Dit zijn de 4 belangrijkste make-uptrends voor de winter
© maccosmeticsbe

Dit zijn de 4 belangrijkste make-uptrends voor de winter

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 4 min

Er staat weer bijna een nieuw seizoen voor de deur en dat betekent dat er ook weer nieuwe trends te spotten zijn. Marie Claire kon aanschuiven bij een exclusieve online masterclass van M.A.C Cosmetics. Zij gaven een inkijk op de make-uptrends voor komend seizoen.

Staan koudere temperaturen gelijk aan een donkerder kleurtje op de lippen? Misschien wel, misschien ook niet. Of betekenen de aankomende feestdagen vooral dat we ons nu aan extreem gewaagde make-uplooks moeten wagen? Het wordt ons meteen duidelijk tijdens een zoomcall met een panel van vijf make-upartiesten van M.A.C Cosmetics; Baltasar González Pinel (Madrid), Anton Zimmin (Moscow), Marieke Thibaut (Frankrijk), Angelo Rauseo (Hamburg) en Hannah Bennett (Londen /Amsterdam). “Trends zullen altijd komen en gaan. Combineren is key. Het is de bedoeling dat je de trend naar je eigen hand gaat zetten”, klinkt het bij Baltasar González Pinel.

We kunnen de trends voor de winter onderverdelen in vier krachtige woorden: red, bold, bleached en rich.

/

Red

Rood is al jaar en dag een trendkleur in de make-upwereld en dat is ook dit seizoen niet anders. En daar is een goede reden voor stipt Hannah Bennett aan: “Rood lijkt voor velen een erg gewaagde kleur, maar eigenlijk past de tint bij iedereen. Ze stroomt ook letterlijk door je huid. Dit seizoen zien we dat de kleur en de tint een beetje verandert. Tinten als roest en baksteen of brick (hoe on-sexy dat ook mag klinken) winnen aan populariteit. Reden? Die zijn een tikkeltje organischer. Daarnaast zien we ook de liefde voor een iets meer roze en natuurlijke kleur opkomen.”

Wie gaat voor rood in een look focust best op de lippen of blush. “Blush was twee jaar geleden amper een ding in de beautywereld”, legt Hannah uit. “Alles moest tot in de puntjes perfect zijn. De focus lag op contour, het pérfecte gezicht. Nu is die focus verschoven en spelen we meer met textuur.” Dat bevestigt ook Andrew. “Inderdaad, Blush is back. Vijf, zes jaar geleden, had ik dat niet eens bij. Tinten als brick en oranje werden toen ook helemaal niet als mooi beschouwd en die zie je nu werkelijk overal. Een tip: meng je blush met je concealer en dan past hij perfect bij je huid. Blush verjongt en maakt je blik vaak onschuldiger. Hoe zorg je voor een mooie look? Focus op je huidverzorging. Ga niet voor een te zware look met foundation. Hou het licht. Breng zacht blush aan op de hoogste punten van je gezicht: je neus, jukbeenderen en eventueel onder je ogen voor een speelse look.”

De trend samengevat: rood past bij iedereen. Het loopt letterlijk door je aderen. Laat je niet afschrikken, ga op zoek naar een rode tint die echt bij jou past. 

Lees ook: Wie is Antwerpenaar Matthieu Blazy, de nieuwe creatief directeur van Bottega Veneta?

/

Bold

“Het gebruik van kleuren verandert”, steekt Baltasar González Pinel van wal. “Kleur wordt nu steeds vaker op een donkere basis geplaatst. Zo creëer je een andere dimensie in je look. De kleur waar het dit seizoen allemaal om draait is blauw. We gaan op zoek naar kleuren die licht aantrekken. We spelen met textuur. Het is bij deze trend de bedoeling dat de huid zo natuurlijk mogelijk gelaten wordt en dat door een sterke ooglook verschillende texturen kunnen samensmelten. Het is een clash van van alles en nog wat, maar dat maakt het wel heel modern.”

Met andere woorden: een full glam face krijgt een nieuwe definitie. “Eigenlijk gaan we kijken naar de jaren 80, zonder copy paste te doen. We herdefiniëren de looks.”

De trend samengevat: bold gaat over kleuren. Diepe kleuren die reflectief zijn. Blauw speelt de hoofdrol en wordt zo gebruikt dat het bijna holografisch lijkt.

/

Bleached

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hannah (@hannahrosieb)

De bleached trend is een mix en match tussen wit en kleur. “De bleached trend is tot stand gekomen door Gen Z”, legt Hannah uit. “We gaan bij deze trend spelen met kleuren en onszelf uitdrukken op een andere manier dan we gewoon zijn. Wanneer je kijkt naar Gen Z, zie je dat ze hun inspiratie halen bij de jaren 2000. De kleuren die daarbij steeds terugkeren zijn lila en babyblauw. Denk: Britney Spears op een podium en Lindsay Lohan op filmpremières. De trend draait om plezier hebben. Je bouwt op van een witte ondertoon en gaat te werk met lichte kleuren die je bijna als krijt aanbrengt.”

“Dat klopt helemaal”, klinkt het ook bij Marieke Thibaut. “Het is een gemakkelijke manier om kleur te dragen zonder dat het té is. Bold is een statement, bleached houdt het licht.”

De trend samengevat: Wit + kleur. Gen z in een make-uptrend gegoten. 

Lees ook: In topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips

/

Rich

Last but not least. De rich-trend. Ofwel, metallics. Anton Zimmin: “Kortom geeft deze trend een beetje een ‘Versace mood’ weer. Met glitter krijgt alles meteen een luxueuze vibe. Maar je kan het evengoed simpel houden en een beetje meer glitter gebruiken in je look om het iets draagbaarder te houden.”

“Wie denkt dat gouden glitters niet bij hem of haar passen, slaat de bal mis”, vult Baltasar aan. “Iedereen heeft in zijn huid ergens een gele ondertoon. Hoe licht je huid ook is. Goud gaat dat dus mooi accentueren.” Wat met zilver en platinum? Ook dat zie je terugkomen in je gezicht, denk maar aan het wit in je ogen bijvoorbeeld. Deze trend kan echt prachtig inspelen op natuurlijk licht.”

De trend samengevat: metallics bij de vleet. We zien goud terugkomen in variaties met koper en bruin. Je ziet de schoonheid van luxe op een barokke manier, maar evengoed kan de look erg naturel aangebracht worden met wat simpele highlighter. 

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Beauty, Mac cosmetics, Make-up.