Oranje wijn: maak kennis met de hipste wijnsoort van het moment
© Garreth Paul - Unsplash

Oranje wijn: maak kennis met de hipste wijnsoort van het moment

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

Een recente ontdekking op de drankkaart of een nieuwe wijntrend? Eigenlijk gaat het al om een aloude wijnsoort. Het was de Engelsman David Harvey die het in 2004 de officiële benaming gaf: ‘orange wine’ of oranje wijn. Maar wat is het precies? Tijd om kennis te maken.

/

Aloude wijnsoort

Oranje wijn gaat eigenlijk al eeuwenlang mee. Het is zelfs zo dat de eerste vorm van wijn waarschijnlijk oranje wijn was, vertelt Tom De Praetere, sommelier bij wijnhandel Convento in Leuven. De bakermat voor oranje wijn is Georgië waar het in een soort amforen, of ‘qvevri’, werd en nog steeds wordt geproduceerd.

Nadat oranje wijn even wat meer in de vergetelheid raakte, is het nu terug bezig aan een opmars. Het zijn vooral de regio’s Noord-Italië en het aangrenzend Sloveens grondgebied die de productie van oranje wijn terug op gang brachten.

Ondertussen sprongen ook andere delen van de wereld op deze wijntrend. “De opmars van oranje wijn heeft waarschijnlijk te maken met de herontdekking van de lokale druif en de toenemende populariteit van natuurwijnen”, verklaart Tom.

/

Oranje wijn vs andere wijn

Simpel gesteld — voor al de niet-wijnkenners onder ons — is oranje wijn een witte wijn die gemaakt wordt zoals rode wijn. Witte druiven vormen de basis en ze worden in hun geheel, met pit en al, verwerkt in het makingsproces. De gisting van oranje wijn varieert van een dag tot enkele maanden.

Het zijn de schillen en pitten die zorgen voor de typische smaak en kleur van oranje wijn. Deze blijven steeds in contact met het sap tijdens de vergisting.

Omdat oranje wijn op dezelfde manier als rode wijn wordt gemaakt, bevat het ook veel tannine. Tannine in wijn zorgt voor het uitdrogende effect in de mond.

Maksym Kaharlytskyi – Unsplash

/

Gaat goed bij

Ondanks dat oranje wijn goed samengaat met allerlei verschillende gerechten, raadt Tom toch aan om — omwille van het droge karakter — oranje wijn te combineren met een steviger stuk kaas of doorbakken kalfsvlees in een kruidige saus. Het zou ook een verrassende toets kunnen geven aan Aziatische gerechten die je met andere wijnsoorten niet weet te bereiken.

Ten slotte serveer je oranje wijn best gekoeld, maar niet zo koud als witte wijn omdat de uitdrogende textuur dan te dominant zou worden. De ideale temperatuur ligt rond de 12 à 14 graden.

Lees ook: Drie heerlijke plantaardige recepten die er ook mooi uitzien, Herontdek de Limburgse vlaai op eigen houtje

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Foodtrends, Oranje wijn, Wijn.