Hallo meer vrijheid! 5 tips om niet overprikkeld te raken
© ©unsplash

Hallo meer vrijheid! 5 tips om niet overprikkeld te raken

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Het is een beetje het toppunt van ironie: onze vrijheid werd ons bijna een heel jaar ontnomen en juist wanneer we die terugkrijgen, is het soms moeilijk om ons daar opnieuw aan aan te passen.  

Van festivals tot vakanties in het buitenland: eindelijk is ons land niet meer in lockdown. Maar die nieuwverworven vrijheid klinkt toch niet bij iedereen als muziek in de oren. Heb jij het moeilijk om je opnieuw aan te passen? Deze tips helpen je op weg.  

Bereid je voor 

Er wordt weleens gezegd dat een goed voorbereid man, er twee waard is. En niets is minder waar. Klaar om je sociale batterijen terug helemaal op te laden? Fijn! Maar denk goed na voor je je agenda weer propvol met events, festivals en uitstapjes plant. Ben je echt klaar om volledige dagen tussen de mensen rond te lopen na een jaar gevuld met bubbels en weinig contact? Probeer je aandacht te verdelen en wees eerlijk tegen jezelf.

Lees ook: Van stress naar burn-out: zo herken je emotionele uitputting

Focus op het moment 

Moment van paniek op een groot festival? Probeer dan te focussen op wat jou daar gelukkig maakt. Het maakt niet uit hoe klein die momentjes van geluk ook mogen zijn. Van een goed gesprek met die ene vriend die je lang niet zag tot die heerlijke cocktail in dat restaurantje dat je al superlang wou uitproberen.

Doe alleen waar je zin in hebt  

Geloof het of niet: voor heel wat mensen waren de lockdowns soms ietwat een opluchting. We drukten allemaal even gezamenlijk op de pauzeknop. Betekent geen lockdown meer dat je opnieuw op alles ‘ja’ moet antwoorden? Helemaal niet. Stel prioriteiten voor jezelf en bekijk wat jij belangrijk vindt.

Lees ook: Moe en slecht gezind? Misschien zijn je hormonen uit balans

Hou gesprekken luchtig 

Het kan haast als een verplichting voelen om al je kennissen en familieleden die je even niet zag op de hoogte te brengen van elk klein detail van het afgelopen jaar. Maar niets is minder waar. Hou gerust het gesprek luchtig en focus op waar je nu mee bezig bent. Wat heb je vandaag gedaan? Heb je volgende week leuke plannen? Je moet heus niet iedereen al je hoogtes en laagtes van het voorbije half jaar vertellen.

Aanvaard dat je gevoelens en interesses veranderen 

Vroeger een echte social butterfly, maar nu toch eerder een trotse huismus? Daar is echt helemaal niets mis mee. Hou in je achterhoofd dat tijden – en mensen – veranderen. Jij dus ook. Wring jezelf niet in 1001 bochten om terug die oude gewoontes op te pikken. Geen zin om elke avond naar een overvolle bar te gaan zoals vroeger? Een glaasje wijn zo nu en dan thuis op de zetel smaakt even goed!

Lees ook: Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Festival, Lifestyle, Zomer.