Ons microbioom zou onze motivatie om te sporten kunnen beïnvloeden
© Getty images

Ons microbioom zou onze motivatie om te sporten kunnen beïnvloeden

Leestijd: 1 min

Hoewel veel studies de aanwezigheid van darmbacteriën - en dus een gezond microbioom - in verband hebben gebracht met een goede gezondheid, is uit nieuw onderzoek gebleken dat deze bacteriën ook een invloed kunnen hebben op ons verlangen en onze motivatie om lichamelijk actief te zijn.

Een op 14 december 2022 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerde studie heeft de rol van onze darmflora en haar microben bij onze motivatie om te sporten onderzocht. En de Amerikaanse onderzoekers achter het onderzoek onthulden dat ons microbioom ons verlangen om te sporten zou kunnen beïnvloeden.

Op basis van het onderzoek bij muizen ontdekte het team van wetenschappers dat de afwezigheid van bepaalde darmbacteriën bij knaagdieren gecorreleerd was met slechtere fysieke prestaties en minder energie en motivatie om aan fysieke inspanning en sport te doen.

Lees ook: Deze thermo labels houden je warm deze winter

/

Microben beïnvloeden motivatie om te bewegen

Aanvankelijk bestudeerden de onderzoekers de neurale circuits die verband houden met fysieke activiteit bij muizen met en zonder bepaalde bacteriesoorten in hun lichaam, binnen hun microbioom. Zij realiseerden zich toen dat verschillen in sportprestaties en motivatie verband konden houden met de aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën in de darmen.

Inderdaad, “de onderzoekers schreven dit effect (van verschillen in prestaties) toe aan kleine moleculen genaamd metabolieten die de bacteriën produceren – metabolieten die sensorische zenuwen in de darm stimuleren om de activiteit in een gebied van de hersenen dat de motivatie tijdens het sporten controleert, te versterken”, aldus het persbericht.

/

Motiverende achteruitgang en het microbioom: dopamine op het spel

Maar dat is nog niet alles: terwijl “het microbioom de vermindering veroorzaakt van een enzym in de hersenen dat dopamine afbreekt”, remt de afwezigheid of afbraak ervan de pieken en uitbarstingen van dopamine “die ons het verlangen, de energie, de motivatie geven om fysieke inspanningen te leveren”, verklaarde Mathilde Fontez, hoofdredacteur van Epsiloon, aan FranceInfo.

Dit onderzoek benadrukt dus de bepalende rol van ons microbioom – en verschillende bacteriën – in onze motivatie om te bewegen, terwijl “een darm-hersenverbinding bij muizen de fysieke prestaties verbetert door de dopaminesignalering tijdens fysieke activiteit te verhogen”, aldus de studie.

/

Mogelijke toekomstige methoden om de schade van een zittende levensstijl te bestrijden

“Als we de aanwezigheid van een soortgelijke route bij mensen kunnen bevestigen, zou dit een doeltreffende manier kunnen zijn om het bewegingsniveau van mensen te verhogen en zo de algemene volksgezondheid te verbeteren,” aldus Christoph Thaiss, hoofdauteur van de studie, in het persbericht.

Hoewel verder onderzoek nodig is om te begrijpen of deze effecten kunnen worden waargenomen bij mensen, kunnen toekomstige studies “leiden tot gemakkelijkere methoden om motivatie en stemming te wijzigen in contexten zoals verslaving en depressie”, concludeerde de verklaring.

Lees ook: Woman to watch: Amber Broos

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Sport.