Mustsee: de tentoonstelling ‘Basquiat x Warhol’ in de Fondation Louis Vuitton
© Retro Pedrini Photography, The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York & The Any Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. /Licensed by ADAGP, Paris 2023.

Mustsee: de tentoonstelling ‘Basquiat x Warhol’ in de Fondation Louis Vuitton

Door Charlotte Verbruggen
Leestijd: 2 min

Tot 28 augustus kan je in de Fondation Louis Vuitton in Parijs de werken ontdekken die zijn voortgekomen uit de samenwerking tussen Basquiat en Warhol. Dit wil je weten over de nu al veelbesproken 'Basquiat x Warhol' tentoonstelling.

/

Wat levert de ontmoeting tussen de pionier van de underground beweging en de stichter van popart op? 160 opvallende doeken waarin schilderkunst en zeefdruk worden gecombineerd, geproduceerd door de twee kunstenaars tussen 1984 en 1985 à quatre mains. Een buitengewoon vruchtbare samenwerking, op zijn zachtst gezegd. Al hun werken zijn het resultaat van een ware artistieke fusie. De Fondation Louis Vuitton presenteert er nu 80, de eerste keer dat een tentoonstelling zoveel werken van Basquiat x Warhol samenbrengt.

Een samenwerking in New York

Op het moment van hun ontmoeting was Warhol al beroemd, terwijl Basquiat zich als kunstenaar nog maar net aan het ontwikkelen was. Nadat ze hun artistieke chemie ontdekten, werkten deze twee iconen van de hedendaagse kunst bijna dagelijks samen. De werken ontstonden in Warhols iconische Factory. Hun ongelooflijke energie spat als het ware van het doek en resulteerde vaak in gigantische werken.

Lees ook: 15 nieuwe hotspots in Antwerpen om snel te ontdekken.

“Andy begon een schilderij en zette er iets heel herkenbaars op, bijvoorbeeld een productlogo, en ik zou het als het ware bekladden. Dan probeerde ik hem zover te krijgen dat hij er verder aan werkte, ik probeerde hem minstens twee dingen te laten doen”, legt Basquiat uit. “Ik tekende het eerst en daarna schilderde ik het zoals Jean-Michel. Ik denk dat die schilderijen die we samen maken beter zijn als je niet kunt zeggen wie welke delen deed”, merkte Warhol op. Ze verlegden elkaars grenzen door werken te maken gebaseerd op het ‘cadavre exquis’-principe. Degene die na de ander een element toevoegt, verlengt het verhaal dat door de eerste werd verteld. Meer dan een simpele samenwerking, een echte artistieke dialoog.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fondation Louis Vuitton (@fondationlv)


/

Basquiat x Warhol

Oorspronkelijk was het duo trouwens een trio. Nadat ze een vijftiental werken samen met de schilder Fransesco Clemente maakten, zetten Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat hun werk in tandem voort. Het werk van de twee samen is het resultaat van de samensmelting van hun talenten, die één worden. Samen pakken ze maatschappelijke onderwerpen aan zoals racisme en politiegeweld. Hun schilderijen zijn ook doordrenkt met symbolen van de consumptiemaatschappij en emblemen uit de popcultuur. De werken zijn uniek en in sommige gevallen majesteus. Zo is het schilderij ‘African Masks’ bijvoorbeeld 10 meter lang.

Lees ook: Voor deze films ga je deze maand graag naar de cinema.

“Basquiat x Warhol, à quatre mains” is een onderdompeling in het unieke werk van Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol, twee vrije en iconische persoonlijkheden. De tentoonstelling begint met portretten die de kunstenaars van elkaar maakten. De expo van de Fondation Vuitton is een unieke manier om de bevoorrechte relatie tussen deze twee iconische, brutale en gedurfde kunstenaars te ontdekken. De energie van hun ontmoeting en de intensiteit van hun band is wat deze vierhandige schilderijen uitstralen. Door de kracht van de werken kan het publiek bijna de hartstochtelijke gesprekken horen die de twee kunstenaars ooit voerden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fondation Louis Vuitton (@fondationlv)

/

Praktische informatie

Wanneer? Van 5 april tot 28 augustus 2023.

Waar? In de Fondation Louis Vuitton, 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Parijs, Frankrijk.

Prijs? € 16 voor volwassenen, € 10 voor studenten en € 5 voor jongeren tot 18 jaar.

Bereikbaarheid? De snelste manier om vanuit België naar Parijs te komen is met de Eurostar. Informatie en tarieven op de website.

Informatie en tickets via de website van Fondation Louis Vuitton.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Louis vuitton, Parijs.