Ayurveda is een alternatieve geneeskunde die letterlijk “kennis of wetenschap van het leven” betekent.
Hier zijn onze vier favoriete gerechten uit het Ayurvedische Holy Happy Belly boek:
Amandelkokoswafel met banaan en kokosyoghurt
- Voor 2 personen
- Vegan
- Glutenvrij
- Vrij van snelle suikers
Ingrediënten:
- 100 g amandelmeel
- 1 el kokosmeel
- 1⁄4 tl bakpoeder
- 1 mespunt (himalaya-)zout
- 2 eieren
- 2 el ahornsiroop, plus extra om te serveren
- 2 el kokosolie,gesmolten
- 2 el kokosdrink
- 300 g kokosyoghurt
- 1 banaan, in plakjes
Bereiding:
- Verwarm het wafelijzer.
- Meng amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en zout in een kom.
- Kluts in een andere kom de eieren en roer er ahornsiroop, kokosolie en kokosdrink door.
- Giet het eier- mengsel bij de droge ingrediënten en klop met een garde tot een glad beslag.
- Giet het beslag in het wafelijzer en bak 4 minuten of tot ze gaar, goudbruin en krokant zijn.
- Serveer de wafels met een paar lepels kokosyoghurt en plakjes banaan.
- Giet er nog wat extra ahornsiroop overheen om het gerecht volledig af te maken!
Lees ook: 5 lekkere recepten met superfoods
Spinaziesalade met bloemkoolsteak en kokos-tahindressing
- Voor 4 personen
- Vegan
- Glutenvrij
- Lactosevrij
Ingrediënten:
- 1 compacte bloemkool
- 2 el zomer- specerijenmix
- 2 el olijfolie (om in te bakken)
Voor de dressing:
- 6 el kokosyoghurt + 2 el tahin
- 2 el olijfolie extra vierge + 2 cm gember, fijn geraspt
- mespunt (himalaya)zout
- 300 g spinazie
- 350 g kikkererwten uit glas, afgespoeld en uitgelekt
Bereiding:
- Verhit de oven voor op 200 graden.
- Verwijder het groen van de bloem- kool en snij het uitstekende stuk van de stronk.
- Snij de kool in dikke plakken van 2 cm.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken erop, besprenkel ze met olijfolie.
- Masseer de zomer- specerijenmix er aan beide kanten in.
- Rooster de bloemkoolsteaks 10 minuten aan iedere kant.
- Meng voor de dressing alle ingrediënten met 2 eetlepels water goed door elkaar.
- Verdeel de spinazie over vier borden en leg de bloemkoolsteaks erop.
- Bestrooi de bloemkoolsteaks met de kikkererwten.
- Schep op elk bord 3 eetlepels dressing en besprenkel de salade met wat extra olijfolie. Klaar om op te eten!
Lees ook: Comfort food: drie overheerlijke recepten met Nutella
Poké bowl met zeewiersalade en gemarineerde tofu
- Voor 2 personen
- Vegan
- Lactosevrij
Ingrediënten:
- 190 g bruine basmatirijst
- 250 g stevige tofu
Voor de marinade:
- 4 el sojasaus (tamari of shoyu)
- 1 tl limoensap
- 1,5 tl sesamolie
- 3 lente-uitjes
- 3 cm gember, geraspt
- 1⁄2 tl sesamzaadjes, plus extra om te garneren
- 1 el zonnebloemolie
- 125 g zeewiersalade
- 1 avocado, in blokjes
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Dep de tofu goed droog met keukenpapier en snij in blokjes van 2 cm, dep nogmaals droog.
- Maak de marinade door alle ingrediënten door elkaar te kloppen.
- Marineer de tofu tenminste 30 minuten.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de tofu in10 minuten krokant en goudbruin, schep regelmatig om.
- Schep wat rijst in een kom, verdeel er de gemarineerde tofu en de rest van de ingrediënten over en garneer met wat sesamzaadjes. Af!
Lees ook: Haal Thailand in huis met deze 5 recepten
Artisjoksalade met tuinboontjes, avocado en koriandersalsa
- Voor 2 personen
- Vegan
- Glutenvrij
- Lactosevrij
Ingrediënten:
- 1 artisjok
- sap en rasp van 1 citroen
- 1 bosje koriander
- 4 el olijfolie
- 75 g waterkers, harde steeltjes verwijderd
- 150 g tuinbonen, dubbel gedopt en 3-4 minuten gekookt (ongeveer 1 kg ongedopt)
- 1 avocado, zonder schil in stukjes
Bereiding:
- Breng een grote pan met water aan de kook.
- Haal de onderste 3 rijen blaadjes van de artisjok en snij lelijke randjes van bladeren af. Snij ook een stuk van de steel af. Was de artisjok goed, ook tussen de blaadjes.
- Doe een scheutje citroensap bij het water en kook de artisjok in 20-30 minuten gaar. Je kunt een vuurvast bord op de artisjok leggen zodat hij goed onder water blijft.
- Check na 20 minuten op gaarheid: probeer of je er makkelijk een blaadje uit kunt trekken, als dat zo is, is-ie gaar. Zo niet, kook dan nog 5 minuten en probeer opnieuw.
- Haal de artisjok met een schuimspaan uit de pan en spoel goed af onder koud water. Trek de blaadjes los en leg ze apart (je kunt alleen de onderkant van de blaadjes eten).
- De kern van de artisjok bestaat uit ‘hooi’ met daaronder de bodem, het ‘hart’. Trek het hooi van het hart.
- Snij het restje van de steel af en snij de bodem dan in vier stukken.
- Hou een paar mooie takjes koriander achter en hak de rest van de korianderblaadjes grof.
- Maak eendressing door de koriander samen met de olijfolie en 2 eetlepels citroensap fijn te malen met de staafmixer.
- Breng op smaak met een beetje zout, versgemalen zwarte peper en de citroenrasp.
- Verdeel de artisjokblaadjes over twee borden en leg ze in een cirkel.
- Verdeel in het midden de blaadjes van de waterkers, leg daar de tuinboontjes, avocado en artisjokbodem op.
- Schep de koriandersalsa erover en garneer met de achtergehouden korianderblaadjes. En nu, genieten!
Lees ook: 4 vegetarische recepten waar je meteen zin van krijgt
Holy Happy Belly
Bekijk hier het Holy Happy Belly boek.
Dit bericht bekijken op Instagram
Foto’s: Simone van Rees
Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook deze: 5 heerlijke soeprecepten om jouw herfst meer kleur te geven, Eet jezelf gelukkig met Goedele Leyssen (+ recepten!), 5 verrassende recepten voor in de blender, 3 simpele recepten om mee te nemen op een picknick en Lente op je bord: 5 fleurige gerechten met bloemen.