. Kijk dus zeker even omhoog wanneer je door de Wintertuin wandelt!

Lees ook: Netflix: de beste nieuwe series, films en documentaires in mei.

Koninklijke Serres

open.monarchie.be

Buitenparcours

Dankzij de coronacrisis bleven de serres vorig jaar verplicht gesloten. Dit jaar mogen ze – een maandje later – wel open. De kleine serres blijven helaas gesloten omdat anderhalve meter afstand daar niet gegarandeerd kan worden. De grote serres zijn wel toegankelijk en bovendien werd er dit jaar ook een 2 kilometer lange buitenroute uitgestippeld, zodat je zowel van een binnen- als buitenbeleving kan genieten.

Vijftien tuinmannen zijn het hele jaar door voltijds met het onderhoud bezig en de laatste weken voor de opening van de serres nog intensiever dan anders.

Reserveer nu al

De Koninklijke Serres van Laken zijn dit jaar open van 13 mei tot 6 juni. Het is verplicht om een ticket te reserveren en dat doe je best zo snel mogelijk al want de kaartjes vliegen doorgaans de deur uit. De tickets kosten € 2,50 en kan je hier bestellen. Wie onder de 18 jaar is, mag gratis binnen maar moet wel nog steeds reserveren.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: De beste nieuwe series, films en documentaires op Netflix in mei.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Brussel, Koninklijke Serres van Laken.