Bewezen: vergeetachtig zijn is een teken van intelligentie
© Getty Images

Bewezen: vergeetachtig zijn is een teken van intelligentie

Door Léonie Van de Vliet
Leestijd: 1 min

Vergeet jij ook al eens wat je nu weer in die ene kamer ging doen? Of welk ene ding je nu weer moest meenemen van de supermarkt? Vergeetachtig zijn, we hebben er allen wel eens last van. Maar, goed nieuws! Na verloop van tijd zouden we er intelligenter van worden!

Een studie door Neuron Journal toonde aan dat vergeetachtig zijn een teken blijkt van intelligentie. Wacht, hoe zit dat juist?

/

‘The bigger picture’ vs. kleine details

Als het alvast een geruststelling mag zijn: af en toe iets vergeten is perfect normaal. Ondanks dat we onszelf er vaak om vervloeken, zou het gezonder zijn voor onze hersenen. Volgens wetenschappelijk onderzoek wijst het vergeten van kleine dingen namelijk op onze hersenen die op volle toeren draaien. Kleine details worden dan weggefilterd, om de grote lijnen van een gebeurtenis beter te onthouden. Klinkt allemaal logisch, niet?

Door de schijnbaar onbelangrijke dingen weg te filteren, lijken we dan soms wel eens iets te vergeten. Onze intelligentie daarentegen, die zal juist toenemen! Onze herinneringen worden netjes georganiseerd, waardoor het maken van belangrijke beslissingen een heel stuk gemakkelijker gaat.

De moraal van het verhaal: wanneer je de volgende keer weer eens iets vergeet, denk dan maar dat onze hersenen precies doen wat ze horen te doen. En natuurlijk dat jij er ondertussen slimmer van wordt!

Meer lezen? 7 handige apps voor drukbezette carrièrevrouwen10 tips om te stoppen met uitstelgedrag, work overload? 5 tips om je productiviteit te verhogen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Geheugen, Intelligentie, Onderzoek, Vergeetachtig.