Is ‘seed cycling’ het geheime wapen tegen menstruatieklachten?
© Getty Images

Is ‘seed cycling’ het geheime wapen tegen menstruatieklachten?

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 1 min

De laatste hype overgewaaid uit New York is deze keer een natuurlijke remedie voor fysieke én mentale menstruatieklachten. Doe je aan 'seed cyling', dan eet je een bepaalde soort zaden of pitten tijdens verschillende fasen van je cyclus. Wij zochten het voor je uit.

Het inzetten van bepaalde voedingsstoffen om de verschillende fasen van de menstruatiecyclus te ondersteunen heeft een lange traditie in de Chinese geneeskunde. Maar in plaats van planten zet ‘seed cycling’ zaden en pitten in als eerste hulp bij menstruatieklachten. Volgens ingewijden zou ‘seed cycling’ niet alleen menstruatieklachten zoals stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel verminderen maar ook hormonen helpen uitbalanceren en de cyclus reguleren van vrouwen die stoppen met hormonale voorbehoedsmiddelen.

Voor de effecten van ‘seed cycling’ is vooralsnog geen sluitend wetenschappelijk bewijs. Daarom kan je bij ernstige klachten best bij je huisarts of gynaecoloog terecht.

Lees ook: Met deze 3 gerechten maak je een miezerige dag veel beter.

‘Seed cycling’: zo begin je eraan

Gedurende elke fase van je cyclus eet je een bepaalde soort zaden en pitten die je hormoonproductie ondersteunt.

Stap 1: Pompoen-en lijnzaad van dag 1 t.e.m. 14 van je cyclus

Start met een à twee eetlepels lijnzaad en rauwe pompoenpitten per dag vanaf de start tot en met de veertiende dag van je cyclus. Tijdens de folliculaire fase (de eerste veertien dagen) van je menstruatie groeit en rijpt een nieuwe eicel. Naarmate de follikel, waarin de eicel zich bevindt, groeit, scheidt hij het hormoon oestrogeen af. Zowel lijnzaad als pompoenpitten bevatten vitale voedingsstoffen zoals B6, zink, selenium en tal van essentiële vetzuren die dit rijpingsproces kunnen vergemakkelijken en ondersteunen. Bovendien zou lijnzaad pijnlijke borsten in deze fase van je cyclus helpen tegengaan.

Stap 2: Sesamzaden en zonnebloempitten van dag 14 t.e.m. 28 van je cyclus

Zet je cyclus verder met het consumeren van een à twee eetlepels sesamzaden en zonnebloempitten per dag. Tijdens de luteale fase (de laatste veertien dagen) van je cyclus – na de eisprong – stijgen je progesteronwaarden. Zaden zoals sesam en zonnebloempitten zitten boordevol vitamine E en magnesium, en kunnen je progesteronproductie ondersteunen. Wanneer je progesteronspiegels immers niet in balans zijn, leidt dat mogelijk tot PMS-symptomen zoals stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel en slapeloosheid maar ook gewichtstoename en een laag libido.

‘Seed cycling’ kan dan wel helpen je hormonen op een natuurlijke manier te reguleren, gezonde voeding, voldoende beweging én slaap blijven essentieel om je hormonenhuishouding in balans te houden.

Receptideeën 

via Minimalist baker

Seed-cycling-mix

Minimalist baker

Mix je zaden met wat kokosnootschilfers, hennepzaden en chiazaden. Vervolgens kan je de mix toevoegen aan verschillende gerechten, zoals:

  • Smoothies of smoothie bowls
  • Salades
  • Havermoutpapjes
  • Avocadotoasts
  • Geroosterde groenten zoals zoete aardappel
  • Hummus of andere dips
  • Proteïneballetjes

Lees meer: Vermijd een thuiswerk-burn-out met deze oefeningen, Vijf tips van een diëtiste om een positief lichaamsbeeld op te bouwen, Hoe pik je de sportdraad weer op?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Menstruatie.