De 5 meestgemaakte fouten bij elektrisch poetsen
© Shutterstock

De 5 meestgemaakte fouten bij elektrisch poetsen

Leestijd: 4 min

Dat je verkeerd kan poetsen met een manuele tandenborstel is niets nieuws. Maar wist je dat je ook met een elektrisch exemplaar een paar cruciale fouten kan maken? Wij zetten er alvast vijf voor je op een rij.

Net als alle andere dingen die je doet om er mooi uit te zien, is ook tandenpoetsen iets dat je op de juiste en op de verkeerde manier kan doen. De komst van elektrische tandenborstels leek soelaas te brengen voor heel wat fouten die we manueel maken, maar helaas was het witte, trillende kleinood niet zaligmakend. Of toch misschien wel… Een woordje uitleg in vijf elektrische poetsfouten.

/
poetsen

Shutterstock

1. Je poets te snel

Toegegeven, het is verleidelijk: je hebt haast, je weet dat je elektrische tandenborstel vernuftig en snel zijn werk kan doen, dus waarom niet toegeven aan een vliegensvlugge onder-boven-voorkant-opblinken-en-klaar-is-kees. Kijk eens aan, slechts een halve minuut verspild! Niet goed. We herhalen: NIET GOED.

Tandenpoetsen doe je manueel op 3 à 5 minuten, elektrisch op 2. Elke seconde die je daarop spijbelt, is er eentje die je achteraf bij de tandarts betaalt. Omdat je tandsteen opbouwt of je tandvlees kwetst door te driest te werk te gaan. Dus vanaf nu poets je elektrisch exact 2 minuten en liefst minstens 15 minuten nadat je iets gegeten of gedronken hebt (anders poets je schadelijke zuren in je glazuur, met alle gevolgen van dien)

/
poetsen

Shutterstock

2. Je poetst te hard

Niks zo slecht voor je tandglazuur als te hard poetsen. Elektrische tandenborstels zijn gemaakt om hun werk te doen zonder dat jij druk zet op het apparaat, dus het toestel met zoveel mogelijk kracht tegen je tanden duwen, zal ze niet schoner maken. Integendeel, door te hard te poetsen, beschadig je het beschermend glazuurlaagje van je tanden waardoor dat poreus zal worden en je tanden sneller zullen verkleuren. Pak het dus voorzichtig aan en zorg dat de haartjes van de borstel je tanden ten alle tijden raken. Meer is overbodig, om niet te zeggen contraproductief.

/
poetsen

Shutterstock

3. Je poets niet in alle hoekjes

Aangezien anderen doorgaans vooral de voorkant van je tanden zien en misschien ook de bovenkant van je onderste tandenrij als je lacht, hebben we de neiging om vooral dat stuk van ons gebit goed te poetsen. Maar bacteriën en tandsteen nestelen zich overal, en nog het liefst in de hoekjes waar jij met je tandenborstel zelden tot nooit komt. Zoals de binnenkant van je achterste kiezen bijvoorbeeld. Let er dus op dat je geen enkel plekje overslaat.

/

poetsen

Shutterstock

4. Je poetst te lang met hetzelfde opzetstuk

We mogen dan wel allemaal weten dat je in theorie het opzetstukje van je elektrische tandenborstel om de drie maanden moet vervangen, in praktijk poetsen de meesten onder ons minstens zes maanden met hetzelfde borstelkopje. Pas als de haren bijna in spagaat staan, gaan we over tot vervanging. Geen slimme zet, zo blijkt, want de kwaliteit van het borsteltje bepaalt voor een groot stuk de kwaliteit van je poetsbeurt. Is je borstel versleten, dan kan je er donder op zeggen dat je tanden minder schoon zullen zijn.

/

poetsen

Shutterstock

5. Je poetst nog alsof je een manuele tandenborstel hebt

Een van de grootste fouten die je met een elektrische tandenborstel kan maken, is dat je hem gebruikt als een manuele. En daarmee bedoelen we niet dat je niet op het aan/uit-knopje drukt, maar wel dat je hem met grootse, voor-achtergebaren door je mond loodst. Met een elektrische tandenborstel poets je tand voor tand, buitenkant, bovenkant en binnenkant. Toegegeven, dat is ietwat statische arbeid, maar de haartjes van je tandenborstel kunnen het best hun werk doen als je ze er ook daadwerkelijk de tijd voor geeft.

/

6. De oplossing

Bestaat hij? Ja, absoluut. En na een uitvoering in wit, zilver, goud-roze en zwart komt hij nu in het paars. Orchid purple meer bepaald. Een nieuw jasje voor een elektrische tandenborstel die werkelijk alles kan – koffiezetten en de voorruit van de auto ijsvrij maken, lukt hem nog net niet, maar dat volgt ongetwijfeld in een update. Wie de Oral-B Genius 10 aanzet, is op slag verliefd.

poetsen

Pers

Met maar liefst 10.500 oscillaties en rotaties per minuut (gecombineerd met 4.800 pulsaties als je hem in ProClean-modus zet), maakt deze tandenborstel je tanden meer dan schoon. Speciale druksensoren houden in het oog dat je niet te hard poetst (doe je dat wel, dan kleurt de lichtband van de tandenborstel rood) en via de bluetooth app kan je zien of je in alle hoeken van je mond geweest bent. Via diezelfde app kan je ook de kleur van de lichtband aanpassen naar je voorkeur (keuze uit 12 gekleurde LED-lichten) en krijg je extra feedback over je poetskunsten en de staat van je tandvlees.

Poetsen als een tandarts

Twijfel je of je te snel of te traag poetst? Vertrouw dan gewoon op de timer. Poetsen als een pro doe je door je mond in vier stukken te verdelen die je elk 30 seconden lang poetst. Wisselen doe je op het moment waarop de tandenborstel je een kort trilsignaal geeft. Vanaf nu is het dus linksonder van achter naar voor, rechtsonder van achter naar voor, linksboven van achter naar voor en rechtsboven van achter naar voor, er daarbij telkens op lettend dat je de buiten-, boven- en binnenkant van elke tand poetst.

Het opzetstukje van je tandenborstel vervang je zodra de blauwe haartjes wit kleuren (wat na zo’n drie maanden zou moeten gebeuren) en voor een optimaal resultaat poets je best met de tandpasta’s van Oral-B (de Repair Gentle Whitening tandpasta en de nieuwe 3D White voor gevoelige tanden zijn absolute aanraders), hoewel hij ook met andere tandpasta’s perfect zijn werk zal doen.

Leuk weetje is ook dat deze poetsende Rolls-Royce over 6 poetsprogramma’s beschikt, waaronder een programma voor wittere tanden, een poetsstand die zorg draagt voor je tandvlees en een poetsstand waarmee je je tong schoon kan maken. Alles-in-één, kortom, en dan hebben we de batterij-autonomie van 12 dagen nog niet eens vermeld.

De Oral-B Genius 10 Orchid Purple komt met een Sensi Ultrathin opzetborsteltje en een stijlvol reisetui dat niet alleen je elektrische tandenborstel beschermt en oplaadt, hij kan ook dienstdoen als USB-oplader en houder voor je smartphone. Richtprijs: +/- 170 euro. Meer info op www.oralb.nl.

Lees ook Home › Beauty 7 op de 10 Belgische vrouwen zou zichzelf mooier vinden met wittere tanden.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Elektrische tandenborstel, Oral-b, Tanden, Tandenborstel.