Voor deze films ga je deze maand graag naar de cinema
© Rachel Brown

Voor deze films ga je deze maand graag naar de cinema

Door Joëlle Lehrer  & Hannelore Spileers
Leestijd: 2 min

In de bioscoop deze maand: films met grote romantische en historische figuren. Inclusief passie, drama en een paar lachjes.

Tchaikovsky’s Wife

Ken je Tsjaikovski? De Russische componist die het Zwanenmeer, De Notenkraker en Eugene Onegin schreef. In het meeslepende Tchaikovsky’s Wife vertelt de Russische regisseur Kirill Serebrennikov het verhaal van de liefde van de jonge Antonina voor de musicus. Een onbeantwoorde liefde die haar problemen opleverde. De film, begeleid door de muziek van de meester, kan worden gezien als een symfonie. De Russische maatschappij, die graag Frans sprak, en het plebs worden goed weergegeven. Tsjaikovski’s homoseksualiteit verklaart niet volledig de afkeer die hij voelde voor de vrouw waarmee hij eerst wou trouwen. Tsjaikovski’s Wife doet enigszins denken aan Adele H, een dramafilm uit 1975, door wat het zegt over de toestand van de vrouw in de tweede helft van de 19e eeuw.

/

Emily

Een biografie over het korte leven van Emily Brontë? Waarom niet? Emily, geregisseerd door Frances O’Connor, roept de vastberadenheid op van de schrijfster van Woeste Hoogten. Een jonge presbyteriaanse vrouw in de jaren 1830 die graag over de Yorkshire-heuvels zwierf, stiekem gedichten en een roman schreef en verliefd werd op een dominee… Ze schreef maar één roman, maar het was een meesterwerk. De film had sterker kunnen zijn gezien de aard van het onderwerp, maar dit is de eerste film als regisseur voor Frances O’Connor, die tot nu toe een acteercarrière had.

Lees ook: Maya Hawke voor Gris Dior: “een goede geur zorgt voor nieuwe gewoontes”

/

The Lost King

Stephen Frears keert terug naar de komedie met The Lost King. Een nogal grappig verhaal over een vrouw die besluit de waarheid te achterhalen over koning Richard III. Philippa, gespeeld door de formidabele Sally Hawkins, geeft haar baan op en laat haar zonen, die alleen geïnteresseerd zijn in hun gameboy, in de steek om plots oog in oog te komen staan met de Engelse koning in eigen persoon en in harnas. Ze slaagt er beter in dan veel historici en archeologen door de overblijfselen van de vorst te ontdekken onder een parkeerplaats in Leicester.

/

Air

Ben Affleck voor en achter de camera van Air over het succesverhaal van Nike Air trainers, gebouwd rond de persoonlijkheid van superkampioen Michael Jordan. In de film spelen vooral Ben Affleck en Matt Damon en dat is jammer. Viola Davis, die de moeder van Jordan speelt, is zoals altijd buitengewoon goed. Een aanrader voor fans van de NBA en sneakers.

Lees ook: Waarom seks beter wordt met de jaren

/

La Vie pour de vrai

Met deze nieuwe komedie tekent Dany Boon zijn achtste speelfilm als regisseur en scenarist. Voor de gelegenheid deed hij een beroep op een actrice die in dit soort film niet werd verwacht: Charlotte Gainsbourg. Het verhaal begint in een Club Med in Mexico waar Tridan Lagache, gespeeld door Dany Boon, is geboren en zijn hele leven heeft gewoond. Zijn mid-life crisis zet hem ertoe aan om voor het eerst zijn oude omgeving te verlaten voor Parijs. Hij heeft maar één ding aan zijn hoofd: zijn jeugdliefde Violette, vertolkt door Charlotte Gainsbourg, terugvinden en eindelijk het echte leven ontdekken.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bioscoop, Films.