Rhinoplastie: vragen die je jezelf best stelt voor je eraan begint
© Getty Images

Rhinoplastie: vragen die je jezelf best stelt voor je eraan begint

Door Line Toussaint & Nora Antonissen
Leestijd: 3 min

Je bent niet gelukkig want je vindt je neus lelijk, of je kan moeilijk ademen omwille van die knobbel. Soms is er maar één oplossing: een neuscorrectie. Deze operatie verandert het uiterlijk van je gezicht. Vandaar dat het belangrijk is om de juiste vragen te stellen alvorens je je aan een dergelijke ingreep waagt.

Je bent niet tevreden als je in de spiegel kijkt en je hebt het gevoel dat je neus niet bij je past. Een operatie is de oplossing voor dit probleem. Maar zoals bij elke operatie, is het belangrijk om even een stap terug te zetten en goed te bezinnen voor je eraan begint. Ook stel je best de juiste vragen en zorg je ervoor dat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Op deze vragen zou je best het antwoord weten voor je onder het mes gaat.

Waarom wil ik een neuscorrectie?

Er zijn drie redenen om rhinoplastie te overwegen. Zo is er om te beginnen de esthetische reden, gericht op het oplossen van een complex: een gebogen, te dikke of te dunne neus. Vervolgens kan een neuscorrectie ook functioneel zijn als een patiënt moeite heeft met ademhalen. Ten slotte kan de operatie ook herstellend zijn als de neus afgebogen of gebroken is, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeluk.

In tegenstelling tot functionele en herstellende operaties, die vaak noodzakelijk zijn, moeten esthetische operaties vanuit een andere hoek bekeken worden: wil je écht veranderen van neus of is het een impulsieve gedachte? Een succesvolle operatie is het resultaat van een lange reflectie. Bespreek de ingreep met je omgeving of met mensen die ervaring hebben met dit type operatie. Maar uiteindelijk is het jouw keuze die ertoe doet. Het is belangrijk dat je het voor jezelf doet en niet voor de anderen.

Een psychologisch onderzoek kan voorgesteld worden alvorens effectief tot een operatie over te gaan. Via dat onderzoek wordt getetst of het complex nooit aanvaard zal worden door de patiënt of dat het gewoon een tijdelijk gevoel is.

Lees verder op de volgende pagina.

/

Ben ik oud genoeg voor een neuscorrectie?

Als je jonger bent dan 16 jaar zal het een lange en moeilijke zoektocht worden naar een chirurg die jouw neus wil opereren. Voor de meeste chirurgen is 16 jaar de minimumleeftijd omdat een neus dan pas stopt met groeien. Bovendien moet je vanuit een wettelijk standpunt zestien zijn om met recht van spreken beslissingen over jezelf te kunnen nemen.

Hoe kies ik de juiste chirurg?

Het is belangrijk je keuze niet aan het toeval over te laten. Alvorens je een chirurg je blessing geeft om jouw gezicht te veranderen, kan je best enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Raadpleeg verschillende chirurgen en ga zeker niet voor de eerste de beste. Je kan ook altijd de officiële lijst, samengesteld door de Orde der artsen, bekijken. Op deze lijst vind je tal van gespecialiseerde cosmetische chirurgen. Het is ook altijd goed om een chirurg te kiezen bij jou in de buurt. Dat is gemakkelijker voor een follow-up. Vertrouw ten slotte vooral op je instincten en het gevoel dat je had bij de eerste ontmoeting.

Doet het pijn?

Je mag de gevolgen van een neuscorrectie niet onderschatten. Na de operatie is er een grote kans dat je pijn zal voelen, maar met de juiste pijnstillers is deze pijn draaglijk. Ook zal je moeite hebben met ademen, dus moet je waarschijnlijk enkele dagen door je mond ademen. Je oogleden zwellen op en hebben een blauwe schijn. Gelukkig duurt het maar tien dagen voor die blauwe plekken verdwijnen.

Zijn er complicaties?

Als de operatie onder goede omstandigheden, en onder het toeziend oog van een gespecialiseerde arts, plaatsvindt, zijn complicaties zeldzaam. Het is echter mogelijk dat, ondanks de routinematige toediening van antibiotica, een infectie kan optreden. Het kan ook zijn dat de patiënt, tijdens of na de operatie, last heeft van een bloedneus.

Hoeveel kost een neuscorrectie?

Voor je de keuze maakt, moet je de prijs van de ingreep ook in je selectiecriteria opnemen. Meestal kost de operatie tussen de €2.500 en €7.000, afhankelijk van het belang en de moeilijkheidsgraad van de operatie. Vergeet niet dat esthetische operaties niet ondersteund worden door de sociale zekerheid.

Zijn er alternatieven?

Er zijn natuurlijk ook alternatieven. Zo heb je de medische neuscorrectie. De chirurg injecteert hyaluronzuur in de neus om een kleine knobbel, asymmetrie, een lichte holte of onvolkomenheid in het puntje van de neus te corrigeren. Deze ingreep kost tussen de €420 en €700. Het resultaat is meteen zichtbaar en blijft gedurende 12 tot 18 maanden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook Hoogsensitiviteit: een nadeel of een uniek voordeel?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Neus, Plastische chirurgie.