Anya Taylor-Joy, een portret van de ‘Golden Globe’-winnende actrice
© Anya Taylor-Joy in een SS21 haute-couturejurk van Dior op de Golden Globes.

Anya Taylor-Joy, een portret van de ‘Golden Globe’-winnende actrice

Door Christine Vainqueur & Timon Van Mechelen
Leestijd: 2 min

Anya Taylor-Joy (24) kreeg gisterennacht de Golden Globe voor ‘beste actrice in een miniserie of film' voor haar rol in de Netflix-hit 'The Queen's Gambit'. Amper zes jaar geleden zette ze haar eerste stappen in de film- en tv-wereld. Een portret van de betoverende actrice. 

/

Anya Taylor-Joy werd als jongste van zes geboren in Miami op 16 april 1996. Haar moeder, Jennifer-Marina Joy, is een Brits-Spaanse psychologe. Haar vader Dennis Alan Taylor is een Schotse-Argentijn die in de financiële wereld werkt. Kort na haar geboorte verhuisde het gezin naar Argentinië, waar Anya in het Spaans werd opgevoed. Ze geniet van een rustige en vrije jeugd, en bloeit open door balletlessen te nemen.

Lees ook: The Queen’s Gambit: het verhaal achter de verslavende serie.

Op 6-jarige leeftijd komt haar leven op zijn kop te staan doordat haar vader een baan in Londen krijgt en het gezin naar Engeland verkast. Naar eigen zeggen weigerde ze de volle twee jaar Engels te praten, in de hoop dat haar ouders daardoor naar ‘huis’ moésten terugkeren. Naar haar vriendjes in Buenos Aires.

Depressie

Omdat het toen al haar droom was om actrice te worden, leerde ze zichzelf op 8-jarige leeftijd perfect Engels aan met behulp van haar oom en de Harry Potter-boeken. Desondanks ging ze door een moeilijk periode en voelde zich buitengesloten en niet thuis op de privéschool Queen’s Gate Girls’ School in Kensington. Het tienermeisje werd gepest om haar grote ogen en ze gaf vaak aan dat ze worstelde met haar identiteit. Soms voelde ze zich Argentijns, dan Brits en dan weer Amerikaans. Maar nooit volwaardig een van die drie.

Ze ging door een zware depressie en keert op 14-jarige leeftijd terug naar haar geboorteland de Verenigde Staten om daar haar opleiding voort te zetten. Op haar zestiende schrijft ze een brief naar haar ouders waarin ze uitlegt dat ze haar studies wil opgeven om een acteercarrière na te jagen. Gezien haar vastberadenheid, aanvaarden ze haar keuze.

Anya Taylor-Joy in The Queen’s Gambit

Anya Taylor-Joy in The Queen’s Gambit – Netflix

Redding door de modewereld

De redding kwam uiteindelijk uit onverwachte hoek: de modewereld. Op 17-jarige leeftijd keerde Anya terug naar Engeland om haar carrière van de grond te proberen krijgen. Toen ze op een dag langs Harrods liep, kruiste ze het pad van modellenscout Sarah Doukas, die ooit Kate Moss en Cara Delevingne ontdekte. Ze lanceerde Anya als model en ze was onder andere het gezicht van Viktor & Rolfs Flower Bomb-parfum. Een paradoxale ervaring voor het jonge meisje dat zichzelf amper in de spiegel kon bekijken.

Lees ook: Moxie, de feministische film voor moeder en dochter(s).

Op een shoot raakte ze aan de praat met Downton Abbey-acteur Allen Leech. Hij bezorgde Anya haar eerste rol in de horrorfilm The Witch. Ze won een handvol prijzen op het Sundance Film Festival, waaronder de Saturn Award voor Beste Prestatie door een Jonge Acteur in 2016. Vanaf dan was ze vertrokken

Topjobs voor Anya Taylor-Joy

Ze was onder andere te zien in de series The Miniaturist en Peaky Blinders en de films Glass en Split. Voor haal rol in die laatste film ontving ze de BAFTA Rising Star Award en de prestigieuze Chopard Trophy voor vrouwelijke revelatie op het filmfestival van Cannes. Bij het grote publiek raakte ze uiteraard pas écht bekend door haar rol als Beth Harmon in de Netflix-hit The Queen’s Gambit. Een maand na de release was de serie al door meer dan 62 miljoen mensen bekeken, zo maakte de streaminggigant bekend.

En het succes houdt voorlopig niet op voor de Amerikaanse. In 2021 speelt ze de hoofdrol in Edgar Wrights psychologische horrorfilm Last Night in Soho, naast onder andere Alexander Skarsgård en Nicole Kidman. Ze strikte ook de hoofdrol in Furiosa, een spin-off van Mad Max: Fury Road. Daarnaast raakte recent ook bekend dat ze te zien zal zijn in de nieuwe film van regisseur en Oscar-winnaar David O. Russel (Silver Linings Playbook, American Hustle). Daarin zal ze deel uitmaken van een ronduit indrukwekkende cast: onder anderen Christian Bale, Robert De Niro, Chris Rock, Rami Malek en onze eigenste Matthias Schoenarts.

Lees ook: 7 nieuwe koffietafelboeken voor op je salontafel.

Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op Marie Claire France

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Anya Taylor-Joy, Golden Globe Awards, Netflix.