Wat er met je huid gebeurt als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt
© shutterstock

Wat er met je huid gebeurt als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt

Door redactie
Leestijd: 1 min

Januari is de maand waarin iedereen de broekriem weer wat aantrekt. De een wil meer sparen, de ander wil meer sporten en weer een ander kiest voor een maandje vegan eten tijdens Veganuary. En dan hebben we ook nog Dry January, waarin je in de eerste maand van het jaar geen alcohol drinkt. Iets wat na de feestdagen wel even lekker is en wat ook nog eens goed is voor je huid!

/

Dat alcohol niet bepaald een wondermiddel is voor je huid, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van alcohol kan zorgen voor een vitaminetekort, weefselschade, verstoring van ontstekingsreacties en verminderde collageenproductie. Dit kan zich allemaal uiten door wallen onder je ogen, een ‘ingezakt’ gezicht en meer zichtbare bloedvaten in je wangen. “Alcohol droogt je lichaam uit. Een van de eerste plekken waar je dit ziet, is je huid”, vertelt dermatoloog Stacy Chimento tegen Well+Good. “Het zorgt ook voor ontstekingen, waardoor je huid er vlekkerig, rood, moe en droog uit kan gaan zien.” Kortom: je ziet er vermoeid én ouder uit.

Lees ook: Getest: thalassotherapie in Tunesië, wellness in de winterse zon

/

Sterk én glowy

Hoewel je huid misschien niet de enige reden is om de glaasjes alcohol (een tijdje) te laten staan, is het een onvermijdelijke en erg welkome bijkomstigheid. Als je 31 dagen de fles alcohol laat staan – zoals tijdens Dry January – merk je al verschil in je huid, zegt dermatoloog Rachel Nazarian. “Je zult zien dat je huid sterker begint te worden. Je huid ziet er binnen de eerste twee weken een beetje glowier en minder rood uit.”

Hydrateren

Wil je je huid nog een extra handje helpen? Dan raadt dr. Nazarian aan om je gezicht te behandelen met voedende crèmes. Vooral crèmes met ingrediënten als hyaluronzuur en ceramiden zullen je huid volgens haar goed hydrateren. Last van roodheid? Dan kun je beter kiezen voor een crème met niacinamide. Tot slot helpt bakuchiol bij het stimuleren van collageen en elastine – zonder de huid uit te drogen – om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.

Kun je geen afscheid nemen van alcohol? Dan raadt dr. Nazarian aan om zo nu en dan een glaasje rode wijn te drinken, dat doet je huid het minst kwaad. Cheers op een mooie huid!

Lees ook: Sézane lanceert jubileumcollectie

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.