Dit recept voor een typische pasta uit Rome is een ode aan de zomer. We noemen het rauwe saus, of ‘checca’, heerlijk met warme spaghetti, maar hij wordt ook vaak door koude penne gemengd als pastasalade”, zegt chef en schrijfster Katie Caldesi in het nieuwe kookboek ‘Recepten uit Rome’, een verzameling van de mooiste gerechten uit een van de mooiste en lekkerste steden ter wereld, beroemd om haar iconische bezienswaardigheden en lokale trattoria’s.
Ingrediënten voor 4 personen:
320 g spaghetti,
200 g kerstomaatjes, gehalveerd,
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt,
20 g kappertjes, goed afgespoeld,
100 g groene olijven, zonder pit, in kwarten,
1 rode peper, fijngehakt,
5 el extra vierge olijfolie,
zout en zwarte peper uit de molen,
125 g mozzarella, in blokjes van ongeveer 2 cm,
3 el fijngehakte bladpeterselie, plus wat extra blaadjes voor erbij,
een handvol basilicumblaadjes,
100 g ricotta.
Bereidingswijze:
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente in een grote pan royaal gezouten kokend water.
2. Meng intussen de tomaatjes, knoflook, kappertjes, olijven, peper en olie in een kom.
3. Verwarm een grote mengkom om de spaghetti in klaar te maken.
4. Giet de spaghetti af, doe hem met het tomatenmengsel in de warme kom, voeg een flinke snuf peper en zout toe en meng de mozzarella en kruiden er rustig door.
5. Verdeel de pasta over de borden en maak ze af met schepjes ricotta.
Lees ook: Kook rood: 3 recepten met tomaten als hoofdingrediënt