Nationale Vrouwendag: 10 Belgische vrouwen die een verschil maken
© Instagram/MCB

Nationale Vrouwendag: 10 Belgische vrouwen die een verschil maken

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 4 min

Niet op 8 maart, maar op 11 november wordt in België Nationale Vrouwendag gevierd. Ter ere van de 50ste editie zetten we bij Marie Claire graag 10 vrouwen in de kijker die elk op hun eigen manier een verschil maken.

/

1. Luna Aslan

De Brusselse Luna Aslan stampte een start-up uit de grond waarmee ze 100% recycleerbare textielvezels ontwikkelt. Bij NOOSA werken ze met GMO-vrije maïs. En zo wil Aslan de mode-industrie transformeren naar een duurzame economie. “We willen van de textielindustrie een circulaire industrie maken. Met onze recycleerbare textielvezels geven we (grote) merken de kans om hun vervuilende impact te verkleinen en verantwoordelijkheid te nemen”, vertelde Aslan ons eerder over de missie van NOOSA. De Elsense kreeg hiervoor een van de drie Innovative Starters Awards van het Brusselse innovatieagentschap Innoviris.

Meer info: noosa.com


/

2. Flore Deman

Illustratrice Flore sloeg tijdens de lockdown de handen ineen met psychologe Liese Aerts voor hun postkaartenproject over gevoelens. Daarmee werden gevoelens uitgebeeld die voor herkenning moesten zorgen. En ze wou er mensen mee aanzetten op openlijker over hun emoties te praten. Een deel van de opbrengst van dat project ging naar een goed doel rond mentale gezondheid. Deman haar tekeningen zijn fijn, speels en tonen haar kijk op de wereld.

Meer info: floredeman.com

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Flore Deman (@floredeman_illustration)

/

3. Lien Uten

Sociaal onderneemster Lien Uten zet zich dagelijks in voor haar initiatief Fair and Square, een vzw die armoede wil bestrijden door kwetsbare vrouwen in India een naaiopleiding en werkopportuniteit te geven. Samen met een lokale NGO uit India, Samugam, willen ze met een eenvoudig project, een grote impact maken. Naast werkgelegenheid creëeren en taboe tegengaan, wil ze ook strijden voor een beter klimaat. De producten die in het naaiatelier worden gemaakt, bestaan dan ook allemaal uit een biologisch alternatief voor wegwerpplastic en biologisch katoen.

Meer info: fairandsquare.be

/

4. Amal Amjahid

Amper 26-jaar is ze en toch al meervoudig wereldkampioen jiu-jitsu. Amal Amjahid uit Molenbeek heeft er een bijzonder jaar opzitten nadat ze in conflict raakte met één van de drie internationale jiu-jisu-bonden en haar ontslag gaf. “Nadat ik een zeer gecompliceerde periode doormaakte, ben ik blij dat ik uiteindelijk toch de juiste beslissing nam om naar Abu Dhabi te gaan”, klonk het in april op de Brusselse televisiezender BX1. Waar ze uiteindelijk toch een bronzen medaille in ontvangst nam.

Meer info: amalamjahid.com

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amal Amjahid (@amalamjahid)


/

5. Asma Boujtat

Wetenschapsambassadrice en ze kreeg de WATS-prijs. Ofwel, de Woman Award in Technology and Science. Haar doel? Jonge meisjes inspireren door ontmoetingen, koken, talen, reizen en wetenschappen. “Mijn passie voor mijn werk wil ik overbrengen aan andere vrouwen om zo een ander beeld van de wetenschapssector neer te zetten. Op deze manier  hoop ik te kunnen aantonen dat er veel bereikbare en interessante jobs zijn in de sector”, vertelde Asma eerder aan onze redactie. “Ik ben van plan om veel met jonge mensen – voornamelijk meisjes – in discussie te gaan aan de hand van workshops. Zo hoop ik meisjes te helpen om hun grenzen te verleggen en hen voldoende zelfvertrouwen te geven om wetenschappen wel als een bereikbare carrière te zien.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Innoviris (@innoviris)

/

6. Nell Henry

De Brusselse Nell Henry deelt op haar Instagrampagina realistische én inspirerende kiekjes. Van zwoele lingeriefoto’s tot filmpjes waarin ze nieuwe outfits showt en komaf maakt met de traditionele schoonheidsidealen. De Brusselse influencer gebruikt daarnaast haar platform ook uitvoerig om op te komen voor de Black Lives Matter-beweging en zet op haar beurt heel wat artiesten in de kijker.

Instagram: @Nellhenry

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nell (@nellhenry)

/

7. Muriel Bernard

Champagnehuis Veuve Cliquot zette haar onlangs nog in de bloemetjes en met reden, want Muriel Bernard wéét dat de wereld veranderen bij jezelf begint. Na twaalf jaar in de Sales & Marketing bij diverse multinationals voelde ze een steeds sterkere drang om het over een andere boeg te gooien. In 2013 lanceerde ze het project eFarmz, vanuit de overtuiging dat het mogelijk is om anders te eten én te ondernemen. eFarmz is een e-commerceplatform dat de toegang tot duurzaam voedsel gemakkelijker maakt door maaltijdboxen aan te bieden, naast een breed assortiment van zorgvuldig geselecteerde bioproducten van Belgische bodem.

Meer info: e-Farmz.be

/

8. Dokkoon Kapueak

In Knokke werd begin dit jaar het restaurant van chefkok Dokkoon Kapueak uitgeroepen tot ‘beste Thaise restaurant van de Benelux’ en zij daarbij meteen tot sterrenchef. De jonge chef wordt bedolven onder de complimenten en laat je kennismaken met duizend-en-een smaken uit de authentieke Thaise keuken. Een straffe prestatie in de toch nog steeds overwegend mannelijke horecawereld.

Meer info: booraan.be

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Louise De Langhe (@bylouisedelanghe)

/

9. Karine Claassen

Journaliste Karine Claassen maakte voor Canvas de docureeks ‘Het Leven In Kleur’ over racisme in ons land. Ze bevraagde mensen over hun ervaring met racisme, wees op structurele rassenhaat bij de Belgische politie, maar belicht net zo goed sluimerracisme dat vaak onzichtbaar en zonder slechte intenties aanwezig is, maar daarom niet minder schadelijk is. Geraken we ooit van racisme af? Naar deze pakkende reeks kijken, is alvast een begin.

Je kan de docureeks ‘Het Leven In Kleur’ hier herbekijken. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KC (@karineclaassen)

/

10. Balance ton bar & slachtoffers van seksueel geweld

Tot slot willen we niet één persoon, maar een collectief, en het idee achter een collectief in de kijker zetten. Toen in oktober nachtclubs en discotheken weer de deuren openden, kwam ons land terug buiten. Alleen kreeg dat niet veel later een bijzonder wrange nasmaak. Er komen steeds meer aanmeldingen binnen voor slachtoffers van seksueel geweld in ons land. Een groot onderzoek eerder dit jaar toonde al aan dat 2 op de 3 Belgen ooit slachtoffer werd van een vorm van seksueel geweld en dat neemt sinds de heropening van de horeca alleen maar toe.

Op de Instagrampagina ‘Balance Ton Bar’ worden ervaringen en getuigenissen gedeeld van slachtoffers die ooit te maken kregen met seksuele intimidatie in bars en nachtclubs in de hoofdstad. Een manier om elkaar te steunen én verandering te brengen in het beleid van enkele bars. Het is belangrijk dat slachtoffers van seksueel geweld de nodige steun én een plek om hun verhaal te delen krijgen.

Instagram: @Balancetonbar

Kwam je zelf in aanraking met seksueel geweld?

Heb je nood aan een gesprek? Je kan terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be. Slachtoffers of plegers van seksueel geweld, kunnen anoniem bellen naar 1712, chatten op nupraatikerover.be of surfen naar seksueelgeweld.be voor meer info. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Belgische vrouwen, Vrouwendag, Vrouwenrechten.