Padel, de sport van 2021: “Het draait niet zozeer om kracht, wel om tactiek”
© Getty Images

Padel, de sport van 2021: “Het draait niet zozeer om kracht, wel om tactiek”

Leestijd: 2 min

Padel is de sport van 2021. Een sessie op een padelterrein lijkt ondertussen meer gegeerd dan een Tomorrowland-ticket, en sportmateriaal is overal uitverkocht. Is de populaire racketsport de hype waard, en vooral wat moet je weten voordat je eraan begint? Wij spraken met topspelers Elke Clijsters en Sabine Appelmans.

/

Wat is het?

“Padel is een sport die je kan omschrijven als een mix tussen tennis en squash. Tennis omdat je met tennisballen en een net speelt, en je speelt altijd dubbel. Maar omdat je de wanden mag gebruiken, is er ook een link met squash”, legt Sabine Appelmans uit. Het is bij padel de bedoeling om tegenstanders te beletten de bal terug te slaan, maar de bal blijft in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien pas één van de wanden. Dat zorgt voor een grotere uitdaging, langere wedstrijden, en dus meer spelplezier. “Het is minder op kracht, meer volgens tactiek.”

Inclusieve en sociale sport

De racketsport werd het laatste jaar immens populair, en dat heeft volgens Elke Clijsters allemaal met het sociale aspect van de sport te maken. “Je kon tijdens de pandemie niet meer binnen tennissen, maar padellen met vier mocht wel nog. Dat heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen in het laatste half jaar zijn gestart. Ik vind bovendien dat het bij padel ook echt draait om je omgeving. Eenmaal je een leuke club hebt gevonden met fijne mensen is het onmogelijk niet te genieten van de sport”, zegt Elke aan onze redactie. “Het is tot slot fijn dat je de sport zowel met mannen als vrouwen kan beoefenen, dat sociale speelt ook daar weer een rol. Ik heb al af en toe zware smashen op mij gehad van mannen, omdat zij net iets harder slagen, maar dat zorgt voor een extra uitdaging.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OSAKAPADEL (@osakapadel)

/

De voordelen van padel

Net zoals iedere sport, heeft padel tal van gezondheidsvoordelen: je verbetert je uithouding, je balcoördinatie en je algemene gezondheid door een uurtje te padellen. Maar volgens Sabine is padel ook een goede sport voor je hersenen: “Ik las eens een artikel van een sportarts die zei dat padel heel goed is voor je brein. Ik kan me daar eigenlijk volledig in vinden. Padel gaat vaak tegen je intuïtie in en vraagt dat je als speler een stap vooruit denkt. Gevorderde spelers merken trouwens al snel dat het soms wel een schaakspel lijkt. Dus dat de sport goed is voor je hersens kan ik zeker begrijpen.”

/

Tips voor beginners

“Het is makkelijk om erin te stappen, want je hebt de sport snel onder de knie. Na enkele lessen kan je al best indrukwekkende wedstrijden met je familie en vrienden spelen. Maar ik raad echt aan om minstens een les te nemen voordat je begint”, aldus Elke. “Je moet leren de bal te voelen, en met de hulp van een coach daag je jezelf altijd verder uit.”

Behalve de lage toegankelijkheidsgraad van de sport en mogelijkheid om een les te nemen, hebben Sabine Appelmans en Elke Clijsters nog enkele tips voor de beginners onder ons:

  1. Voorzie gepast schoeisel en kledij. Zorg dat je vrij kan bewegen en niet al te makkelijk uitglijdt op het veld.
  2. Speel samen met familie en vrienden die op jouw niveau zitten.
  3. Verwacht niet te veel in een keer. Sta jezelf toe om te groeien in de sport, iets waarmee een coach zeker en vast kan helpen.
  4. Als je kan tennissen, heb je al een goede techniek voor padel, maar je kan nog niet per se alles. De looplijn van padel is onder andere anders dan die bij tennis, wat om een ander soort inzicht vraagt.
  5. Koop niet zomaar de eerste de beste raket. Sta stil bij je materiaalkeuze, weet wat fijn aanvoelt. Sommige raketten zijn zwaar vanboven waardoor deze sneller zakken. Anderen zijn dan weer lichter.
  6. Geniet! Geniet van de bal te voelen, te groeien en te experimenteren met de sport.
  7. Kijk naar padelwedstrijden op televisie. Je kan sinds kort alle Open toernooien en Masters toernooien van de World Padel Tour volgen op de Telenet sportzender Play Sports Open. Eenmaal je het spel begrijpt, helpen zo’n wedstrijden om te laten zien wat er allemaal mogelijk is tijdens een wedstrijd padel.

Lees meer Marie Claire op: Xandres lanceert voor het eerst sportkledij dankzij inspiring women-samenwerking met Recto Verso, De meest vrouwonvriendelijke uitspraken uit de sportwereld en De beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan.

Tags: Padel, Sport.