Met de 50/25/25 regel wordt elke maaltijd gezond en gevarieerd
© Unsplash

Met de 50/25/25 regel wordt elke maaltijd gezond en gevarieerd

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Hoewel het eenvoudig klinkt, kan het soms een hele opgave zijn om een gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te krijgen. Heb je geen idee welke voedingsgroepen en hoeveel ervan op je bord moet liggen. Dan biedt de 50/25/25 regel hulp.

/

Wat is de 50/25/25 regel?

Wil je op een makkelijke manier gevarieerd eten dan kan de 50/25/25 regel helpen. De naam klinkt ingewikkeld, maar niets is minder waar. De regel zegt namelijk iets meer over de manier waarop je je bord zou moeten indelen. Het is dus de bedoeling dat je je bord opdeelt in drie verschillende delen. Het eerste deel neemt 50 procent van je bord in beslag en de twee andere delen nemen elk 25 procent in beslag. Bij elk deel hoort dan een bepaalde voedingsgroep.

De voedingsgroep die het grootste deel in beslag neemt zijn groenten. Daar moet je de helft van je bord dus mee vullen. Groenten zitten boordevol vitaminen en vezels, waardoor je er veel van moet eten. Als volgt vul je een kwart van je bord met proteïne, ook wel eiwitten genoemd. Die zijn belangrijk voor je spieren en om een voldaan gevoel te krijgen na je maaltijd. Voeding die onder eiwitten valt is onder andere vlees, vis, noten, kikkererwten en eieren. Ook aan veel vleesvervangers wordt extra proteïne toegevoegd, dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Het laatste deel van je bord deel je in met koolhydraten. Die zijn dan weer belangrijk om doorheen de dag genoeg energie te krijgen. Onder koolhydraten verstaan we rijst, pasta en brood.

50/25/25 regel maaltijd

Unsplash

Lees ook: Kook rood: 3 recepten met tomaten als hoofdingrediënt

/

Variaties

Natuurlijk is de 50/25/25 regel niet heilig en zijn er nog een paar nuances. Zo wordt fruit bijvoorbeeld niet genoemd in de regel, maar is het wel belangrijk om elke dag fruit te eten. Als je de regel in de ochtend toepast zou je het deel groenten door fruit kunnen vervangen. Vul dan bijvoorbeeld de helft van je bord met je favoriete fruit, een kwart van je bord met ei en een ander kwart met brood. Je kan de regel dus makkelijk toepassen op elk moment van de dag.

Fanatieke sporters geven ook wel eens hun eigen draai aan de 50/25/25 regel. Zo kiezen bulkers, die hun spiermassa willen opbouwen, ervoor om de helft van hun bord met koolhydraten te vullen, een kwart met vetten en een kwart met eiwitten. Dit zou dan vooral helpen met spieropbouw en niet meteen met een gezond en gevarieerd eetpatroon. De regel kan dus ook aangepast worden naargelang je persoonlijke doelen.

Lees ook: Recept: 4 x aubergines met toppings

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezond eten.