Met deze 9 tips hou jij Veganuary vol
© Getty Images

Met deze 9 tips hou jij Veganuary vol

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Hoewel januari vooral gekend staat om de start van de goede voornemens zijn er ook steeds meer challenges die de maand kenmerken. Naast Dry January wint vooral Veganuary elk jaar aan populariteit. Een maand uitsluitend plantaardig eten, hoe hou je dat vol? En vooral, hoe doe je dit op een gezonde manier?

/

Veganuary

De Veganuary-beweging, waarbij deelnemers wereldwijd het jaar beginnen met een vegan voedingspatroon, bestaat sinds 2014 en won de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Tijdens de campagne van 2020 kwamen meer dan 400.000 mensen de belofte na om een veganistisch dieet te proberen. Dat de veganbeweging niet te negeren valt, zien ze ook bij Takeaway. In 2020 zag het platform het aantal bestellingen van veganistische maaltijden meer dan verdubbelen.

Dat de vegan levensstijl aanslaat, zelfs in de maanden na januari, valt niet te ontkennen. Volgens onderzoek zou 3 op de 10 Belgen minstens een keer per maand veganisatisch eten en heeft zo’n 4 op de 10 in de afgelopen 5 jaar voor het eerst een veganistische maaltijd geprobeerd. Bij jongeren liggen die cijfers nog hoger. Hoewel steeds meer Belgen de overstap maken naar een plantaardig dieet, geeft 33% aan niet goed te weten hoe ze voldoende essentiële voedingsstoffen kunnen binnenkrijgen.

Lees ook: Met deze zoete vegan taarten hou jij de ‘Try Vegan’-maand makkelijk vol.

Influencer Marie de Burbure, die samenwerkt met Takeaway tijdens Veganuary, vertelt: “Voor veel mensen is inmiddels duidelijk dat de voedselproductie een flinke impact heeft op het klimaat. Maar de overstap naar een gebalanceerd dieet met vegan opties klinkt voor velen nog als een uitdaging. Ik ben daarom erg blij dat de beweging achter Veganuary en initiatieven van bedrijven zoals Takeaway.com mensen inspireren om vegan maaltijden aan het begin van het jaar te proberen.”  

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marie de Burbure (@museofgreens)

/

Tips voor een gezond Veganuary

Wanneer je vegan eet, wil dat zeggen dat je geen voedingsmiddelen eet die afkomstig zijn van dieren, inclusief ei- en melkproducten. Je dieet bestaat strikt uit plantaardige voedingsmiddelen. Sommige veganisten gaan nog een stapje verder en dragen ook geen leder en wol meer. Voor leken kan het best een uitdaging zijn om met een veganistisch voedingspatroon voldoende afwisseling en balans te voorzien. Alleen zo zal je al de essentiële voedingsstoffen binnen krijgen. Balanceer je niet voldoende dan riskeer je een tekort aan calcium, ijzer en vitamine B12.

Hoe zorg je er nu voor dat je jouw essentiële voedingsstoffen niet uit het oog verliest? Met behulp van deze tips kom je vast een groot eind verder:

  1. Haal voldoende calcium uit veganistische voeding. Goede bronnen van calcium zijn onder andere: gedroogd fruit, peulvruchten, sesamzaad en bladgewas zoals broccoli en kool. Opgepast: een veel voorkomende misvatting is dat spinazie een goede bron van calcium is, terwijl dat niet het geval is.
  2. Om te zorgen dat je lichaam de calcium goed verwerkt, is het belangrijk om aanvullend vitamine D binnen te krijgen. Dit zorgt voor gezonde botten, spieren en tanden. Goede bronnen van vitamine D zijn onder andere: vetrijke smeersels, ontbijtgranen en ongezoete sojadranken waar vitamine D aan wordt toegevoegd.
  3. Een goed veganistisch dieet bevat best veel ijzer. Belangrijk om te weten is dat ijzer van plantaardige voeding minder goed opgenomen wordt dan ijzer afkomstig van vlees. Schenk daarom extra aandacht aan voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten en donker bladgewas zoals waterkers, broccoli en kool.
  4. De meeste mensen halen vitamine B12 uit voeding zoals vlees, vis en melkproducten. Alles wat je als vegan niet eet dus. Alternatieve voedingsbronnen met vitamine B12 zijn heel gelimiteerd en het wordt daarom vaak aangeraden om supplementen te nemen. Haal je het toch liever strikt uit eten dan kan je deze vinden in ontbijtgranen, ongezoete soja dranken met vitamine B12 en gistextract.
  5. Probeer op je bord telkens een soort regenboog van groenten te vormen als basis. Wanneer je maaltijd niet rond vlees draait, maar wel rond groenten, is dit een goede truc om telkens weer een divers aanbod aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Iedere groente voorziet je namelijk van een andere soort voedingsstof. Door een regenboog aan groenten centraal te stellen, verminder je het risico op een ongebalanceerd dieet.
  6. Kies voor volkoren. Hoewel groentjes altijd goed zijn voor je lichaam en veel smaak op je bord brengen, kan je erna snel weer honger krijgen. Om langer een voldaan gevoel te ontwikkelen, eet je best volkorenpasta, brood of rijst.
  7. Vergeet je proteïne niet! Gezondheidsinstituten raden aan dat een vrouw dagelijks zo’n 46 gram proteïne moet eten. Voor mannen is dit 56 gram per dag, een makkelijk te behalen hoeveelheid. Hoewel velen denken dat het voor vegans heel moeilijk moet zijn om voldoende proteïne te eten, is dit meestal geen probleem. Wanneer je voldoende gebalanceerd eet, haal je die proteïnes zo binnen. Goede bronnen van proteïnen zijn bonen, tofu, kikkererwten, edamame bonen en noten.
  8. Het is niet omdat het vegan is dat het gezond is. Door de populariteit van het vegandieet komen er steeds meer verwerkte producten in een vegan jasje op de markt. In de hoop zich als gezond alternatief voor te doen. Niets is echter minder waar. Zo is lookbrood op basis van veganistische boter niet gezonder dan gewoon lookbrood. Houd dit steeds in het achterhoofd en laat je niet vangen.
  9. Zorg ervoor dat je voldoende eet. Plantaardige voeding bevat minder calorieën dan dierlijke producten wat betekent dat je meer moet eten om een voldaan en energierijk gevoel te krijgen. De kans is groot dat wanneer je overschakelt naar een plantaardig dieet je je porties moet vergroten en een snack of twee moet toevoegen per dag.

Lees meer Marie Claire op: 5 vegan adresjes om uit te proberen, Shopping: duurzaam leven, kies voor deze vegan sneakers en Green Cuisine: Plantaardig eten was dankzij dit merk nog nooit zo makkelijk.

Tags: Dieet, Plantaardig, Veganuary.