Een heerlijk ramadamrecept: 4 x aubergines met toppings
© Mitchell van Voorbergen

Een heerlijk ramadamrecept: 4 x aubergines met toppings

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Vandaag begint de ramadan. Chef Mounir Toub heeft een feestelijk en makkelijk klaar te maken recept: gepofte aubergines met verschillende toppings. 

/

“Als je een keer wilt uitpakken met een recept als er gasten langskomen tijdens de ramadan, dan zijn deze auberginepizza’s een aanrader: voedzaam, feestelijk voor het oog en je hoeft geen uren in de keuken door te brengen”, zegt chef Mounir Toub in zijn nieuwe kookboek Het ramadan kookboek.

“Hoewel de aubergine als basis voor deze gerechten steeds hetzelfde is, zorgen de toppings voor heel uiteenlopende smaken. De aubergine is de pizza onder de groenten. Ze leent zich perfect als bodem voor andere ingrediënten. De toppings voor uiteenlopende smaken. Deze recepten met vier verschillende toppings probeer je zelf makkelijk uit.” Zo maak je het recept voor tijdens de ramadan klaar:

/

Ingrediënten voor 4 stuks:

2 aubergines, in de lengte gehalveerd,

100 ml olijfolie,

2 el ras el hanout.

Voorbereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Kerf het snijvlak van de aubergines kruislings in.

3. Meng de olijfolie met de ras el hanout.

Bereiding:

1. Bestrijk de ingekerfde auberginehelften met het mengsel van olie en ras el hanout, leg ze op een bakplaat en laat ze 30 minuten poffen in de oven. Aubergine poffen kan op vier manieren: in de oven, op de BBQ, boven een vuurtje, zoals een gasbrander of in de magnetron.

2. Pof de aubergines tot de smaak volledig is doorgedrongen en ze beetgaar zijn. De schil houdt alle smaken binnen.

3. Daarna kun je ze garneren met wat je maar lekker vindt. Prik de schil wel in met een vork als je de aubergines in hun geheel poft.

/

Topping 1:

50 g baba ganoush,

50 g ingelegde groenten,

1 el mangochutney,

blaadjes munt ter garnering.

Topping 2:

50 g labneh,

20 g granaatappelpitten,

koriander ter garnering.

Topping 3:

50 g muhammara,

little gem (sla), olive en feta ter garnering.

Topping 4:

50 g labneh,

1/2 avocado, gele kersttomaat en maandzaad ter garnering.

Lees ook: Makkelijke lunchrecepten als alternatief voor een boterham met kaas

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Aubergines, Kookboek, Pizza, Ramadan, Recept.