We ontmoeten Jennifer Hudson in de woonkamer van haar huis in Chicago. Achter haar staat een prachtig boeket orchideeën. De poster van Respect, de filmische biografie die aan het leven van Aretha Franklin is gewijd, is niet te zien. Dat gebeurt vaak tijdens de promotieperiode van films. De actrice en zangeres, die al in 2007 een Golden Globe won voor Dreamgirls, heeft 15 jaar moeten wachten om haar idool Aretha Franklin op het scherm te mogen brengen. De Queen of Soul overleed in 2018. Respect vertelt haar levensverhaal, waarin zowel haar successen als haar obstakels aan bod komen.
Je bent een ervaren zangeres en actrice. Waarom is ‘Respect’ op dit moment van je carrière belangrijk?
Jennifer Hudson: “Oh, het is van een enorme betekenis! Tot nu toe bestaat er nog geen enkele film over Aretha Franklin. Terwijl ze zowel iconisch als historisch is, en bovendien ook nog eens tijdloos. Ik denk dat we terug moeten naar voorbeelden zoals zij. Artiesten willen zich graag aan haar kunnen spiegelen.”
Ik hoorde dat je haar hebt ontmoet aan het begin van je carrière.
“Ik kon haar gelukkig verschillende keren ontmoeten. Ik heb zelfs met haar mogen zingen. Aretha werd een deel van mijn leven en ik denk dat ik een deel van het hare was.”
Is het waar dat zij wilde jij de rol zou spelen, mocht er een film over haar komen?
“Yes mam! Ik droomde er zelfs van om haar ooit op het grote scherm te mogen vertolken. En hier staan we dan! Zo’n vijftien jaar geleden hebben we het er samen over gehad. Van het hele filmteam ben ik dus degene die het langst heeft gewacht op de verwezenlijking van deze film.”
De nummers van Aretha Franklin spelen een grote rol in de film. Hoe heb je ze gekozen?
“Dat was het moeilijkste deel voor mij. Als echte fan vond ik dat elk nummer uit het repertoire van Aretha Franklin iconisch is. Bovendien geeft elk liedje een sleutelmoment weer in haar leven, soms de moeilijkste momenten. Die muzikale erfenis wilde ik voorstellen. Dit is een biografie en geen musical, maar de muziek maakt integraal deel uit van het verhaal.”
Hoe verklaar je de relatie die ze had met haar vader, de rol voor Forest Whitaker?
“Haar vader was een dominee. In de Verenigde Staten is het niet makkelijk om priester te zijn. Aretha werd al heel jong artieste en haar vader nam de rol van manager op zich, wat een interessante dynamiek opleverde. Maar ik denk dat de eigenlijke essentie van de film is hoe Aretha vanuit die situatie én in die tijd, eind jaren 50, haar eigen manier van zingen en haar eigen persoonlijke weg vond.”
Volgens mij is één van haar problemen dat ze veel te veel belang hechtte aan de mannen om haar heen: haar vader, haar echtgenoot, haar minnaar.
“Dat is een interessante observatie. Maar wat kan ik zeggen? Het moet een weerspiegeling van die tijd zijn geweest. Tegelijkertijd denk ik dat dit voor veel vrouwen vandaag de dag nog steeds het geval is. Ik heb ook komaf moeten maken met de invloed die mannen op mijn leven en carrière uitoefenden. Het verschil met Aretha is dat ze begon als een kind-ster. Maar zij onthield wat haar moeder haar had gezegd: ‘Zing zoals je zin hebt om te zingen, want je hebt een stem.'”
Als haar moeder langer geleefd had, zou Aretha andere keuzes gemaakt hebben?
“Daar had ik niet aan gedacht, maar dat is inderdaad heel waarschijnlijk.”
Wat mij is opgevallen is Aretha Franklins volharding om hits te scoren. Ze begon met gospel en religieuze liederen. Met wereldlijke liedjes wilde ze succes boeken op de radio; soul, blues, r’n’b en popmuziek.
“Ik denk dat ze wist dat ze dat kon bereiken. Maar de enige rolmodellen waarop ze zich kon baseren, waren Etta James en Dinah Washington. En vervolgens kwam Sam Cookes. Aretha moest haar eigen stempel creëren, haar persoonlijke merk. Ze voelde dat ze het potentieel had en dat leidde haar. Dit gezegd zijnde, ik wil ook hits! Ik denk dat elke artiest daarnaar op zoek is. (Lacht). Eind jaren vijftig, begin jaren zestig, was dat inderdaad een hele uitdaging.”
Eén van de grootste hits van Aretha is ‘Respect’, de titel van de film. Welke betekenis heeft het woord voor jou?
“Dat is geen makkelijke vraag. Respect baseert zich enorm op liefde, op de manier waarop je beoordeeld en gewaardeerd wordt. We willen gerespecteerd worden voor wat we zijn. Ik denk dat het een waarde op zich is, ook al gaat het vaak gepaard met het woord ‘eer’ en we in onze samenleving geneigd zijn meer respect te tonen voor degenen die dankzij hun rang, fortuin of succes eerbetoon krijgen.”
Respect, van Liesl Tommy, met Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Mary J. Blige en Marlon Wayans, release op 8 september.
Lees ook: 7 nieuwe series, films en documentaires om in september op Netflix te kijken & Het Antwerpse ModeMuseum opent feestelijk de deuren.