Print & Paint: Bloemen op katoen centraal in nieuwe expo
© Stany Dederen

Print & Paint: Bloemen op katoen centraal in nieuwe expo

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Kasteel d’Ursel in Hingene presenteert de nieuwe expo ‘Print & Paint. 350 jaar bloemen op katoen’. De selectie uit de MoMu-collectie toont de gerestaureerde verzameling van het kasteel met bedrukte en beschilderde stoffen uit India en Europa.

/

De MoMu bruiklenen schetsen samen met de gerestaureerde verzameling stoffen van het kasteel, de evolutie van druktechnieken in Europa. Voor het eerst zijn er enkele kamers van het kasteel toegankelijk voor publiek. Nooit eerder getoonde interieur-zichten zijn nu te bewonderen. Ook silhouetten van hedendaagse ontwerpers zoals Dirk Van Saene en Dries Van Noten zijn te zien.

De geschiedenis van de populariteit bij katoen

Print & paint

Stany Dederen

De samenwerking van het ModeMuseum en Kasteel d’Ursel illustreert hoe er men experimenteerde met druktechnieken in Europa. MoMu conservator Wim Mertens licht toe: “De japonnen, jassen maar ook stalen en drukblokken uit de MoMu collectie tonen hoe er geëxperimenteerd werd met Europese druktechnieken. Ook zien we hoe waanzinnig populair de stoffen waren in de 18de en 19de eeuw.” De kledingstukken uit deze periode geven een goed zicht op het modeverhaal: “Rond 1800 waren bijvoorbeeld aardse tinten, zoals bister, bruin en geel, erg in trek. MoMu gaf een sjaal uit die periode in bruikleen. Toen een onmisbaar stuk in de modieuze garderobe”, aldus Mertens.

expo ‘Print & Paint.

Stany Dederen

Het Antwerpse ModeMuseum bezit een groot deel van het archief uit de belangrijke Gentse katoendrukkerij Voortman, zoals stalen en recepten voor het maken van pasta’s en verfbaden.

De samenwerking tussen Kasteel d’Ursel en MoMu, ‘Print & Paint. 350 jaar bloemen op katoen’ is te zien tot en met 9 oktober 2022. Meer info over de expo vind je op de website.21Lees ook: Deze boekentips zullen je zomer stukken beter maken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Expo, Katoen, MoMu.