LONGREAD: Parfumeurs worden uithangbord
© Maeva Delacroix

LONGREAD: Parfumeurs worden uithangbord

Leestijd: 4 min

Een nieuwe trend heerst in de parfumwereld. Parfumeurs zelf worden uitgespeeld in de marketingcampagnes en stampen steeds vaker eigen parfumlabels uit de grond. Sonia Constant is de eerste vrouw die mee op de boot springt. Ze neemt ons mee op geurreis in haar winkel Ella K parfums aan Palais Royal in Parijs.

Sonia werkt voor Givaudan. Ze maakt parfums voor Narciso Rodriguez, Valentino, Kenzo, Burberry, Van Cleef & Arpels en Victor & Rolf. Op haar palmares stapelen de internationale awards zich op, en nu is ook haar eigen parfumlabel een feit. De kers op de taart. “Namen van parfumeurs zijn een verkoopstunt tegenwoordig”, vertelt Sonia. En inderdaad, waar vroeger werd uitgepakt met modellen wordt nu de naam van de parfumeur steeds vaker het uithangbord.

Ondertussen heeft Francis Kurdjian zijn eigen parfumlijn, is Jo Malone erg populair, bracht Alberto Morillas zijn eigen label Mizensir op de markt, hebben Pierre Bourdo, Mark Buxton en Rosendro Mateo parfums op hun eigen naam staan en pronkt Frédéric Malle met de namen van bekende neuzen op zijn flessen. En dan hebben we het nog niet over Marc-Antoine Cortichiato die Parfum d’Empire lanceerde, Geza Scoen met Escentric Molecules en meer.

“En ik ben de eerste vrouwelijke parfumeur die naast het creëren voor grote merken haar eigen parfumlijn lanceerde met Ella K”, vertelt Sonia trots. Als vrouw benader je de dingen toch anders, dat geldt ook voor het maken van parfums. Mannen zijn meer recht-door-zee, vrouwen zijn fijngevoeliger, en dat ruik je.”

parfumeurs

Processed with VSCO with a5 preset

Dat succes zegt ze zelf, heeft ze aan haar grootvader te danken. “Mijn opa kwam uit Tsjechië. Hij heeft me geleerd dat ik moest vechten om mijn dromen waar te maken en om steeds mijn grenzen te verleggen. Mijn parfums zijn dan ook een ode aan de vrijgevochten vrouwen die de wereld afreisden op zoek naar bestemmingen die hen begeesteren. Zij die niet de platgetreden paden bewandelden.

Pioniers zoals Alexandra David-Neel, een boeddhistische schrijfster die na de eerste wereldoorlog een buitengewone reis ondernam naar Lhassa. Amélia Earhart die geschiedenis schreef door de Atlantische oceaan over te vliegen in de jaren ’30. Ella Maillart een sportvrouw, artieste, reisauteur en avonturier. Karen Blixen, die zich afkeerde van haar opvoeding en materialistische levensstijl om Afrikaanse avonturen op te zoeken… En zo zijn er natuurlijk nog veel meer!”, aldus Sonia die zelf ook een groot stuk van de wereld afreisde samen met haar man Olivier Gagliardi.

“Mijn man handelt in natuurlijke geurgrondstoffen. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in hoogkwalitatieve citrusgrondstoffen in Calabrië. Zes jaar geleden begonnen we samen aan het uitdenken van een droom: de herinneringen aan onze verre reizen verwerken in poëtische parfums. Dat ging over in het ontwerpen van de flessen, het uittekenen van een concept en het zoeken naar een investeerder. En vandaag is Ella K een feit.”

Compromisloos en vastberaden

“Aan de hand van 7 parfums vertellen we een persoonlijk reisverhaal. Elk parfum wordt toegelicht met een liefdesgedicht dat een vriendin van me schreef . Ook aan de fles werd veel belang gehecht. Parfums waar je 200 euro voor betaalt voor een fles met een plastic dop, dat vind ik niet kunnen!”

“Wanneer je opdrachten uitvoert voor grote internationale lanceringen worden die zo vaak getest op hun toegankelijkheid dat er soms weinig overblijft van het eigenlijke ontwerp. Al blijken die tests soms volledige fout! Angel van Thierry Mugler is daar een sprekend voorbeeld van. Hij testte slecht op alle vlakken maar toch hielden ze voet bij stuk. Vandaag is dit nog steeds een van de meest populaire parfums op de markt. En toch wordt er meestal op safe gespeeld en als parfumeur hou je daar rekening mee. Je maakt parfums waarvan je denkt dat ze goed zullen scoren.”

“Daarom wou ik met Ella K volledig mijn eigen ding doen, los van tests, zonder compromissen en volledig uit het hart. Niet met de bedoeling er iedereen mee te bereiken. Al weet ik er maar één persoon echt mee te raken, volstaat dat voor mij.”

En die ene persoon is dan bij deze gevonden want dat lukt bij mij aardig, geef ik toe. Reeds wanneer ik de deur van de winkel open, word ik betoverd door een verrukkelijke geurwolk die me tegemoet komt. Ik beleef hier een coup de foudre: 7 nooit eerder geziene of eerder geroken parfums die me stuk voor stuk raken. Ze zijn verfrissend, apart en toch toegankelijk. Echte olfactorische kunstwerken waar een parfumliefhebber zoals ik lyrisch van wordt.

Maar onder het motto: een gewaarschuwd vrouw… Kiezen is hier haast onmogelijk. Zeg niet dat we het je niet gezegd hebben.

parfumeurs

Maeva Delacroix

Een overzicht

Epupa Mon Amour: Een ode aan Afrika. Denk: een tocht met een jeep in Namibië, een tent op het dak, en de zon die brandt op de okerrode aarde. Een intense geur met een houtbasis van wortels van vetiver, balsem van zilverspar en gerookt gajac- en sandelhout. Daarbij geroosterde tonkabonen en een kruidenfusie van zwarte peper, saffraan en komijn. € 195 voor 70ml.

Brumes de Khao-Sok: Een ode aan Zuid-Thailand. Denk: de jungle, vochtigheid en mist. Dit parfum is een nevel van groene en houtachtige noten. Met gember, ceder en cypressen. € 185 voor 70 ml.

Lettre de Pushkar: Een ode aan India. Denk: Pushkar, een heilige stad voor de hindoes en Brahma boeddhisten waar de warme geur van kruiden en rozenblaadjes in de lucht hangt. Een oriëntaals parfum met warm oud-hout en veel kruiden zoals saffraan, muskaat en kaneel. Met een toets van rozenblaadjes. € 195 voor 70 ml.

Baiser de Florence: Een ode aan Florence. Denk: koud marmer (met minerale noten), musea, en de sacrale, mystieke sfeer van de kerk (mirre en wierook) en daarbij subtiele toetsen van zoet gebak. Een delicaat hart van lelies (het symbool van Florence), iris, jasmijn en heliotroop. In een muskusbasis die het parfum intiem maakt, zoals de geur van je huid zelf. Ook ceder en vanille kom je hier tegen. € 230 voor € 70 ml.

Pluie Sur Ha Long: Een ode aan Vietnam. Denk: water, boten, lotus, magnolia, en warme moesson. Roze peper, waterbloemen, lotus en rabarber zorgen voor de frisheid van een tropische regenbui. In een basis van muskus en wit mos. € 185 voor 70 ml.

Mélodie D’Altai: Een ode aan Mongolië. Denk Kazachen met een arend op hun schouder, paarden, ruw, intens,…. Een dierlijk en instinctief parfum met saffraan, leer, vacht, whisky, patchoeli, vetiver en frisse bloementoetsen van lelie en gardenia. Een lijfelijke geur. € 195 voor 70 ml.

Poème de Sagano: Een ode aan Japan. Denk: groen, de geur van de wind die door de bamboe twijgen waait. En zon. Daarvoor zonnige citrussen, bergamot, pompelmoes, yuzu, Nana munt, eucalyptus, matcha thee en bamboo. € 195 voor 70 ml.

De boutiek van Ella K bevindt zich in Jardins du Palais Royal, 65 Galerie Montpensier, 75001 Parijs. Meer info vind je op www.ellakparfums.com.

parfumeurs

Maeva Delacroix

Meer nieuws over parfumeurs lees je hier en hier.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Ella K parfums, Neus, Neuzen, Parfum, Parfumeurs, Sonia Constant.