Een veilig én gemakkelijk te onthouden paswoord? Dit is hoe je dat vindt
© Pers

Een veilig én gemakkelijk te onthouden paswoord? Dit is hoe je dat vindt

Leestijd: 2 min

3 mei, vandaag dus, is Wereld Paswoord Dag. Het perfecte excuus, zo dachten wij, om eens wat tijd te besteden aan de paswoorden die je online gebruikt. Vergeet dus de 1234567's en de abcdefg's, want met onze tips creëer je voortaan veilige én gemakkelijk te onthouden paswoorden. Dit is hoe je eraan begint.

Je Facebook, je Twitter, je Instagram, wie weet ook je Snapchat, je mailbox (vaak zelfs meer dan één), je digitale account bij je energieprovider, je mutualiteit, je bank, je verzekering en niet te vergeten je online administratieplatform; in tijden van digitalisering stapelen de paswoorden zich al vlug sneller op dan het aantal reisplannen op je bucketlist.

Maar hoe creëer je nu precies een veilig paswoord dat je ook nog eens gemakkelijk kan onthouden? Volgens online administratieplatform Doccle is dat minder moeilijk dan je denkt, op voorwaarde dat je een aantal criteria in het achterhoofd houdt.

De regel van drie

Tip nummer 1: hoe langer je wachtwoord, hoe beter. Ga dus niet voor ‘blub7’ maar zoek een paswoord dat minstens 8 karakters lang is en zorg ervoor dat je daarbij drie keer een onverwachte bocht neemt. Gooi er minstens één keer een cijfer tussen, zet een aantal letters in het klein en zeker ook een aantal op hoofdletterformaat. Met een paswoord als ‘SmurfTrol25’ ben je dus al aardig op weg.

Tip nummer 2: wees onlogisch. Hoe onlogischer je wachtwoord, hoe moeilijker het voor hackers wordt om het te achterhalen. Tik de cijfers en letters die je gebruikt dus niet in de volgorde waarin ze ook op je toetsenbord te zien zijn, haal je inspiratie niet bij de naam van de site waar je een paswoord voor bedenkt en werk nooit met je naam, je geboortedatum, de naam van je partner, je kinderen of eender welk ander stukje persoonlijke informatie die ergens mogelijk online te vinden is. ‘SmurfTrol25’ lijkt op dit moment nog steeds een goede optie.

Tip nummer 3: hoe gevarieerder, hoe beter. Wijzig je wachtwoord regelmatig en recycleer je wachtwoorden niet. ‘SmurfTrol25’ blijft dus nog steeds een aanrader, nadien aan te passen naar ‘TrolSmurf25’ of ‘SmurfTrol26’ – dit wachtwoord is puur ter voorbeeld. Als je het toch gebruikt en je wordt gehackt, ontkennen wij bij deze alle verantwoordelijkheid.

De Bruce Schneier methode

Als je het toch liever aan de experts overlaat, kan je je altijd baseren op de methode van Bruce Schneier. Deze expert in Amerikaanse cryptografie heeft immers een methode bedacht om in een handomdraai onfeilbare wachtwoorden te verzinnen – horen we daar een paar hackers hun vingers flexen?

De methode bestaat eruit dat je een zin kiest die voor jou gemakkelijk te onthouden is wanneer je aan je wachtwoord denkt en dat je die zin vervolgens omzet in een soort van sms slang. 

De voetbalfans onder ons zouden bijvoorbeeld kunnen opteren voor ‘Super! De Rode Duivels zijn eerste!’, wat je dan vervolgens omtovert tot ‘SUPER!DeRDzijn1ste!’. Heb je ooit een kindertrauma opgelopen, dan is de zin ‘Toen ik 7 was, heeft mijn zus mijn knuffel in het toilet gegooid’ misschien meer je ding. Nadien om te toveren tot ‘Ti7w,hmzmKihTg’, of course.

Graag meer lezen over online bezigheden? Check dan zeker ook Loont het de moeite om influencer te worden op Instagram?Essent helpt je verhuizen met handige nieuwe website en Maak kennis met Apporto, de Tinder voor je boodschappen.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Internet, Online, Privacy, Surfen, Veilig internet.