3 redenen om dringend groene asperges op het menu te zetten (+ recept)
© Shutterstock

3 redenen om dringend groene asperges op het menu te zetten (+ recept)

Door Manon de Meersman & Manon Germeaux
Leestijd: 2 min

De lente is volop bezig en het aspergeseizoen is weer aangebroken. Groene asperges zitten vol vitamines en antioxidanten en aangezien je ze enkel kan vinden van maart tot eind juni zijn ze heel gegeerd. Hoog tijd dus om te genieten van alle voordelen van deze gezonde groente.

/

Groene asperges zijn goed voor ons lichaam. Ze hebben zelfs heel wat positieve effecten op de gezondheid. Hierbij geven we jullie drie goede redenen om dringend groene asperges op het menu te zetten nu ze eindelijk weer in de winkel te vinden zijn.

1. Asperges bevatten weinig calorieën

Asperges bestaan voor 92% uit water, waardoor ze maar 30 calorieën bevatten per 100 gram. Perfect als je wil afslanken dus. Bovendien zijn asperges ook nog eens bijzonder gezond dankzij de vele voedingsstoffen en vitamines die ze bevatten. Ze zijn een bron van de pro-vitamine A, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Daarnaast behoren asperges met 2,68 gram per 100 gram tot de eiwitrijkste groenten.

Grüner Spargel mit Kartoffeln und Bärlauchpesto ️ Die Kombi ist sowas von empfehlenswert!! Ich habe während des Essens eben, so oft gesagt, wie lecker es ist, dass mein Freund schon die Augen gerollt hat. Das Pesto ist selbstgemacht aus frisch gepflücktem Bärlauch, Olivenöl, angerösteten Pinienkernen, Limettensaft und Salz. Der Spargel ist einfach angebraten und gewürzt mit dem [*Werbung] Spargel Gewürz von @justspices (mit “justronja” bekommt ihr dort eine Dose meines Lieblingsgewürzes Sweet Love gratis ) [Werbung Ende*] Wart ihr schon Bärlauch pflücken? Rezeptideen immer her. __ Green asparagus with potatoes and homemade wild garlic pesto ️ The best dinner I’ve had for a long time! And my dinner is always very delicious. Made the pesto with fresh wild garlic, olive oil, roasted pine nuts, lime juice and salt. __ #spargel #spargelzeit #bärlauch #bärlauchpesto #wildgarlic #asparagus #greenasparagus #grünerspargel #dinner #potato #kartoffeln #pesto #grün #abendessen #foodphotography #foodstyling #bestofvegan #beautifulcuisines #thrivemags

A post shared by RONJA | Food’n’Photo | DE (@miss_gruenkern) on

/

2. Asperges hebben een zuiverende werking

Nee, dit is geen fabeltje: asperges zorgen op volkomen natuurlijke wijze voor het afdrijven van giftige stoffen en overtollig zout uit het lichaamsweefsel. Door het hoge percentage asparagine wordt de nierfunctie verbeterd en kan het lichaam zichzelf zuiveren. Bovendien is het een vezelrijke groente. Hierdoor werken asperges in op de spijsvertering en bevorderen ze de darmtransit. Ook op die manier helpt het eten van asperges bij het afdrijven van afvalstoffen uit het lichaam.

/

3. Asperges zitten vol antioxidanten

Geen groente zo rijk aan antioxidanten als asperges. Hierdoor helpen ze heel wat ziekten voorkomen en zijn ze een natuurlijke anti-aging middel. Er is ook aangetoond dat ze betere antioxidanten bevatten dan pakweg rode ui, look, broccoli of paprika. Wil je er dus jong en fris blijven uitzien, zet dan regelmatig asperges op het menu.

/
asperges

TipHero

Aan de slag

Heb je na het lezen van al deze voordelen zin gekregen in het groene goud? Probeer dan dit recept eens thuis uit.

Krokantgegrilde groene asperges met look en parmezaan

Voorbereidingstijd: 5 minuten

Kooktijd: 15 à 20 minuten

Ingrediënten

  • 1,5 kg asperges in stukken van ongeveer 10 cm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 knoflookteentjes, fijngehakt
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 25 g panko broodkruimels

Bereiding

Verwarm de oven voor op 205 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Stop de stukken asperge in een hersluitbare plastic zak van 1 liter. Voeg de overige ingrediënten erbij, sluit de zak en kneed de zak om alles te verspreiden. Giet de inhoud van de zak uit over de bakplaat en verspreid de asperges zodat de koppen elkaar niet raken. Bak ongeveer 15 minuten in de over, tot de asperges zacht zijn en de broodkruimels krokant. Gril nog een paar minuten tot de broodkruimels bruin worden. Serveer warm met mayonaise, aioli of je favoriete dipsaus.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook 10 ingrediënten waar je gelukkig van wordt, 5 lekkere recepten met superfoods, Spirulina, een alg dat je dringend moet ontdekken, Detox in drie dagen, Waterweetjes… ken jij ze allemaal?.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Asperges, Gezond eten, Gezondheid, Groenten, Lente.