Het is officieel: Instagram bant likes (in Amerika) en plastische chirurgie-filters
© Unsplash

Het is officieel: Instagram bant likes (in Amerika) en plastische chirurgie-filters

Leestijd: 1 min

Instagramgebruikers, luister goed: de gegeerde likes onder foto's zullen volgende week in sommige delen van de VS verdwijnen. Op die manier wil Instagram jongeren beschermen voor de "druk" die het social media-kanaal met zich meebrengt en voorkomen dat het medium aanvoelt als een wedstrijd.

Influencers werkloos

Hier is niet de eerste keer dat het bedrijf de maatregel tijdelijk invoert. Eerder dit jaar ervoeren landen zoals Italië, Australië, Canada, Brazilië, Japan en Nieuw-Zeeland dat ‘likes’ verborgen bleven onder posts – en de reacties bleven niet uit.

Instagram influencers bijvoorbeeld reageerden eerder bezorgd – hoe kunnen (potentiële) klanten hun engagement rate nu zien? – terwijl andere gebruikers deze verandering met open armen verwelkomden. Uiteraard reageerden Twittergebruikers wereldwijd al op het nieuws: er circuleren mopjes dat influencers nu ‘werkloos’ zijn en terug moeten keren naar de echte wereld.

Ook rapster Nicki Minaj deed haar zegje op Twitter: “Ik post niets meer op Instagram deze week want ze gaan likes doen verdwijnen. Hmm, waar zal ik me nu mee bezighouden. Denk aan alle tijd die ik zal hebben met mijn nieuwe leven.”

Lees ook: Instagram: inspirerende illustratrices om te volgen. 

/

Aanstootgevende opmerkingen

Adam Mosseri, CEO van Instagram, argumenteerde de beslissing als volgt: “We zijn volop aan het testen hoe het is om likes te privatiseren, dit deden we al in verschillende landen dit jaar. We breiden die tests uit met een klein aantal mensen in de VS volgende week. Ik kijk uit naar de feedback!”

Daar voegde hij aan toe: “We hopen van Instagram minder een competitie te maken dan het nu is.  Het idee is om angst en sociale vergelijkingen te verminderen, met name met het oog op jongeren.”

Kortom, de social media-gigant probeert positieve veranderingen teweeg te brengen. Instagram introduceerde eerder al een algoritme om aanstootgevende opmerkingen of foto’s te censureren en lanceerde een tool waarmee gebruikers ‘fake news’ kunnen melden.

Lees ook: De 10 vrolijkste Instagramaccounts om te volgen tegen winterblues. 

/

De plastische chirurgie-filters

Vorige maand werd aangekondigd dat Instagram-gezichtsfilters – waarmee gebruikers eruit kunnen zien alsof ze plastische chirurgie hebben ondergaan – ook verwijderd zullen worden.

instagram.com/victor_ghioca , instagram.com/canselieet

Wanneer likes op Instagram privé worden gemaakt, betekent dit dat alleen gebruikers kunnen zien hoeveel likes hun berichten ontvangen. Andere gebruikers krijgen enkel de naam te zien van één account die de foto in kwestie leuk vond, naast ‘anderen’.

De discussie woedt:  het achtervolgen van likes leidt tot een hol bestaan. Maar zal het verwijderen van likes  de sociale druk verlichten als het gaat om populariteit en likability? Wordt vervolgd.

Lees ook: Loont het de moeite om influencer te worden op Instagram? 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Filters, Instagram, Social media.