5 heerlijke soeprecepten om jouw herfst meer kleur te geven

door Alexandra Goffart en Emma Verbeke
marieclaire-recettes-soupes-colorees-hiver-cover

Herfst is hét seizoen voor soep! Kleurrijke soepen zorgen voor afwisseling van traditionele favorieten zoals tomatensoep of pompoensoep. Wij verzamelden speciaal voor jou vijf heerlijke soeprecepten in de meest vrolijke kleuren.

Meer lezen? Deze heerlijke cheesecake maak je zonder oven

1/

Roze soep van ui en broccoli van Galubka Kitchen

De soep heeft haar roze kleur te danken aan biet. In combinatie met broccoli en kokosmelk verras je al je gasten met deze heerlijke soep.

soeprecepten

Golubka Kitchen

Ingrediënten:

  • 2-3 kleine of middelgrote bieten, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 teentjes gehakte knoflook
  • 2 kleine of middelgrote rode uien, geschild en in vier of acht gedeeld (afhankelijk van de grootte)
  • Druivenpitolie
  • 1 kop brocolli, in stukjes gesneden
  • 2 blikjes Thaise kokosmelk
  • Een snuifje chili- of cayennepoeder
  • Sap van een halve citroen
  • 1-2 avocado’s
  • Enkele bladeren raketsla
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Voeg de bieten en de knoflook samen met wat zout toe in de koekenpan. Voeg wat water toe aan het geheel. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat alles sudderen tot de bieten zacht zijn.
  • Verwarm het vuur tot 180 graden Celsius.
  • Plaats de uien op een bakplaat en besprenkel ze met olie. Laat ze 20 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de broccoli gedurende drie minuten koken in een pot water. Breng de broccoli daarna onmiddellijk over in een pot koud water om het te laten stoppen met koken.
  • Als de bieten zacht zijn, voeg je de kokosmelk toe met een snuifje zout. Laat het geheel drie minuten lang warm worden. Voeg de broccoli toe, mix het mengsel en laat het even koken.
  • Voeg het citroensap toe en roer alles goed.
  • Mix de soep. Snij daarna de avocado’s in kleine stukjes.
  • Serveer de soep in kommen en garneer het met de avocado blokjes, stukken ui en raketsla.
  • De soep is perfect om alleen te eten of als bijgerecht bij avocado-toast.

Meer lezen? 3 superfood ontbijtrecepten met chiazaad

2/

Soep met butternut pompoen en curry van Making Thyme for Health

Wortels, zoete aardappel en butternut mengen zich tot een heerlijk, kruidig soeprecept.

soeprecepten

Making Thyme for Health

Ingrediënten (voor vier grote kommen):

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine gele ui, fijn gesneden
  • 2 wortels, geschild en fijngesneden
  • 1 middelgrote butternut, geschild en gesneden
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en gesneden
  • 1 l plantaardige bouillon
  • 100 ml kokosmelk
  • 1/2 koffielepel knoflookpoeder
  • 1/4 koffielepel gemberpoeder
  • 1/4 koffielepel currypoeder
  • 1 snuifje nootmuskaat

Bereiding:

  • Verwarm in een kookpot de olie. Voeg wortels en ui toe met wat zout en kook alles 5 minuten. Voeg de kruiden toe en mix het geheel.
  • Voeg de pompoen en zoete aardappel toe, samen met de bouillon. Breng alles aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat alles 20 minuten of meer sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Meng de soep.
  • Voeg de kokosmelk toe en kook alles nog een vijf minuten.
  • Proeven maar!

3/

Paarse soep van Del’s Cooking Twist

Dit is een geweldige manier om bloemkool en zoete aardappel te bereiden. Het opvallende gerecht  is dankzij de mooie violet kleur een van onze favoriete soeprecepten!

soeprecepten

Del’s Cooking Twist

Recepten:

  • 1 paarse bloemkool
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 4 paarse worteltjes
  • 75 cl water (meer indien nodig)
  • 60 ml vloeibare room
  • 1/2 koffielepel nootmuskaat
  • 1/2 koffielepel kruidnagel
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse tijm

Bereiding:

  • Schil en snijd de de zoete aardappelen in vier delen.
  • Leg ze samen in een grote pan met de bloemkool, een grote snuf zout en bedek ze met water.
  • Kook op een hoog vuur, vervolgens tot een matig vuur en kook verder tot de groenten gaar zijn.
  • Mix met een elektrische mixer of blender de groenten met de kookvloeistof.
  • Doe de soep terug op het vuur en voeg de room toe. Voeg nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper. Verhit het geheel nog eens vijf minuten en pas zo nodig de kruiding wat aan. Voeg nog wat extra water toe als de soep te dik is.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe net voor het opdienen en garneer met verse tijm.

Opmerkingen:

  • Als je geen zoete aardappelen met paars vlees vindt, vervang ze dan door paarse aardappelen. Je hebt ongeveer vier tot vijf aardappelen nodig om de zoete aardappelen te vervangen.
  • Het is ook mogelijk om met zoete aardappelen met wit vlees te werken, aangezien de andere groenten ook al paars zijn. Vermijd enkel de oranje versie, want die zal de paarse kleur verpesten!

4/

Groene soep: het recept van Ciao Florentina

Courgette, boerenkool, spinazie en koriander: een heerlijk soeprecept vol vezels en anti-oxidanten.

soeprecepten

Ciao Florentina

Ingrediënten:

  • 1 ui, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in stukjes gesneden
  • 1 handvol boerenkool, in blokjes gesneden
  • 450 g spinazie
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 1/2 bos koriander of peterselie, gehakt
  • 1l plantaardige bouillon
  • 1 groene paprika, in plakjes gesneden
  • Pijnboom- of pompoenpitten
  • Enkele takjes verse koriander
  • Chilivlokken
  • Ongeveer 100 ml zure room of Griekse Yoghurt (voor garnering)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout

Bereiding:

  • Verwarm de olijfolie in een pot en voeg de ajuin toe. Kook tot de ui doorzichtig wordt. Voeg daarna de wortel en de courgettes toe en kook het geheel vijf minuten of langer tot alles zacht wordt.
  • Voeg de boerenkool toe en laat alles opnieuw vijf minuten koken.
  • Giet de bouillon erbij en laat alles sudderen. Voeg na een paar minuten de spinazie en koriander toe. Laat het geheel opnieuw sudderen. Zet daarna het vuur uit en bedek de kookpot met een deksel. Laat de soep rusten tot de spinazie gaar is.
  • Meng de soep en breng het op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met een lepel zure room of yoghurt. Bestrooi het geheel met pompoen- of pijnboompitten en voeg wat korianderbladeren toe. Smakelijk!

5/

Detoxsoep: het recept van Eat Yourself Skinny

Heb je nog nooit gedacht aan hummus in je soep? Maak je geen zorgen, wij tot nu toe ook niet! In dit geweldige recept komt het volledig tot zijn recht.

soeprecepten

Eat Yourself Skinny

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gehakte ui
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gehakt
  • Ongeveer 150 g kleine worteltjes
  • 5 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 eetlepels verse geraspte gember
  • 1,5 l plantaardige bouillon
  • 2 ingeblikte volledige tomaten
  • Ongeveer 120 g hummus
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 2 koffielepels paprika
  • Enkele bladeren tijm
  • Een handvol spinaziebladeren

Lees ook: 5 verrassende recepten voor in de blender

Voor de pittige kikkererwten:

  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt.
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel komijn
  • 1/2 koffielepel chilipoeder
  • 1/4 koffielepel paprika
  • 1/2 koffielepel zout

Bereiding:

  • Verwarm in een pot de olie en kook uien, selderij en wortels. Roer het mengsel regelmatig en laat alles 5 minuten koken.
  • Voeg knoflook en gember toe en kook alles nog eens drie minuten.
  • Giet de bouillon bij het geheel en voeg de overige ingrediënten (behalve de spinazie) toe. Roer goed en breng het aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pot af en laat het 20 tot 3o minuten sudderen.
  • Voor de pittige kikkererwten: absorbeer overtollig water na het spoelen met wat keukenpapier. Giet in een kom de olijfolie over de erwten en voeg de specerijen toe. Meng alles goed en plaats het mengsel op een bakplaat en grill alles 25-30 minuten op 200 graden Celsius.
  • Mix de soep na dertig minuten koken. Breng de soep op smaak met peper en zout naar keuze.
  • Giet de soep in kommen, bestrooi het met spinazie en knapperige, pikante kikkererwten.
  • Tijd om te genieten!

 

| | | |
Tags: Herfst, Recepten, Soep, Soeprecepten.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures