Waterweetjes… ken jij ze allemaal?
© Shutterstock

Waterweetjes… ken jij ze allemaal?

Leestijd: 2 min

Dat we veel water moeten drinken, weten we allemaal. Niet alleen is het goed voor je gewicht en je gezondheid, ook je huid vaart er wel bij. Anderhalve liter per dag is het minimum en hoewel we dat allemaal weten, blijkt uit een recent onderzoek van SodaStream toch weer dat dat niet voor iedereen een haalbaar cijfer is.

Iets meer dan de helft van de Belgen (51%) denkt dat je ongeveer 2 liter water per dag moet drinken. 40% denkt dat 1 liter volstaat en 8% vindt dat je alleen naar je glas water moet grijpen als je dorst hebt.

Tussen theorie en praktijk blijkt echter nog wat wiggle room te zitten, want wanneer gevraagd wordt hoeveel de respondenten daadwerkelijk drinken, blijkt slechts 25% dagelijks twee liter water of meer te drinken. De rest drinkt maximum 1 liter of minder.

Jongeren doen het hier wel aanmerkelijk beter dan ouderen. Eén op drie Belgen tussen 18 en 34 jaar drinkt zo’n 8 glazen per dag. Bij de 35- tot 54-jarigen is dat 27%, bij de 55-plussers slechts 18%.

water drinken flessenwater kraantjeswater watertips

Shutterstock

Eén op vijf denkt ook dat flessenwater gezonder is dan kraantjeswater, een hardnekkig misverstand, en geen van de respondenten bleek te weten hoeveel kraantjeswater nu daadwerkelijk kost. 20% schat het twee keer duurder in dan het daadwerkelijk is, 11% zelfs 100 keer duurder – ter info: 1 liter kraantjeswater kost zo’n 0,005 euro, voor 1 euro loopt er dus zo’n 190 liter uit je kraan.

Krijgen we bezoek over de vloer, dan vindt slechts 41% het acceptabel om kraantjeswater te serveren. De overige 59% vindt het gênant, zo’n zelfgetapt karafje op tafel, en ook op restaurant zal 84% van de ondervraagden nooit kraantjeswater bestellen.

Verrassende info, zeker als je weet dat dit in landen als Frankrijk, Spanje en Nederland doodnormaal is. Ga je op restaurant in New York, dan is een karaf kraantjeswater doorgaans het eerste dat op je tafel wordt gezet. Ook hier vindt de gewoonte stilaan ingang – we denken bv. spontaan aan de terrastafels van Balls & Glory waarop altijd verleidelijk ogende flessen kraantjeswater met munt en citroen staan te pronken – maar wij Belgen moeten er duidelijk nog aan wennen.

Dus, kwestie van je een-nieuwe-zomer-een-nieuw-moment-voor-goede-gewoontes attitude een duwtje in de rug te geven, bij deze alvast vijf tips…

/

1. Drink genoeg en regelmatig

water drinken flessenwater kraantjeswater watertips

Shutterstock

Veel water drinken, wordt gemakkelijker als je ervoor zorgt dat je altijd een glas of een fles water bij de hand hebt. Ga je de deur uit? Steek dan een flesje in je handtas. Voor een extra verfrissend effect koel je je water op voorhand even in de koelkast.

/

2. Begin je dag met goede gewoontes

water drinken flessenwater kraantjeswater watertips

Shutterstock

Drink bij het opstaan een glas lauwwarm water met een beetje citroensap erin, dat geeft je spijsvertering direct een boost en doet, na verloop van tijd, wonderen voor je huid.

/

3. Eindig je dag met goede gewoontes

water drinken flessenwater kraantjeswater watertips

Shutterstock

Voor het slapengaan een groot glas water drinken, helpt om het vochtgehalte in je lichaam op pijl te houden terwijl je slaapt. Leg je het water op voorhand in de koelkast, dan heeft het ook een verkoelend effect (handig tijdens die zwoele, zweterige zomernachten).

/

4. Eén glas alcohol = één glas water

water drinken flessenwater kraantjeswater watertips

Shutterstock

Hou je van een wijntje of een cocktail op een zomers terras? Bestel dan naast je drankje ook altijd een glas water. Als je evenveel eenheden water drinkt als alcohol, eindig je nooit met een kater.

/

5. Gooi er iets bij

water drinken flessenwater kraantjeswater watertips

Shutterstock

Wil je graag meer water drinken, maar vind je het echt te saai? Probeer dan eens wat munt of citrusvruchten in je water te doen, dat geeft direct een lekker extra smaakje. Citroen en pompelmoes zijn de klassiekers, maar ook kiwi en meloen werken wonderwel. Wil je het helemaal spannend maken, haal dan een SodaStream in huis en voeg naar hartenlust bubbels toe.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Kraantjeswater, Sodastreem, Water, Water drinken, Watertips.