Wij vroegen een expert hoe je elke dag energiek opstaat
© Unsplash

Wij vroegen een expert hoe je elke dag energiek opstaat

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

De Amerikaanse Dr. Shelby Harris weet alles over slaap. Ze deelt haar beste tips voor een goede nachtrust, zodat je frist, hersteld en boordevol energie wakker wordt. 

/

“Slaap is de basis waardoor zoveel andere dingen goed werken”, zegt Shelby Harris, slaapexperte en ambassadrice voor Rituals. “Als je een goede nachtrust hebt gehad, denk je helderder, heb je een beter geheugen en ben je minder prikkelbaar. Als je regelmatig goed slaapt, loop je bovendien minder risico op hartaanvallen, beroertes en een hoge bloeddruk. Het heeft een positieve invloed op bijna alles.”

“Als je wakker wordt neem dan 5 tot 10 minuten de tijd om in beweging te komen, sta op en begin je dag. Ik verwacht niet dat je meteen barst van de energie. Sommige mensen springen meteen uit bed, maar de meeste mensen hebben tijd nodig om op gang te komen. Meestal voel je je drie tot vier uur na het ontwaken het meest energiek en productief. Als dat niet zo is, is dat een teken dat je niet genoeg slaap hebt gehad.”  

/

Licht, beweging & snacks

“Licht en beweging zijn essentieel om je energie in de ochtend en gedurende de dag te stimuleren. Open je gordijnen zodra je uit bed bent. Als het buiten nog donker is, doe dan het licht aan. Ik ga ’s ochtends eerst sporten, maar als dat niet lukt kun je ook een korte wandeling van 10 minuten doen. En het is absoluut noodzakelijk om de hele dag in beweging te blijven. Als je voortdurend op dezelfde plek blijft zitten en telkens hetzelfde doet, heeft dit een ernstig en negatief effect op je energieniveau.” 

“Je lichaam is niet gemaakt om vlak voor het slapen een grote maaltijd te kunnen verteren. Dit is het moment van de dag waarop bepaalde anatomische systemen zich moeten concentreren op het genereren van energie en herstel in plaats van op het verbruiken van energie voor de spijsvertering. Maar met honger naar bed gaan kan je wakker houden, dus om honger te voorkomen kies je een lichte snack met een mix van koolhydraten en eiwitten en eet je die een uur voor het slapen gaan. Een cracker met kaas of schijfjes appel of banaan gedipt in notenboter zijn perfecte opties.”  

/

Geen lichaamsklok

“De lichaamstemperatuur van een goede slaper daalt van nature een uur of twee voor het slapen gaan. Het is een signaal dat de hersenen afgeven om je lichaam te laten weten dat het zich klaar moet maken om te gaan slapen. Als je geen goede slaper bent, kun je het signaal stimuleren door één tot twee uur voor het slapen gaan een bad of een douche te nemen. Hierdoor wordt je lichaamstemperatuur kunstmatig verhoogd zodat deze weer moet dalen en je in slaap kunt vallen om weer energiek wakker te worden.” 

“Zorg voor een consistente wektijd: we hebben geen lichaamsklokschakelaar die weekdag of weekend zegt, dus consequent betekent niet vijf dagen per week, maar zeven. Kies een tijd die voor jou werkt en probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan.”

“Het is niet realistisch om je de hele dag energiek te voelen, dus wees niet te hard voor jezelf. Als je wakker wordt, bouwt je energie langzaam op met gaandeweg de dag pieken van alertheid en energie, maar ook dips, vooral na de maaltijd. Het is  belangrijk om te accepteren dat je af en toe vermoeid raakt, dat is volkomen normaal. Als je regelmatig te weinig energie hebt, zelfs na een schijnbaar goede nachtrust, kan er iets anders aan de hand zijn en adviseer ik om een afspraak te maken bij je dokter.” 

Lees ook: Zo krijg je opnieuw werkmotivatie na de feestdagen

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Nachtrust, Slapen.