Architectuur: deze iconische huizen in België moét je gezien hebben
© Jan Verlinde

Architectuur: deze iconische huizen in België moét je gezien hebben

Leestijd: 3 min

Van Hotel Solvay in Brussel tot het Zwart Huis in Knokke: deze 5 iconische architectuurparels in België moet je gezien hebben in je leven. 

/

Hotel Solvay

Door Victor Hora

Louizalaan 224, 1000 Brussel

Sophie Voituron

Het Hotel Solvay werd gebouwd voor Armand Solvay, de neef van de Belgische industrieel Ernest Solvay. Het is een van de meest vernieuwende gebouwen van Victor Horta (1861-1947), waarvoor hij een onbeperkt budget en carte blanche kreeg om het af te werken. Naast de opvallende voorgevel, zijn het de kamers omgeven door glazen wanden, die opvallen. De wanden kunnen namelijk open, waardoor het huis transformeert in één grote ruimte. Ook de dubbele trap overdekt door een dakraam in veelkleurig Tiffanyglas is opmerkelijk.

Het huis is vanaf 23 januari 2021 twee dagen per week open voor publiek. Hotelsolvay.be.

Lees ook: Panthella-lamp in nieuw jasje gestoken voor vijftigste verjaardag.

/

Hotel Otlet

Door Octave van Rysselberghe en Henry van de Velde

Florencestraat 13, 1000 Brussel

SABAM Belgium 2021 – © Image Select

Dit huis werd gebouwd voor advocaat Paul Otlet (1868-1944) door architect Octave Van Rysselberghe binnen het kader van de wedstrijd Henry Van de Velde. De asymmetrische gevel, waarvan de inspringende en uitspringende volumes een levendig effect creëeren, vertaalt de manier van leven van de binnenruimtes. Zo bevindt de eetkamer zich op de hoek van de twee gevels met veel extra lichtinval, terwijl de slaapkamer op de eerste verdieping meer naar achter zit. Binnen valt onder andere de centrale wenteltrap op die naar alle verschillende ruimtes leidt. Ook de gekleurde glas-in-loodramen zorgen voor een prachtige lichtinval en zijn typerend voor de Art Nouveau.

In het gebouw bevindt zich momenteel een advocatenkantoor, dat bij bepaalde gelegenheden open is voor publiek.

Lees ook: Deze kamerplanten wil je dit jaar in huis halen.

/

Villa Empain

Door Michael Polak

Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel

Jacinthe Gigou

Louis Empain, de zoon van de zakenman Baron Edouard Empain, gaf Michel Polak (1885-1948) de opdracht voor het ontwerp van zijn huis. De jonge Louis was pas 22 jaar oud en had al belangstelling voor de architectuur van zijn tijd. Met een voorliefde voor de Art Deco en de experimentele benaderingen van het Bauhaus. Deze twee tendensen zijn zeker terug te vinden in dit huis. De luxe van de materialen die de Art Deco dierbaar zijn (het gepolijste graniet van de voorgevel; het goud, marmer en kostbare houtsoorten); en de zuivere, eenvoudige lijnen van de modernistische architectuur.

Het zwembad dat zich buiten de villa uitstrekt, is een van de modernste uit die tijd en dient nog steeds als trekpleister. Het gerucht gaat dat Louis Empain er nooit echt is gaan wonen, maar het is waarschijnlijk dat hij er minstens een jaar woonde. In de villa bevindt zich nu de Boghossian Stichting, een centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en westerse culturen.

villaempain.com.

/

Maison Berteaux

Door Louis Herman de Koninck

Fort-Jacolaan 59, 1180 Ukkel

Jan Verlinde

Louis Herman de Koninck (1896-1984), voortrekker van het Belgische modernisme, bouwde dit huis voor ingenieur Raoul Berteaux en zijn echtgenote. De gevels zijn zeilen van gegoten beton, een door de Koninck uitgevonden techniek die erin bestaat beton in houten vormen te gieten. Daardoor lijkt het alsof het huis uit één stuk is opgetrokken. De gevels glinsteren in het licht doordat ze zijn bekleed met Cimorné – een samentrekking van ‘ciment-orné’ – een laag cement waar marmer en gebroken glas op is gespoten terwijl het nog vers is. In de keuken staat een heruitgave van de eerste Belgische inbouwkeuken, de CUBEX, die eind jaren twintig door de Koninck zelf werd uitgevonden.

/

Het Zwart Huis/De Beir House

Door Huib Hoste

Dumortierlaan 8, Knokke

Jeroen Verrecht

Het Zwarte Huis in Knokke is het meest unieke modernistische gebouw aan de Belgische kust. Huib Hoste (1881 – 1957) ontwierp het huis in 1924 voor Raymond de Beir, een arts met veel connecties in de kunstwereld. Op de begane grond bevonden zich de spreekkamers, op de bovenverdieping woonde de arts met zijn gezin. De gescheiden functies komen visueel tot uiting in de voorgevel. Het onderste deel van het huis is uitgevoerd in Boomse tegels en de bovenverdiepingen zijn bekleed met zwart cement.

Het interieur is een samenwerking met de kunstenaar Victor Servranckx. Toen Dr. de Beir er woonde, was zijn ‘Zwarte Huis’ een ontmoetingsplaats voor de artistieke avant-garde van die tijd. En dankzij de huidige eigenaar is het nog steeds een thuis voor kunst. Sinds kort verhuurt de eigenaar het huis aan galeries, die er vanaf het voorjaar tentoonstellingen organiseren. Een uitgelezen kans om binnen te gluren in dit markante gebouw.

Ben je benieuwd naar meer adresjes? Deze en vele anderen vind je in het boek ‘150 Houses You Need to Visit before You Die’. Door Thijs Demeulemeester & Jacinthe Gigou, uitgegeven bij Lannoo. Het boek koop je voor € 29,99 o.a. hier

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.