Pegging: de nieuwste sekspositie waar iedereen het over heeft
© getty images

Pegging: de nieuwste sekspositie waar iedereen het over heeft

Leestijd: 3 min

Ooit al van pegging gehoord? Seksexperts leggen uit waarom pegging relaties - en orgasmes - kan veranderen voor alle geslachten.

Heb je de term pegging horen rondgaan en wil je weten wat het betekent? Kort gezegd is het een sekspositie waarbij een cis-vrouw een voorbinddildo draagt om de anus van haar partner te penetreren, die vaak (maar niet altijd) een cis-man is. Hoewel alle geslachten en seksualiteiten anale seks kunnen hebben met een seksspeeltje, verwijst de term pegging normaal gesproken naar anale penetratie van een cis-man door een cis-vrouw.

Lees ook: Haal het maximum uit 24u in Parijs

De statistieken van Lovehoney onthullen dat 10% van de ondervraagde vrouwen hun partner heeft gepegd, en één op de tien zegt het te willen proberen. Tuurlijk, het is vrij out there voor zover seksposities gaan, maar net als bondage voor beginners, is het een goede positie om uit te testen wanneer je op zoek bent naar iets nieuws.

/

Waar komt pegging vandaan?

Volgens sekstherapeut en auteur van ‘She Comes First’ Ian Kerner, PhD, is pegging een term die voor het eerst werd bedacht door sekscolumnist Dan Savage. Met andere woorden en zoals hierboven beschreven, verwijst pegging stereotiep naar een cis-man die anaal gepenetreerd wordt door een cis-vrouw die een voorbinddildo draagt. Julia Kotziamani – een liefdes-, seks- en relatiecoach – vindt voorbinddildo’s echter “een geweldige aanvulling voor iedereen met een vagina”. Ze gaat verder met te zeggen: “Ze zijn geweldig voor partners van elk geslacht voor penetratie of pegging – het komt gewoon neer op wat het meest comfortabel aanvoelt.”

Uit dezelfde Lovehoney-statistieken als hierboven bleek dat, terwijl 10% van de vrouwen hun partner had gepegd, 45% van de koppels zei dat ze niet wisten wat het betekende. Ze meldden ook dat het duidelijk een beweging is die in de lift zit onder heteroseksuele koppels in het Verenigd Koninkrijk, met een verkoop van voorbinddildo’s die vorig jaar met bijna 200% is gestegen.

/

Hoe is pegging populair geworden?

Op dezelfde manier als Ann Summers de opkomst van vibrators toeschreef aan de verschijning van de Rampant Rabbit in een aflevering van Sex And The City in 1998 (en Fifty Shades Of Grey leidde tot een piek in spanking, jiggle balls en bondage), heeft de televisie geholpen deze seksbeweging op de kinky kaart te zetten.

Lees ook: Hoe de beste versie van jezelf te zijn in elke fase van je menstruatiecyclus

In 2020 was pegging hét onderwerp in Netflix’ The Bold Type’s aflevering ‘To Peg or Not to Peg’. Kat’s personage besluit te experimenteren met haar lichaam nadat ze heeft toegegeven dat ze niet ‘dominant is in de slaapkamer’.

Pegging maakte ook een gedenkwaardige uitstap naar de mode toen Cara Delevingne in 2021 een politiek geladen ‘Peg the Patriarchy’-vest droeg. Het kledingstuk, dat was ontworpen door Dior’s Maria Grazia Chiuri, stond helemaal in het teken van ‘sticking it to the man’ – in Cara’s eigen woorden.

/

Voordelen van pegging

Volgens Kerner heeft een groot deel van de aantrekkingskracht van pegging te maken met het genot van de mannelijke prostaat. Wanneer een man wordt gepegd, wordt de prostaat, die de ‘mannelijke g-spot’ wordt genoemd, gestimuleerd, wat leidt tot meer seksuele bevrediging en orgasmes.

Maar interessant genoeg gelooft hij dat de psychologische genoegens van pegging wedijveren met (en mogelijk uitstijgen boven) de lichamelijke genoegens. Hij zegt dat “het verwisselen en ondermijnen van genderrollen, het spelen met macht, en de nieuwigheid van een vrouw die een penis draagt, een enorme opwinding kan zijn voor een man”.

Lees ook: Tip: een zalige vakantie in de Provence in een van de mooiste hotels van Frankrijk

Plus, hij merkt op dat het proberen van nieuwe seksbewegingen goed kan zijn voor je relatie. “Nieuwigheid stimuleert de dopamineoverdracht, een neurotransmitter die een grote rol speelt bij seksuele opwinding en opwinding. Dus als je seksleven een beetje vertrouwd begint te raken, zijn nieuwe seksbewegingen – waaronder ook piemelen – een manier om de dopamine weer aan het stromen te krijgen.”

Dr Gayle Brewer, seksueel gedrags- en relatiepsycholoog aan de universiteit van Liverpool, is het daarmee eens. “Het loslaten van seksuele stereotypen die verband houden met geslacht en seksualiteit kan bevrijdend werken. Traditioneel hebben we het idee dat het de rol van de man is om seksueel de controle te nemen, en dat vrouwen meer onderdanig zijn in de slaapkamer.”

/

Kwetsbaarheid

“Een handeling als pegging kan voor mannen een interessante herinnering zijn aan hoe kwetsbaar mensen die zich als vrouw identificeren kunnen zijn tijdens seks, en het vertrouwen dat ze stellen in de mensen die zich als man identificeren als ze toch (vaginale of anale) geslachtsgemeenschap met hen hebben.”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Pegging.