Op ontdekking in de Rhônestreek: wining and dining
© Getty Images

Op ontdekking in de Rhônestreek: wining and dining

Door Belen Ucros
Leestijd: 2 min

Middeleeuwse dorpen, oude ruïnes, heerlijk tafelen, ... De regio van de Rhônestreek heeft troeven en charme in overvloed. Druivenoogst, bucolische taferelen, la dolce vita op z’n Frans: wijntoerisme op z’n best!

/

1. Le Plan-Vermeersch

rhonestreek_marieclaire

Pers

De wijnkelder van Ann Vermeersch, dochter van een vroegere Belgische autoracer die zich later omschoolde tot wijnhandelaar, ligt tussen de bossen, mooi geïntegreerd in het landschap. Het beroep wordt beetje bij beetje vrouwelijker (30% vrouwen). “Omdat,” vertelt Ann ons “de neus van vrouwen beter ontwikkeld is om wijnaroma’s te onderscheiden dan die van mannen. En dat komt eenvoudigweg omdat vrouwen dezelfde ingrediënten en geuren herkennen die ze zo vaak gebruiken in de keuken. Heeft de wijn van wijnboerinnen specifieke kenmerken? Niet noodzakelijk, maar ze hebben wel de neiging ronde en fruitige wijnen te maken, die lichter en frisser smaken.”

Chemin du Grand Bois 102,

26790 Suze-la-Rousse, +33 6 67 47 04 39.

www.leplangt.com

/

2. Le Château de Bosc

rhonestreek_marieclaire

Marie Claire

Net zoals die van de beroemde Châteauneuf-du-Pape, liggen ook de wijngaarden van dit domein vol met ronde keien, meegespoeld met de Rhône. Ze maken er een biowijn zonder sulfiet, een prestatie op zich. Simone Reynaud komt uit een schildersfamilie en wilde van haar wijngaard ook een kunstplek maken. Het lijkt wel een openluchtmuseum: in het park van 12.000 m2 staan overal monumentale moderne beeldhouwwerken, maar ook oude gevechtsvliegtuigen zoals je ze alleen nog ziet in stripverhalen. Ook de collectie oude fietsen is een omweg waard.

651 chemin du Bosc, RN 100,

30390 Domazan, +33 4 66 57 65 11.

www.chateau-de-bosc.com

/

3. Le Pont du Gard

rhonestreek_marieclaire

Pers

Deze brug is de hoogste die ooit in de oudheid werd gebouwd en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. ze prijkt staat middenin een immens gebied met kreupelhoutvegetatie (garrigue), over de laatste zijrivier van de Rhône, alvorens die uitmondt in de zee: een indrukwekkend bouwwerk. De regio biedt heel wat toeristische en culturele activiteiten.

De site is 7 dagen op 7 toegankelijk met wisselende openingsuren.

400 route du Pont du Gard,

30210 Vers-Pont-du-Gard,

+33 4 66 37 51 10. www.pontdugard.fr

/

4. Vaison-la-Romaine

rhonestreek_marieclaire

pers

Omringd door heuvels met aroma’s van wijngaarden en olijfbomen vind je dit kleine middeleeuwse dorp dat genoemd is naar de ruïnes, ontdekt door abt Sauttel in het begin van de 20ste eeuw. Wandel door de kleine straatjes en geniet van het adembenemende panorama vanuit het feodale kasteel uit de 12de eeuw.

www.vaison-la-romaine.com

/

5. Le Mas de So

rhonestreek_marieclaire

Pers

Deze herenboerderij vol wijnranken lijkt ver van de bewoonde wereld te liggen, maar is toch verrassend nabij, op amper 30 minuten van Avignon. Het is het ideale vertrekpunt om de regio te ontdekken. De boerderij werd omgebouwd tot een modern gastenverblijf met zeven kamers, een zwembad, een tennisbaan, een biljartzaal, een sauna en een hamam. Je kunt er logeren met je gezin, de hele familie, of met vrienden. Marie Ange is een uitstekende gastvrouw en dito kokkin, zij zorgt ervoor dat je languit kan genieten. En daar horen zelfs yogasessies in de wijngaard bij!

1560 chemin de Bagnols À Laudun, 30290 Laudun-l’Ardoise,

+33 6 25 33 66 22. www.lemasdeso.com

/

6. Le Bistro d’O

Bistrot_duo_Rhone_Marieclaire

Pers

Of je nu op het schaduwrijke terras geniet van een adembenemend uitzicht op Vaisoin-la-Romaine, of binnen zit, in de gewelfde zaal die dienst deed als paardenstal in de tijd van de Graven van Toulouse. De verfijnde gerechten doen de lokale seizoensproducten alle eer aan. Op de wijnkaart, samengesteld door Gaëlle, prijken de allerbeste wijnen uit de streek.

rue Gaston Gevaudan, Haute Ville, 84110 Vaison-la-Romaine, +33490417290. www.bistroduo.fr

Dit stuk verscheen in het novembernummer 2018 van Marie Claire België.

Lees meer Marie Claire: New York beste selfiespots, Doe de Mickey Mouse route en win een trip naar Disneyland Parijs, Drie keer kleurrijke bestemmingen voor een goed humeur.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Frankrijk, Reizen, Rhône, Rhônestreek, Wijn, Wining and dining.