Mijn blonde kleur ziet er niet meer uit
Je houdt van je as of platinablonde lokken, maar de zomervakantie zorgt veeleer voor een gouden beach babeblond? Dat kan. “De zon mag vaak de beste colorist zijn, je kan nooit weten hoe fel ze je haar gaat afkleuren”, legt colorist Frédéric Mennetrier, kleurexpert voor L’Oréal Professionnel, uit (hij verfde Kim Kardashian platinablond).
Ook brunettes met een koude kleur of askleurige mèches weten best dat de zomer elke haarkleur warmer maakt.
De oplossing: zeewater is de grootste vijand van je haarkleur: het water doet de haarschubben openstaan, waardoor UV-stralen vrij spel hebben en de oxidatie van de hydrolipidenlaag van het haar een boost krijgt. Daardoor verkleurt je haar. Gebruik daarom bij elke duik in zee een verzorging die water afstoot. Ingrediënten als olie, ceramiden en siliconen zijn efficiënt tegen verkleuring. Ook een verzorging met kleurpigmenten helpt om je haarkleur koel te houden of te corrigeren. “Hoe langer je die na je shampoobeurt laat inwerken, hoe beter de pigmenten inwerken en hoe meer resultaat je ziet.”
Mijn kleur lijkt afgewassen
Het is in de zomer extra moeilijk om je kleur en reflecties te houden zoals je ze in het salon kreeg. Zo gaan je haarschubben door het zoute zeewater openstaan en kunnen de kleurpigmenten ontsnappen. De pigmenten die overblijven, worden aangetast door uv. Gevolg: je kleur vervaagt, een van de typische zomerse haarproblemen. Nog erger wordt dat effect in chloorwater, dat je blonde haar al eens groen kan doen uitslaan. “Oxidatie werkt nog sneller op gekleurde lokken dan op natuurlijke”, aldus Mennetrier.
De oplossing: je haar tegen de zon beschermen én tegen elke duik in zee of zwembad. Dat kan met een olie, crème of spray, als er maar een zonnefilter in zit. Geen haarproduct bij de hand? Wrijf dan, nadat je je hele lichaam hebt ingesmeerd, de restjes zonnecrème of zonneolie over je haar. Dat werkt ook.
Vergeet na het zwemmen ook nooit je haar te spoelen, liefst zelfs na elke frisse duik. ’s Avonds verzorg je je lokken met een hydraterende of voedende shampoo, gevolgd door een herstellend masker of een leaveinverzorging, afhankelijk van je voorkeur en de staat van de haarvezel. “Zelfs als je fijn haar hebt, kan je af en toe een erg rijke formule gebruiken. De volgende dag heb je gegarandeerd een vollere haardos.”
Lees ook: Siren Eyes, de hypnotiserende eyeliner-techniek die je een sensuele blik geeft.
Je ziet mijn uitgroei sneller dan anders
Drie weken vakantie zijn fantastisch, maar dan moet je die vervelende uitgroei er wél bijnemen. “Elke vrouw merkt op dat haar haar sneller groeit in de zomer”, stelt Mennetrier vast. En dat is logisch. Door de zon ga je vitamine D aanmaken die de keratineproductie een heuse boost geeft. Gevolg: je haar groeit sneller.
De oplossing: ga net voor je vakantie nog langs bij de kapper voor een kleuring. Dat kan tot twee dagen voor je vertrek, tenzij je een extreme ontkleuring of een balayage wilt die de haarvezel fragieler maakt. Die behandelingen boek je minstens drie weken voor je vertrek in.
Merk je in de hotelbadkamer grijze haartjes of een uitgroei op? Blondines of vrouwen met lichtbruin haar kunnen aan de slag met een oplichtende spray die je haar een tikje lichter maakt waardoor wit haar minder opvalt. En iedereen kan haar (of zijn) uitgroei camoufleren met één van de retouchesprays die je haar tijdelijk kleuren. Weet wel dat die pigmenten er door het zeewater worden uitgewassen, aangezien ze op de haarvezel zitten en er niet in worden gebracht zoals bij een kleuring. Ideaal voor de cocktailbar ’s avonds dus, maar bij je eerste plons vermindert het effect.
Mijn lokken voelen ruwer aan
Zeewind en zeewater geven je lokken textuur, lees: die befaamde beach waves zonder dat je ervoor met een krultang aan de slag moet. Maar ze zorgen ook voor een mat effect en een ruwere haarvezel.
De oplossing: elke avond verwijder je het zout in je haar met een aangepaste shampoo die evenveel reinigende als verzorgende bestand delen bevat. Zwem je veel? Gebruik dan om de twee dagen een licht exfoliërende formule die niet alleen restjes van de haarvezel weg haalt, maar ook je hoofdhuid reinigt. Die heeft bij warm weer de neiging te zweten waardoor ze meer sebum kan gaan produceren of verstikt kan raken.
Vezorg je haar na de shampoobeurt met een herstellende olie die het opnieuw doet glanzen. Op het strand gebruik je, je raadt het waarschijnlijk al, beschermende oliën of een lichtere spray met pailletjes of nacrédeeltjes die je haar meteen doen schitteren – zeker onder een stralende zon! - en voor een lichter effect zorgen.
Lees ook: Laat je je haren beter gewoon aan de lucht drogen?
Ik heb élke dag een bad hairday
Je houdt van een natuurlijke look op vakantie, maar je wilt ook niet overdrijven. Pluishaar, een pony die maar niet goed valt, ontembaar volume en slap vallende lokken kunnen écht niet.
De oplossing: laat je haar permanent ontkrullen in het salon voor je op vakantie vertrekt. De belofte van zo’n keratinebehandeling: enkele maanden glad, pluisvrij haar, hoe vochtig en warm de omgeving ook is, en zonder dat je de stijltang of föhn per se moet bovenhalen (vandaar het grote succes van deze behandelingen in Brazilië). Kies een formaldehydevrije behandeling en reken op zo’n € 100 à € 200 voor een beurt.
Op het strand bescherm je je gladde lokken met een zonneolie, ’s avonds was je ze met een shampoo die geen sulfaten bevat (check de ingrediëntenlijst op Sodium Chloride). Geen behandeling gehad? Bescherm je haar dan met zonneproducten die pluishaar helpen tegengaan of het stylen makkelijker maken dankzij hydraterende ingrediënten als keratine. Een goed gehydrateerde haarvezel valt nu eenmaal gladder en voelt minder pluizig aan.
Is je beschermende zonnespray na je vakantie nog niet leeg? Anthony Cristiano, artistiek directeur bij Phyto, gebruikt de beschermende spray van het Franse merk ook bij föhnbeurten: hij sprayt het product over handdoekdroog haar omdat het je styling vergemakkelijkt, voor een zijdezachte finish zorgt en het haar luchtig laat.
Heb je écht een bad hairday? Zoek dan inspiratie in de vele vlechten, strengen en chignons die we op de catwalk zagen. “Breng eerst een beschermend product aan. Of zet een grote zomerhoed op. Dat werkt het allerbest tegen uv”, raadt Cristiano aan.
Mijn lange haar breekt af
Zon, zee en chloor drogen je haar uit en maken het brozer. Gevolg: het voelt aan als stro, je puntjes splijten en worden dunner en je haar breekt makkelijker af. Zeker als je lange lokken hebt. De haarschubben opnieuw glad maken en herstellen, zodat de cortex (de kern van de haarvezel) niet wordt beschadigd, is wat je moet doen.
De oplossing: voorkom haarbreuk door je lokken verschillende keren per dag te verzorgen met haarolie. Zo kan zeezout moeilijker lipiden en de haarvezel aantasten.
Ga je de zee niet in? Dan kan je ook een beschermende spray gebruiken of een hoed dragen. Probeer de haarvezel zo goed mogelijk te verzorgen met erg voedende producten die haar hydrateren en het lipidentekort opvullen. Kies bijvoorbeeld een herstellende olie die je op nat of droog haar gebruikt of een rijk haarmasker dat je een tijdje laat intrekken. Of ga voor dit homemade maskertje: mix een halve avocado met een eigeel en een plattekaasje dat net uit de koelkast komt (de koude kalmeert de hoofdhuid). Voeg twee soeplepels honing, wat kokos of monoïolie en een scheutje vanille toe aan het mengsel. Een uurtje laten inwerken en je haar is zijdezacht.
Heeft dat alles niets uitgehaald? Laat je puntjes bij de kapper dan bijknippen met een Carecutschaar. Die verwarmde schaar verzegelt je puntjes bij het knippen, waardoor ze langer mooi blijven.
Lees ook: Deze kleine esthetische ingrepen geven grote resultaten.