Het Antwerpse ModeMuseum heropent dit weekend feestelijk de deuren
© Matthias De Boeck

Het Antwerpse ModeMuseum heropent dit weekend feestelijk de deuren

Leestijd: 2 min

Na een sluiting van bijna drieënhalf jaar opent het Antwerpse ModeMuseum vandaag opnieuw de deuren. De prachtige houten trap aan de inkom bleef behouden, maar er kwam extra ruimte voor onder andere een museumcafé, een museumshop, een auditorium en een permanente ruimte waar je de vaste collectie kan bewonderen. 

/

Het ModeMuseum Antwerpen, in het kort MoMu, heropent na enkele jaren van doorgedreven renovatie. Architectenbureau B-architecten creëerde – met respect voor de originele signatuur van Marie-José Van Hee – 800m² extra publieke kijk-ruimte. Er kwamen drie tentoonstellingsruimtes bij, waaronder een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Op die manier kunnen bezoekers vanaf nu ook tijdens de ombouw van thematische expo’s in MoMu terecht.

Lees ook: Kijk binnen in de vernieuwde flagshipstore van Ann Demeulemeester.

Gezond en lekker eten en zelfs modecultuur mee naar huis nemen kan nu ook, dankzij MoMu Café by Graanmarkt 13 en de nieuwe MoMu Shop. Het auditorium heeft een beweegbare tribune voor interactievere lezingen, conferenties en Q&A’s en de vernieuwde MoMu-bibliotheek werd uitgebreid met infrastructuur voor de MoMu-studiecollectie, zodat elke bezoeker naast boeken en magazines ook voorwerpen kan bestuderen én aanraken.

Stany Dederen

/

Modefestival in Antwerpen

De Mode 2.021 Antwerpen – Mode/Bewust-campagne dekt een programma van tentoonstellingen, workshops, stadswandelingen en andere activiteiten die het vernieuwde museum extra in de kijker moeten zetten. Het meest in het oog springen de zogenaamde Fashion Balls. Kleurige ballen ontworpen door Walter Van Beirendonck die op vijf locaties in de stad staan opgesteld. Het ModeMuseum vertelt ook het verhaal van de Antwerpse kantgeschiedenis op verschillende plekken zoals het Snijders&Rockxhuis en de Sint-Carolus Borromeuskerk. Sommige van de objecten werden nooit eerder in België vertoond en komen onder andere uit The Metropolitan Museum of Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal stak Edouard Vermeulen van modehuis Natan een Mariabeeld in een modieus jasje. Elke week komen er nog meer van dit soort activiteiten bij. Alle informatie en updates vind je op deze website.

/

De nieuwe expo’s in het ModeMuseum

Vanaf 4 september kunnen alle bezoekers in première proeven van drie openingsexpo’s. E/MOTION. Mode in transitie onderzoekt hoe mode hedendaagse transities, zorgen en emoties visualiseert. De tentoonstelling staat stil bij drie woelige decennia, van de jaren negentig tot vandaag. De objecten zijn allemaal iconen of metaforen van hun tijd.

Lees ook: Expo ‘Brussels Touch’ belicht mode uit onze hoofdstad.

In de Collectiepresentatie kunnen bezoekers – zoals eerder gezegd – de vaste MoMu-collectie bewonderen. Met meer dan 35.000 silhouetten, beelden en archiefstukken heeft het ModeMuseum de grootste collectie van hedendaagse Belgische mode in huis. Daarin zitten ook meer verrassende stukken zoals uitnodigingen voor modeshows, werktuigen en patronen. Om de zoveel maanden verandert deze permanente collectie, waarbij zowel Belgische als internationale mode in de schijnwerpers wordt gezet.

Later in september opent tenslotte nog de expo P.LACE.S – De verborgen kant van Antwerpen.

Meer info en tickets vind je op de website.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Antwerpen, Modemuseum.