Alles wat je op voorhand wilde weten over bevallen (of net niet)
© Getty Images

Alles wat je op voorhand wilde weten over bevallen (of net niet)

Door Emma Ferrand en Emma Verbeke
Leestijd: 3 min

In haar boek La Verité Sur L'accouchement et... sur la suite bespreekt Honorine Crosnier op een ludieke manier alle taboes over zwangerschap. Een leuk en ongeremd boek, waarin toekomstige moeders eindelijk echte antwoorden vinden op vragen die ze niet altijd durven stellen...

“Wat had ik graag gehoord, de dag voor mijn eerste bevalling? De waarheid. Dat ik me volledig ondersteboven zou voelen. En vooral dat ik niet de enige was die dit meemaakte.” Met die woorden zet de auteur van het boek meteen de toon. In haar boek werpt ze een licht op de al dan niet gegronde angsten over zwanger zijn en bevallen. Zonder filter legt de mama van kleine Simone, ondertussen vier jaar, uit wat ons te wachten staat. En ze aarzelt ook niet om alle gênante situaties te delen.

Een kleine selectie uit de taboes over zwangerschap en bevallen…

/

Tijdens de zwangerschap

Nee, de penis van je partner raakt het hoofd van de baby niet

“Ik had schrik dat mijn baby tijdens de zwangerschap verschillende keren geraakt werd door de penis tijdens de seks met mijn man. En dat deze slagen een vervorming in haar schedel zouden veroorzaken, die niemand op de echografie had waargenomen.” Deze urban legend treft niet allen Christelle, die getuigd in het boek, maar veel vrouwen en mannen stellen zich deze vraag.

Maar wees gerust, je kan zo vaak seks hebben als je wil, want de baby voelt er helemaal niks van. Het is anatomisch gewoon onmogelijk. Tijdens de penetratie blijft de penis in de vagina en wordt de foetus gescheiden door de baarmoederhals, de baarmoeder zelf en het vruchtwater.

De ademhaling en voorbereidende zwangerschapscursussen

De ene is overtuigd dat haar kind eenvoudig ter wereld zal komen, de ander staat erop om verschillende cursussen te volgen. Die lessen kunnen soms gênant zijn (met name tijdens het aanleren van ademhalingstechnieken), maar ook heel gezellig en leerrijk. Bovendien is het het ideale moment om bepaalde taboe vragen te stellen (we zijn tenslotte allemaal vrouwen). Je ontdekt er ook alles over het stadium na de geboorte en kan zelf tips delen met anderen.

Van acne tot witverlies

Zwangerschap bevrijdt ons tijdelijk van onze menstruatie, maar vaak krijg je heel wat witverlies in de plaats. Raak vooral niet in paniek, het is heel normaal en het zal je maanden achtervolgen. Het kleine ongemak neemt alleen maar toe door de hormonen geproduceerd door het corpus luteum (een klier in de eierstok) en de placenta.

Een andere leuke aanwinst: acne. Wij dachten dat ons lichaam ons wou herinneren aan de puberteit, maar het is nogmaals te wijten aan de verandering in de hormonen die zorgen voor extra talgproductie.

De beste manier om je voor te bereiden is om te beseffen dat niets, maar dan ook niets, zal gebeuren zoals we het ons voorstellen.

/

Tijdens de bevalling

De vagina, een echt meesterwerk

Het klinkt misschien logisch, maar wees je er van bewust dat je vagina op de dag van de bevalling heel vaak bekeken worden. Vroedvrouwen zullen om het uur binnenkomen om twee vingers naar binnen te glippen om te zien of je al genoeg opening hebt. Een beetje zoals wanneer je in een cake prikt om te zien of die al gaar is. Niet erg prettig en vaak opdringerig, maar het is nu eenmaal hun taak.

Poep in de verloskamer: mythe of realiteit

Het is niet nodig om rond de pot te draaien (pun intended): je ontlast jezelf tijdens de bevalling van je kind. Het heeft ook geen nut om op voorhand een laxeermiddel in te nemen, het helpt toch niet. Het goede nieuws in dit alles is dat je het meestal niet beseft, behalve de geur misschien… En er is geen schande in, want iedereen doet het, toch?

Bye bye baby

Vlak na een keizersnede, gepland of uit nood, sturen de verplegers je naar de verkoeverkamer. Dat is de procedure en niemand ontsnapt eraan. Het is een moeilijk moment, want je zal je pasgeboren kind twee uur lang niet zien. Tijdens zijn afwezigheid krijg jij eerste hulp en bij de terugkeer zal het zijn alsof jullie nooit gescheiden waren. Zie het als een laatste moment van rust voor alle slapeloze nachten.

De bevalling, een marathon

Je baby is eindelijk geboren, maar jij bent compleet uitgeput. Logisch ook, want je hebt net een marathon meegemaakt. Je zwom in je eigen zweet, je hart slaat tegen je borst en je wangen zijn bloedrood. Als je niet sportief bent, besef dan dat je je lichamelijke oefening voor de volgende vijf jaar hebt gedaan. En waar is de medaille?

/

Na de geboorte

Post baby buik

Denk je dat je zwangerschap meteen een vervlogen herinnering zal zijn na het bevallen? Fout. Eenmaal de baby, het vruchtwater en de placenta uit je verdwenen zijn, lijk je nog steeds zes maanden zwanger. Een maand later lijkt het nog steeds alsof je vier maanden zwanger bent. En dan? #bikinibodygoalszwijgnumaar

Perineum en bodybuilding

De peri wat? Voor je zwangerschap wist je wellicht niet van het bestaan van het perineum af. Het is een set spieren die zich uitstrijkt van de schaamstreek tot het stuitbeen. Tijdens het bevallen wordt het perineum verzacht en ontspannen. Achteraf is het noodzakelijk om dit opnieuw te trainen om problemen te vermijden. Je wil namelijk geen incontinentie, of erger, in zeldzame gevallen een afdaling van de organen.

Goed om te weten: tijdens de voorbereidende cursussen leer je perineale massagetechnieken om te anticiperen op het risico van scheuren.

Bye seksleven (voor even toch)

Tijdens de zwangerschap ben je seksueel gezien op je hoogtepunt, bedankt hormonen! Na het bevallen is dat een compleet ander verhaal. Gedurende drie tot vier weken is het moeilijk om terug te keren naar je standaard seksleven. De meeste gynaecologen adviseren in het begin om condooms te gebruiken om een infectie in de baarmoeder te voorkomen. Sommigen raden zelfs een pauze van vier tot zes weken aan alvorens geslachtsgemeenschap met penetratie te hebben. Gelukkig zijn er nog veel manieren om plezier te hebben met z’n tweeën.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Bevallen, Bevalling, Zwangerschap.