Woman to watch: Asma Boujtat
© MC

Woman to watch: Asma Boujtat

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan Asma Boujtat.

/

Asma Boujtat

  • 35 jaar
  • Geboren in Etterbeek
  • Trotse mama van twee kinderen
  • Laboratorium technoloog voor microbiologisch onderzoek
  • Opleiding: Bachelordiploma Biomedische Wetenschappen, met een specialisatie in klinische chemie en laboratorium technologie.
  • Carrière: Asma werkt sinds 2009 aan het ‘de Duve instituut’ voor biomedische wetenschappen van de KULeuven. Hiervoor deed ze professionele ervaring op bij het Instituut Volksgezondheid en in een pathologisch anatomielaboratorium.
  • Motto: Maak van je leven een droom, en van die droom een werkelijkheid.

Lees ook: Woman to watch: Roxanne Vanderghinste.

/

Why a power woman

Asma BoujtatWaarom kozen we deze week voor Asma Boujtat? Heel simpel… STEM-beroepen (jobs in de wetenschap, techniek, engineering en wiskunde, red.) hebben nood aan vrouwelijke rolmodellen en laat Asma nu net dat zijn.

Asma wil de wereld bewonderen en nieuwe dingen ontdekken, door middel van ontmoetingen, koken, talen, reizen… maar ook aan de hand van wetenschappen. Zij wil jongeren duidelijk maken dat niets ontoegankelijk is, ook de STEM-sectoren niet voor meisjes/vrouwen. “Alles is mogelijk, je moet er gewoon in geloven”, is Asma’s boodschap.

Dat haar boodschap aanslaat, werd duidelijk tijdens de Women Award in Technology and Science (WATS) . Toen werd Asma gekroond tot ambassadrice van technologie en wetenschappen voor 2021.

/

WATS 2021

Elk jaar wil het Belgische Innoviris opmerkelijke vrouwen in de wereld van technologie en wetenschappen in de kijker zetten. Het gaat om vrouwen die met een overtuigend verhaal een inspiratiebron kunnen zijn voor velen. Tijdens deze campagne kan het publiek massaal stemmen op de meest inspirerende video van de 4 WATS-kandidaten. Een jury van 5 jonge meisjes kiest vervolgens hun favoriete ambassadrice. Dit jaar, won Asma Boujtat deze prijs.

De winnares van de WATS werd op 11 februari bekendgemaakt. Niet toevallig was het toen ook de door UNESCO uitgeroepen ‘Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in Wetenschap’. De doelstelling van deze dag en van de WATS is dezelfde: meer meisjes in STEM-domeinen laten deelnemen. Daarom zal Asma meewerken aan enkele campagnes en initiatieven die het grote publiek verder warm moeten maken.

“Ik ben zeer verheugd en vereerd om gekroond te worden tot ambassadeur voor technologie en wetenschappen. Mijn passie voor mijn werk wil ik overbrengen aan anderen om zo een ander beeld van de wetenschapssector neer te zetten. Op deze manier  hoop ik te kunnen aantonen dat er veel bereikbare en interessante jobs zijn in de sector”, vertel Asma aan onze redactie. “Ik ben van plan om veel met jonge mensen – voornamelijk meisjes – in discussie te gaan aan de hand van workshops. Zo hoop ik meisjes te helpen om hun grenzen te verleggen en hen voldoende zelfvertrouwen te geven om wetenschappen wel als een bereikbare carrière te zien.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WATS (@wats.by.innoviris)

Lees meer Marie Claire op: Woman to watch: Aline Knoll.

Tags: STEM, Vrouwelijke wetenschappers, WATS 2021.