1 op de 5 zwangere vrouwen heeft mentale problemen, Nadine Struijk helpt hen van hun geboortetrauma’s af
© Getty Images

1 op de 5 zwangere vrouwen heeft mentale problemen, Nadine Struijk helpt hen van hun geboortetrauma’s af

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

Zwangerschap en moederschap worden beschreven als één van de gelukzaligste momenten van je leven, maar is dat wel zo? Één op de vijf zwangere vrouwen kampt met mentale gezondheidsproblemen, waarvan geboortetrauma's een onderdeel zijn. Nadine Struijk, oprichter van Momcare en geboortetrauma preventiecoach, legt dit pijnpunt aan ons bloot.

Moeder zijn of worden is uniek, net zoals de bevalling waar je negen maanden naar toe leeft. ‘Een baby is het mooiste wat er is’, hoor je dan in je omgeving. Wat als je dit roze wolk gevoel helemaal niet ervaart en je net in een negatieve spiraal terechtkomt?

Geboortetrauma’s, wat is het?

Met negatieve gevoelens terugkijken op je bevalling is één van de twee belangrijkste aspecten van een geboortetrauma. Dit manifesteert zich vooral in twee varianten: een verminderde zelfwaardering bij de moeder of een gebrek aan hechting met je kind. Hiervoor kunnen gezondheidsproblemen aan de basis liggen, al kan het ook ontstaan doordat je als moeder niet hebt kunnen reageren op de signalen van je lichaam. Hoewel het eerste deel van het woord ‘geboorte’ omvat, kan een geboortetrauma ook plaatsvinden tijdens de zwangerschap, de kraamperiode en enige tijd daarna. “Ik weet dat het een beladen thema is, maar Momcare gaat dat niet uit de weg. Sterker, we vragen en geven er aandacht aan. Ik spreek dan ook bewust over geboortetrauma’s in plaats van pre- of postnatale depressies. Specialisten beperken zich vaak tot dat label terwijl er juist heel veel gradaties en uitingen zijn, afhankelijk van hoe de moeder zich voelt”, aldus Nadine.

/

Herstel in emotionele brein

Als leek lijkt het alsof er nog weinig geweten is over geboortetrauma’s, maar is dat ook effectief zo? Of is er een taboe rond mentale gezondheid van zwangere vrouwen en jonge moeders ingebakken in de samenleving die de kennis hierover in schaduw plaatst? Neen en ja. “Het is een relatief nieuw inzicht, dat echter door wetenschappelijk onderzoek gesteund wordt. De Nederlandse Brun Kuipers, geboortespecialist, heeft op dat vlak heel veel onderzoek gedaan en gepubliceerd. Geboortetrauma’s ontstaan vaak als gevolg van het niet goed op elkaar afgestemd zijn van de medische wereld op de noden van zwangere en bevallende moeders. De instructies en aanwijzingen van dokters en verplegend personeel slaat de aanstaande moeder op in haar werkbrein. Haar eigen krachten en behoeftes liggen opgeslagen in het emotionele brein. In praktijk botsen die twee vaak tijdens de bevalling. En dat kan leiden tot een geboortetrauma.”

Pexels

Met Momcare probeert Nadine die disconnectie te voorkomen. Daarnaast zijn er enkele ziekenhuizen die een groeiende interesse hebben in het mentale welzijn van de moeder, maar helaas zijn dat er nog niet veel. “Op dit moment hebben circa twintig ziekenhuizen het zogenaamde Baby Friendly Hospital Initiative-label. Dat houdt kortweg in dat er bij de zwangerschap en bevalling niet alleen naar de medische aspecten wordt gekeken maar dat ook het welzijn van de moeder en haar kind telt. De baby landt ‘zachtjes’ en in harmonie met de krachten van de moeder.”

/

Preventie is de sleutel voor geboortetrauma’s

Hoe gaat Momcare juist te werk? Nadine haar uitgangspunt is de moeder een positieve geboorte-ervaring te laten beleven. Hiervoor gaat ze preventief aan de slag met aanstaande moeders. “Om dat te bereiken begeleiden we aanstaande moeders zoveel mogelijk preventief in de vorm van een reeks opeenvolgende sessies. Praten over de geboorte-ervaring van de eigen moeder is één van de stappen die kan helpen bij de voorbereiding op de eigen geboorte-ervaring. Een vrouw is tijdens het geboorteproces, de bevalling, op haar kwetsbaarst. Zowel bewust als onbewust staat de moeder open voor indrukken en prikkels. Je zou kunnen zeggen dat de eerste geboorte-ervaring als een blauwdruk bij je achterblijft. Als er dan een trauma ontstaat, kan dit op latere leeftijd in het dagelijkse leven gezondheidsproblemen geven. Daarom is die preventieve werking zo belangrijk.”

Unsplash

Iedere moeder is welkom

Al beperkt Momcare zich niet enkel tot aanstaande moeders, ook moeders die al een gezin hebben, kunnen hier terecht. “Sommige moeders ervaren nog onzekerheden bij de nieuwe zwangerschap, merk ik in mijn praktijk. Die angsten zijn vaak te herleiden tot de eerste geboorte-ervaring.” De fundamenten van Momcare die in elke sessie terugkomen zijn enerzijds de moedergerichte benadering. “Elk traject is uniek omdat we starten vanuit het levensverhaal van de moeder.” Anderzijds probeert Nadine de natuurlijke processen bij de moeder te bevorderen. “Een moeder ontdekt haar stem, haar kracht en wensen, spreekt ze uit, en maakt verbinding met haar kind. Ze voelt en reageert op haar intuïtie en geeft haar lichaam en kind vertrouwen richting de geboorte.” Tenslotte focust Nadine op voldoende ‘nageboortetijd’. “Tot een jaar na de geboorte is er tijd om zowel fysiek als mentaal te herstellen van deze prachtige (topsport)prestatie. Momcare omarmt het hele traject.”

Lees meer Marie Claire op: Hoe jouw geboortelijst mama’s in Afrika kan helpen; Meer genitale verminking bij meisjes sinds corona; Steeds meer vrouwen willen geen kinderen vanwege het klimaat: “Mijn keuze is allesbehalve een gril”

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bevallen, Depressieve gevoelens, Geboortetrauma, Zwangerschap.