Deze boekentips zullen je zomer stukken beter maken
© MCB

Deze boekentips zullen je zomer stukken beter maken

Door Hannah Gellens
Leestijd: 4 min

Met de zomer en vakantie in aantocht, wordt bij veel mensen de boekenkast nog eens herbekeken. Want een goed boek voor onderweg op reis, in de zon of op terras… kan niet ontbreken aan het zomerseizoen. Weet je nog niet wat te lezen? Dan geeft Marie Claire je alvast enkele literaire tips.

/

1. ‘Het op één na beste leven’ – Tayari Jones

Met haar debuutroman Een ongewoon huwelijk belandde de Amerikaanse Tayari Jones wereldwijd op alle bestsellerlijsten. Ze werd geprezen door grote namen zoals Barack Obama en Oprah Winfrey.

Het op één na beste leven is een urgent en schitterend boek over een zoektocht naar liefde en erkenning. Het zuigt je zodanig mee in zijn verhaal dat je het niet zal kunnen neerleggen.

Korte samenvatting: James Witherspoon houdt er twee gezinnen op na: zijn wettige en zijn geheime gezin. Bij beide gezinnen heeft hij een dochter. Chaurisse is zijn erkende dochter, Dana zijn geheime dochter. Dana heeft altijd geweten dat zij in de schaduw moet leven zodat haar vaders andere gezin in de spotlights kan staan. Wat James Witherspoon echter nooit had kunnen voorzien, is dat zijn beide dochters vriendinnen zouden worden…

Als de twee zussen elkaar ontmoeten, heeft dit onomkeerbare gevolgen voor iedereen. Twee dochters, twee moeders, één vader. Wat kiezen ze: de waarheid kennen of gelukkig zijn?

‘Het op één na beste leven’ van Tayari Jones is uitgegeven bij Harpercollins, € 21,99, o.a. hier te koop.

/

2. ‘Naar het paradijs’ – Hanya Yanagihara

Met haar roman Een klein leven kon de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara vele harten bekoren. Ze won er verschillende prijzen mee, waaronder de Man Booker Price voor fictie.

Er werd in spanning gewacht, maar na zeven jaar keert ze eindelijk terug met een nieuw boek. Naar het paradijs is een gewaagde, briljante roman over drie verschillende versies van Amerika, in drie eeuwen. Net zoals Een klein leven, is het opnieuw een klepper van een boek. Het telt maar liefst 672 pagina’s, maar we kunnen je verzekeren: ze zijn allemaal de moeite waard!

Korte samenvatting: In 1893 maakt New York deel uit van de Vrije Staten, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. David verzet zich tegen de door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar.

In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt. In 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerd wetenschapper. Ze ontmoet David, die zegt haar te kunnen redden – maar kan zij hem vertrouwen? 

‘Naar het paradijs’ van Hanya Yanagihara is uitgegeven bij Nieuw Amsterdam, € 24,99, o.a. hier te koop. 

/

3. ‘Buitenleven’ – Nina Polak

De Nederlandse schrijfster Nina Polak debuteerde met het bejubelde We zullen niet te pletter slaan, waarvoor ze verschillende nominaties in de wacht sleepte. Ook met haar tweede roman Gebrek is een groot woord wist ze te bekoren.

Nu komt ze met Buitenleven, een roman over het moderne leven, de breekbaarheid van liefde en het verlangen om ergens te aarden.

Korte samenvatting: Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin. Ze maken vrienden in de gemeenschap, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle.

‘Buitenleven’ van Nina Polak is uitgegeven bij Prometheus, € 20,99, o.a. hier te koop.

/

4. ‘Monterosso mon amour’ – Ilja Leonard Pfeijffer

De Nederlandse dichter-schrijver Ilja Leonard Pfeijffer slaagde er met zijn boek Grand Hotel Europa in om massatoerisme op een sublieme manier in vraag te stellen. Het boek werd laaiend ontvangen.

Ilja Leonard Pfeijffer liet zich voor de Boekenweekgeschenk in Nederland opnieuw van zijn beste kant zien en schreef Monterosso mon amour, een verhaal over het belang van verhalen. Tegelijkertijd brengt het ook een ode aan alle mensen die ervoor zorgen dat de literaire wereld blijft bestaan: bibliotheekmedewerkers, schrijvers, uitgeverijen…

Korte samenvatting: Wordt ontevredenheid tevredenheid als je je erbij neerlegt?’ Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd, weet dat zo net nog niet. Ze besluit een sprong in het diepe van haar verleden te wagen. Niets wat haar daartoe dwingt. Ze is de welgestelde echtgenote van een ex-diplomaat, drinkt zonder wroeging haar middagsherry en is als literatuurliefhebster (‘ze voelt zich oud want ze houdt van lezen’) zeer actief in de plaatselijke openbare bibliotheek.

Opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse zee met haar ouders in Monterosso (Cinque Terre), waar ze onder water haar eerste zoen kreeg, brengen haar ertoe in haar eentje het vliegtuig naar Italië te nemen voor een korte voorjaarsvakantie. Antonio heette hij. Wie weet komt ze die na al die jaren nog eens tegen. Wat nog niemand weet – behalve de verteller van dit verhaal – is dat ze door onvoorziene omstandigheden veel langer in Monterosso zal moeten blijven dan de bedoeling was. Aan de impasse die dit veroorzaakt, komt een einde wanneer ze op een middag kennismaakt met een jongetje uit het dorp.

‘Monterosso mon amour’ van Ilja Leonard Pfeijffer is uitgegeven bij CPNB, € 7,50, o.a. hier te koop.

/

5. ‘De spronglaag’ – Esther Jansma 

Ten slotte ontbreekt er naast proza nog een goede poëzietip in de lijst. De Nederlandse Esther Jansma wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van dit moment. Voor haar omvangrijke oeuvre ontving ze onder andere al de VSB Poëzieprijs en de Halewijnprijs. Zelf beschrijft ze haar stiel als volgt: “Een gedicht schrijven is de kortste, meest effectieve manier om de wereld en jezelf opnieuw uit te vinden.”

Korte samenvatting: In De spronglaag schetst Esther Jansma een caleidoscopisch beeld van het opgroeien in een gezin waar kunst belangrijker dan mensen werd gevonden. Een toevallige passant vraagt de auteur om wat kleding en eten, en begint het verhaal te vertellen: ‘Ik groeide op in een piratenschip.’ Het is een delicaat netwerk van poëzie en proza, mishandeling en liefde, waarin ook Jansma’s eerdere teksten resoneren, wat een onverwacht licht op haar hele oeuvre werpt. De spronglaag schittert en vloekt als glas in lood waar bliksem en zonlicht door naar binnen schijnen. ‘De crux is liefde en wij zijn de scherven daarvan.’

‘De spronglaag’ van Esther Jansma is uitgegeven bij Prometheus, € 20, o.a. hier te koop.

Lees ook: ‘Uncoupled’ is de nieuwe Netflix-serie van de bedenker van ‘Sex and the City’ & De mooiste designklassiekers voor buiten op het terras.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Boeken, Boekentips, Lezen, Zomer.