Lente op je bord: 5 fleurige gerechten met bloemen

door Emilie Gharbi Lien Van Dyck
bloemengebakjes (1)
©Foodiesfeed

Eetbare bloemen geven je gerechten niet alleen kleur, maar zijn daarbovenop nog eens bom aan nieuwe smaken. Hibiscus, lavendel, vlierbloesem en viooltjes. Deze bloemen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn stuk voor stuk eetbaar! Lees verder en ontdek hoe je deze kleine natuurwonders kan verwerken in je gerechten.

De trend waar we maar niet genoeg van krijgen, de bloementrend. Of ze nu in een vaas bij jouw in de keuken staan of geprint zijn op een soepjurk. Tegenwoordig integreren we zelfs eetbare bloemen in onze gerechten. Uiteraard de eetbare bloemen. Iets om uit te proberen?

Lees ook: Inspiratie: 7x bloemenprints voor de lente 

1/

Citroen lavendelcake met vanilleglazuur

De geur van lavendel laat je niet alleen dromen van de zomer, maar heeft ook nog eens therapeutische eigenschappen. Deze bloem dient zich dan ook aan als het ideale ingrediënt voor een heerlijk recept.

Ingrediënten:

  • 125 ml melk
  • 4-5 el gedroogde lavendel
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 300 gr bloem
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 4  eieren
  • sap van 1 citroen

Voor het glazuur:

  • 45 gr ongezouten roomboter, gesmolten
  • 200-250 gr poedersuiker
  • melk
  • vanille pasta

Bereiding:

  1. Vet een cakeblik of tulband bakvorm goed in en verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Doe 3 eetlepels van de lavendel, melk en het rasp van de citroen in een pan en zet, af en toe roerende, op middel tot hoog vuur. Wanneer er zich bubbeltjes aan de zijkanten beginnen te vormen zet je het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen.
  3. Doe de boter en de kristalsuiker in de kom van een staande mixer en mix enkele minuten tot een bleek en romig geheel.
  4. Ondertussen doe je de bloem, zout en bakpoeder in een aparte kom en roer je de ingrediënten even door.
  5. Voeg om en om de eieren toe aan de boter, wacht tot ieder ei opgenomen is in het beslag voor je een nieuwe toevoegt. Voeg als laatste het citroensap toe.
  6. Zeef de melk, en gooi de restjes lavendel en citroenrasp weg.
  7. Voeg nu een deel van het bloemmengsel toe en wissel dit af met de melk. Ga door tot beide op zijn.
  8. Voeg als laatste nog 1 à 2 eetlepels gedroogde lavendel toe en roer dit door het beslag.
  9. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak de cake gaar in 45-50 minuten. Test met een prikker of de cake gaar is. De prikker moet er schoon uitkomen.
  10. Laat de cake in het blik 10-15 minuten afkoelen, wanneer de randen loslaten kiep je de cake voorzichtig uit de vorm en laat je deze verder afkoelen.
  11. Maak in de tussentijd de icing. Mix de boter zacht en voeg de poedersuiker toe. Mix door tot je een kruimelig geheel krijgt en blijf doormixen tot dit een samenhangend geheel wordt.
  12. Voeg een klein beetje melk toe tot je de gewenste dikte krijgt. Te dun? Voeg dan meer poedersuiker toe.
  13. Maak het glazuur af door de vanille toe te voegen.
  14. Werk de cake af met het glazuur en verdeel eventueel een beetje lavendel en wat sprinkles over de cake.
Cake

www.lianvanrens.nl

Recept: www.lianvanrens.nl 

2/

Bloemenkoekjes

Koekjes met een warme tas koffie zijn altijd een goed idee. Wil je eens iets nieuw proberen? Versier de koekjes dan met eetbare bloemen. Ze zijn dan niet alleen lekker, maar zien er ook nog eens goed uit.

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • mespuntje zout
  • citroensap
  • Eetbare bloemen (bv. madeliefjes)

Bereiding

  1. Doe de bloem, eierdooier, zout en citroensap in een mengkom.
  2. Voeg de boter toe en kneedt het geheel tot er een stevige lange rol ontstaat. Dat gebeurt automatisch wanneer u het deeg uitwrijft op een keukenplank. Deze rol moet ongeveer 4 cm in doorsnede zijn wat dus koekjes van 4 cm doorsnee voortbrengt.
  3. Verpak de rol deeg in aluminiumfolie en zet een uur tot anderhalf uur in de koelkast om het deeg op te stijven.
  4. Haal het meel uit de koelkast om er vervolgens hele dunne plakjes van te snijden.
  5. Leg de plakjes met voldoende tussenruimte op een bakplaat met bakpapier erop.
  6. Bestrijk de plakjes deeg met de eierdooier waarop je de bloempjes plakt.
  7. Vervolgens moeten de deegplakjes zo’n 10 minuten in de oven. Hierbij geldt hoe dunner de plakjes  hoe korter het deeg nodig heeft om te rijzen.
  8. Haal de bloemenkoekjes uit de oven en laat ze eerst even afkoelen.
  9. Smullen maar!
Bloemen

www.tastemade.com

Recept: www.bloemen.org 

3/

Glutenvrije brownies met rozenblaadjes

Gluten intolerant? Niet getreurd, deze brownies kan je zonder zorgen verorberen.

Ingrediënten

  • 250 gr rijstmeel
  • 150 gr amandelmeel
  • 1/2 el baksoda
  • 1/2 el bakpoeder
  • 3 – 4 el cacao poeder
  • 80 gr walnoten
  • 100 gr Medjool dadels
  • 60 gr kokosolie
  • 150 gr appelmoes
  • 1 reep pure chocolade
  • 1 cup lauw warm water

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het bakblik alvast met bakpapier.
  2. Doe alle droge ingrediënten; amandelmeel, rijstmeel, baksoda, bakpoeder en cacao poeder in een kom en hak de helft van de walnoten en een halve reep pure chocolade in kleine stukjes dat je hier doorheen vermengd. Laat dit mengsel even staan tot stap 4.
  3. Was en ontpit de medjool dadels, snij ze eventueel in kleinere stukken, en voeg deze samen met de kokosolie en overige walnoten in de blender of keukenmachine. Mix dit goed door elkaar tot er een stevige brei ontstaat en voeg dan de appelmoes toe. Mix dit nogmaals goed door elkaar.
  4. Doe het appelmoes mengsel bij het droge en voeg hier een scheutje warm water aan toe. Vermeng dit goed door elkaar met een handmixer of schep om met een lepel. Blijf steeds een scheutje water toevoegen, totdat het een dik goed door elkaar vermengd beslag is.
  5. Doe het beslag in een met bakpapier bekleed bakblik en zet dit in het midden van de oven voor zo’n 20 – 30 minuten. De tijdsduur kan verschillen per oven dus houdt daarom de brownies wel in de gaten.
  6. Steek na 20 minuten even een prikker of mes in de brownie cake en als deze er weer netjes uitkomt zijn de brownies klaar!
  7. Haal de brownie cake uit de oven en laat deze afkoelen op een plank. Zodra het afgekoeld is kan je het garneren met gesmolten chocolade en walnoten, frambozen, kokossnippers of rozenblaadjes. Snij ze in gelijke stukken en laat het chocolade laagje eventueel hard worden in de koelkast.

Lees ook: Glutenvrij eten in Brussel: 5 verrassende adresjes 

Brownies

www.ascensionkitchen.com

Recept: www.veganblisslove.com

4/

Flower power taart

Wil je het net iets grootser aanpakken? Ga dan voor deze ultradeluxe flower power taart!

Ingrediënten bodem

  • 225 gr amandelen
  • 75 gr zonneboempitten
  • 2 theelepels hennepzaad
  • 12 dadels
  • 2 theelepels vierge kokosolie
  • 1 theelepel zout

 Ingrediënten vulling

  • 225 gram cashewnoten (minstens 2 uur geweekt)
  • 2 citroenen (sap en geraspte schil)
  • 1 theelepel vanille
  • 0,8 dl gesmolten kokosolie
  • 0,8 dl honing

 Ingrediënten topping

  • zaadjes van 2 granaatappels
  • 0,8 dl bevroren frambozen
  • sap van een halve limoen
  • eetbare bloemen naar keuze

Bereiding

  1. Hak de nootjes, zonnebloempitten en hennepzaad fijn in een keukenmachine. Voeg de dadels, kokosolie en zout toe en mix goed door elkaar. Verdeel gelijkmatig over de bodem van een springvorm en laat afkoelen in de koelkast.
  2. De vulling: verwarm de kokosolie en honing in een steelpannetje en roer goed door tot het helemaal vloeibaar is. Giet het in de keukenmachine en voeg de geweekte nootjes, citroen sap en -schil en de vanille toe. Zorg dat je het mengsel helemaal glad mixt, dit duurt best een paar minuutjes, dus hou het in de gaten! Zodra het helemaal glad is kun je de vulling verspreiden over de eerder gemaakte bodem. Plaats de springvorm vervolgens met bodem en vulling in de vriezer voor minstens 30 minuten.
  3. Voor de heerlijke topping mix je de granaatappelzaadjes, frambozen en limoensap tot een gladde massa in de blender of mini-keukenmachine. Giet de topping over de taart en zet hem weer in de vriezer voor ongeveer 30 minuten.
  4. Voeg de eetbare bloemen toe. Neem zowel grote als kleine bloemen en maak je geen zorgen of je het wel netjes genoeg doet: het ziet er sowieso prachtig uit! Deze heerlijke taart is het lekkerst als je hem ongeveer een kwartiertje voor het eten uit de vriezer haalt.
Flower power

www.lamarieencolere.com

Recept: www.theperfectwedding.nl

5/

Bloemenijsjes

Joepie! De lente is in het land. Dat betekent mooie kleuren, lekker buiten eten en vooral hogere temperaturen. Ideaal weer voor ijsjes. Niet zomaar ijsjes, maar bloemenijsjes. Vertroetel jezelf eens met deze verfrissingen die niet alleen goed smaken, maar er ook goed uitzien.

Ingrediënten

Voor 4-6 waterijsjes

  • 350 ml water, gekookt en afgekoeld
  • 60 ml vlierbloesemsiroop
  • citroensap (optioneel)
  • eetbare bloemen

Verder nodig:

  • liggende ijsvormpjes
  • stokjes

Bereiding

  1. Meng het water met de vlierbloesemsiroop. Gebruik water dat je gekookt en weer afgekoeld hebt. Dat maakt de waterijsjes doorschijnender dan water dat niet gekookt heeft.
  2. Voeg naar wens nog wat citroensap toe.
  3. Doe de stokjes in de vormpjes en vul de liggende ijsvormpjes voor 1/3 met de siroop.
  4. Rangschik de bloemen op de ijsvormpjes met de mooie kanten naar beneden.
  5. Zet de vormpjes voorzichtig in de vriezer en laat de bloemen in enkele uren vast vriezen.
  6. Vul de vormpjes vervolgens met de rest van de siroop en zet de ijsjes een nacht in de vriezer.
  7. Haal de vlierbloesemijsjes voorzichtig uit de vormpjes en genieten maar!
Bloemen

Erik Spronk

Recept: www.rutgerbakt.nl 

| | | |
Tags: Eetbare bloemen, Healthy, Lente, Recept.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures