Eerste hulp bij een opgeblazen gevoel tijdens de feestdagen
© Unsplash

Eerste hulp bij een opgeblazen gevoel tijdens de feestdagen

Door Sylvia Vaisman
Leestijd: 2 min

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel en winderigheid na de maaltijd - vaak het geval tijdens de feestdagen, proberen je darmen je een boodschap te geven. Gelukkig zijn er tips om hier komaf mee te maken, en beter nog, het te voorkomen.

/

Een paar kroketten te veel en je buik kan zomaar aanvoelen als een ballon die klaar staat om te exploderen. Dit komt door de ophoping van gas in de darmen, vaak veroorzaakt door het te snel eten van te veel voedsel, en dan met name gerechten op basis van zetmeel (pasta, rijst, aardappelen, enz.).

Ontdek hieronder de oplossing voor een betere spijsvertering en een lichtere maag.

Kauwen, de sleutel tot een goede spijsvertering

Vergeet niet na elke hap voldoende te kauwen, tot het eten in je mond – excuses voor de plastische uitleg – aanvoelt als een puree doordrenkt met speeksel. Beperk ook vet vlees en sauzen omdat die de spijsvertering vertragen, en vermijd evenals groenten die rijk zijn aan irriterende vezels zoals selder en uien.

“Ook groenten die zwavelverbindingen bevatten (kool, raap, waterkers, rucola) kunnen winderigheid veroorzaken”, legt voedingsdeskundige Thérèse Ellul-Ferrari uit. Net als zuivelproducten, omdat veel volwassenen moeite hebben met het verteren van lactose, de suiker in melk. Eenmaal in de dikke darm fermenteert het immers.

Je kiest beter voor ‘harde’ kaassoorten (gouda, parmezaan, emmentaler, etc.) omdat die geen lactose bevatten.

Lees ook: 7 alternatieve kerstfilms voor wie ‘Home Alone’ beu is.

Gas op natuurlijke wijze neutraliseren

Kikkererwten, bonen, linzen en andere peulvruchten veroorzaken winderigheid vanwege hun hoge gehalte aan oligosachariden die zich ophopen in de dikke darm. Maar schrap ze niet van het menu want ze zijn razend gezond. Ze bevatten immers een schat aan ijzer, zink, vitaminen en antioxidanten die de ontwikkeling van diabetes, een hoog cholesterolgehalte en de ontwikkeling van kankercellen in de dikke darm tegengaan.

Om ze vlot te verteren, week je ze vooraf in koud water en voeg je een snuifje zuiveringszout (niet het soort dat je bij de doe-het-zelfzaak vindt) toe aan het kookwater.

Nog een tip: bestrooi ze met komijn, kardemom of gember. Deze kruiden zijn carminatief, d.w.z. dat ze de gasvorming in het spijsverteringskanaal neutraliseren. Ze geven ook een heerlijke smaak aan elk gerecht.

Een opgeblazen buik verlichten met kruiden

“Het beste middel om meteorisme (een bovenmatige hoeveelheid gas die zich ophoopt in het spijsverteringsstelsel, nvdr) te behandelen, is een mengsel van artisjok-paardenbloem-citroenmelisse”, zegt Dr. Eric Lorrain, voorzitter van het Europees Instituut voor Plantaardige Stoffen. Als het opgeblazen gevoel gepaard gaat met darmkrampen, kies je bester voor het gentiaan-melisse duo.

De juiste dosering: één theelepel van het mengsel innemen met water, kort voor het eten. En als de krampen deels te wijten zijn aan stress, voeg dan passiebloem toe om de spanning te verlichten.

Aromatherapie werkt ook heel goed. De essentiële oliën van gember en basilicum verminderen de colonfermentatie. Verdun een druppel van elk in een lepel zwarte komijnolie en slik dit ongeveer een kwartier voor elke maaltijd in.

Lees ook: 1 op 10 Belgen komt nooit klaar tijdens de seks.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Feestdagen.