Met deze tips shop je vintage als een pro
© Launchmetrics Spotlight

Met deze tips shop je vintage als een pro

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Vintage shoppen is een kunst: hoe vind je dat ene pareltje tussen de mottenballen? We vroegen tips aan vintage-experte Claudia Jacobs.

/

Wij houden van vintage. Het is een vorm van mode die niet alleen stijlvol is, maar ook milieuvriendelijk.  Maar hoe vind je de parels tussen de mottenballen? We vragen het aan experte Claudia Jacobs die al vintage verzamelt sinds 1989.

Waarop moet je letten als je vintage koopt?

“Bekijk het stuk die je wil kopen goed. Zijn er scheuren, gaatjes en vlekken? Soms kunnen er knoopjes ontbreken maar die kun je makkelijk vervangen. Een scheur op een naad is ook te herstellen, sommige vlekken kan je weghalen.

Door de jaren heen heb ik geleerd hoe kleding te repareren en te restaureren. Ik naai alles met de hand en grote herstellingen laat ik door mijn kleermaker doen. Ik heb een wasmachine met een droogkuisprogramma. Veel vlekken haal ik weg met bakingsoda en een scheutje azijn. Als ik de vlekken er niet uitkrijg, durf ik het wel eens te kleuren met textielverf. We doen allemaal eens een miskoop. Dat is oké, leer hieruit.”

Hoe ga je door rekken en rekken kledij?

“Dat vraagt tijd en geduld maar kan inspirerend en rustgevend werken. Door mijn jarenlange ervaring heb ik er een fijngevoeligheid voor ontwikkeld. Ik scan een winkel en haal de dingen die ik interessant vind er uit. Ik hou alles bij en sorteer dan op het laatste wat ik wil houden.

Maak een soort moodboard op voorhand. Hou het origineel en uniek en weet wat je wil. Blijf trouw aan je eigen stijl maar ook, keep an open mind. Neem er tijd voor uit en bekijk ieder stuk. Blijf gefocust. Denk: wat wil ik, wat kan ik gebruiken, wat is mijn budget, welke stijl wil ik? Pas alles wat je leuk vindt. Het kan zo verrassend zijn als je een kleedje past dat er zo anders uitziet op de hanger.”

Op welke details moet je letten?

“Waslabels zijn belangrijk omdat veel vintage stukken soms droogkuis nodig hebben. Wasmachines hebben tegenwoordig softwashprogramma’s waardoor je delicate stukken toch kan wassen. Naar de maat hoef je niet te kijken. De confectiematen van vroeger zijn niet meer hetzelfde zoals die vandaag zijn. Pas wat je mooi vindt. Kledingstukken zien er heel anders uit als je ze eens aantrekt. Have fun.”

Hoe bepaal je de juiste prijs?

“Ik doe wat research op het net. Ik zoek ik iets gelijksoortig en bepaal wat ik ervoor wil geven. Ik heb bijvoorbeeld een zwak voor 70’s kleedjes uit India of antieke zijden kleding uit de jaren 30 uit China. Ze zijn best prijzig maar vergeet niet dat die intussen meer dan 50 jaar oud zijn en iemand de moeite heeft gedaan om ze al die bij te houden en te preserveren! Als je er zelf ook goed voor zorgt, blijven zo’n stuks zijn waarde houden.”

Wat als je het allemaal wat te veel wordt?

“Ik geraak zelden overweldigend omdat ik weet wat ik zoek en ik trouw blijf aan mijn stijl. Maar ik kan me voorstellen dat iemand voor de eerste keer naar een vintageshop of een kilosale gaat snel geïntimideerd geraakt.

Kijk rond, neem iets vast dat je leuk vindt en ga zo rustig verder. Vraag hulp aan de verkoper, die helpt graag met informatie en weetjes over een bepaald stuk. Vraag eventueel stylingadvies. Dat is het fijne van vintage kleding: het hoeft allemaal niet zo serieus hoeft te zijn.”

Claudia’s shop First Buffalo Gal houdt een vintage sale op 16 en 17 maart 2024 in Beyond Space, Pourbusstraat 7, 2000 Antwerpen. Meer info op Instagram.

Lees ook: Brussel verwent met vintage: 5 van de beste winkels

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Duurzaam shoppen, Vintage.