Heeft Nederland binnenkort zijn eerste vrouwelijke premier?
© Instagram @koninklijkhuis

Heeft Nederland binnenkort zijn eerste vrouwelijke premier?

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Nederland kende nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers als nu. Is het mogelijk dat voor het eerst in de geschiedenis van onze Noorderburen een vrouw premier wordt?

/

Het land van de koninginnen

Hoewel Nederland een rijke geschiedenis heeft aan sterke ceremoniële leiders, ontbreekt het een vrouwelijke leider met inhoudelijke macht. Is het mogelijk dat onze Noorderburen voor een historisch breekpunt staan, waar dat een van de (vele) huidige vrouwelijke lijsttrekkers zich kan ontpoppen tot staatshoofd? Aan gekwalificeerde kandidaten alvast geen gebrek.

Momenteel zijn slechts 49 van de 150 Tweede Kamerleden, in Nederland, vrouwen. Dit is pijnlijk weinig wanneer je weet dat de eerste vrouw zich zo’n 100 jaar geleden al een plaatsje bemachtigde. Doen we het daarom beter in ons kleine Belgenland? Eigenlijk wel. In 2019 waren 64 van de 150 Kamerleden vrouwen. Het goede nieuws in Nederland is echter dat er steeds meer vrouwelijke lijsttrekkers zijn, die een voor een kans maken om premier te worden. Laten we ze even overlopen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

/

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag (58 jaar) heeft een indrukwekkend palmares in diplomatie en politiek. Zo was ze onder andere ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dat dit een vrouw van daden is, is duidelijk wanneer je weet dat zij de ontwapeningsmissie van chemische wapens in Syrië leidde. Kaag is een manusje-van-alles en een vrouw van de wereld.

Deze powervrouw komt op als lijsttrekker voor de Nederlandse partij Democraten 66 (D66). De partij omschrijft zich als progressief, sociaal-liberaal en vrijzinnig. Met de slagzin ‘laat iedereen vrij, maar niemand vallen’ hopen zij de Nederlandse kiezer te overtuigen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sigrid Kaag (@sigridamkaag) op

/

 Mona Keijzer

Mona Keijzer (51 jaar) neemt het momenteel nog steeds op tegen haar mannelijke collega, Hugo de Jonge, in de strijd tot lijsttrekker van de partij. Een niet al te simpele taak, aangezien De Jonge van grote populariteit geniet als Minister van Volksgezondheid. Toch heeft ze doorheen haar carrière voor vele hete vuren gestaan, Keijzer was namelijk advocate en mediator alvorens ze de politiek in ging.

Officieel is zij dus nog geen lijsttrekker, wanneer ze dit wel wordt zal dit voor de Nederlandse partij CDA (Christen-Democratisch Appèl) zijn. ‘Met een land dat we door willen geven’, is alvast de boodschap waarmee de Christendemocraten de Nederlandse kiezers hopen te overtuigen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mona Keijzer (@monakeijzer) op

/

Lilian Marijnissen

Van al de mogelijke kandidaten is Lilian Marijnissen (34 jaar) waarschijnlijk het meest in de wieg gelegd voor de job. Letterlijk. Zo was haar vader eerder al partijvoorzitter van de Socialistische Partij in Nederland. Het verbaast je misschien niet da Marijnissen dan ook politicologie studeerde voordat ze in 2017 een plaats in de Kamer bemachtigde. Onlangs werd ze voor het eerst verkozen als lijsttrekker voor landelijke verkiezingen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lilian Marijnissen (@marijnissenlilian) op

/

Esther Ouwehand

De underdog van de lijst is vast en zeker Esther Ouwehand (44 jaar). Aan ervaring zal ze jammer genoeg moeten onderdoen voor haar concullega’s, maar aan potentieel geen gebrek. Na het stopzetten van haar studies werkte Esther als marketingmedewerker voor enkele jongeren magazines bij Sanoma Uitgevers Nederland. Het is nog ‘maar’ sinds 2002 dat ze betrokken raakte in de politiek via de Partij voor de Dieren. Sinds 2006 echter zetelt ze in de Kamer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Esther Ouwehand (@esther_ouwehand_pvdd) op

/

Wat betekent dit nu?

Het is natuurlijk niet feitelijk bewezen dat vrouwelijke leiders het beter doen. Wel lijkt het zo dat, landen die wel een vrouwelijk staatshoofd hebben, grote voorstander zijn van de vrouwelijke aanpak. Dit is onder andere het geval in Finland, Macedonië en IJsland.

Wat moet je nu eigenlijk onthouden uit dit artikel? Als de representatie van een bepaalde groep ontbreekt, zoals vrouwelijke premiers in Nederland, weet de volgende generatie leiders niet dat dit een optie is. Zo blijven we in de eeuwenoude traditie van mannelijke staatshoofden steken, wat natuurlijk jammer zou zijn.

Lees meer Marie Claire op: Deze lingeriemerken ondersteunen vrouwen met (een) borstprothese(s), Think Pink België strijdt mee met mondmaskerinitiatief, Woman to watch: Helga Meersmans en Freedom of dressing: 5 genderneutrale labels om te onthouden.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 1e vrouwelijke premier, Lijsttrekkers, Nederland.