Detox in drie dagen
© Shutterstock

Detox in drie dagen

Leestijd: 1 min

Hebben de feestmaaltijden en nieuwjaarsrecepties hun weerslag gehad op je lichaam? Misschien is een detox wel wat voor jou. Met deze express-detox voel je je na drie dagen al vitaler! Het onverwachte sleutelwoord? Vertragen! 

Natuurdeskundige Sophie Schlogel Delafon zet de feiten op een rijtje: het succes van een snelle detox hangt af van ons vermogen een rustpauze in te lassen.

Detox: ideaal na een vakantie of seizoensgebonden veranderingen

Ons lichaam zorgt prima voor zichzelf, op voorwaarde dat ons metabolisme krachtig genoeg is. Wanneer we moe zijn, geeft het lichaam voorrang aan de noodzakelijke functies en het afvoeren van afvalstoffen is daar geen van. De toxines krijgen dus de kans op te stapelen in een futloos lichaam. Om te gaan zuiveren heb je energie nodig, en dus ook rust. “Zonder energie, is een detox als een tapijt uitschudden in een gesloten ruimte. Het stof dwarrelt gewoon weer neer,” aldus Sophie, auteur van het Franstalige boek Detox, retrouvez forme et vitalité.

Organiseer je detox in het weekend

Houd je je detox in het weekend, dan hoort vrijdagavond tot maandagochtend in teken te staan van zelfzorg. Luieren, lezen, op tijd naar bed gaan, een lang bad nemen, wandelen of sporten… Doe dat waar jij energie van krijgt.

Werk naar een gezonde spijsvertering door enkel makkelijk verteerbaar voedsel te eten. Compote zonder suiker en groentesoep (zonder aardappelen of brood) zijn ideaal. Snoep, snacks, frisdrank, alcohol en cafeïne zijn, uiteraard, uit den boze. Zondagochtend al voel je een duidelijk verschil.

Focus ook op het helen van je geest: een wandeling door het bos, ontspannende muziek luisteren, ademhalingsoefeningen, meditatie of hartcoherentie… Volgens Sophie is dit programma voldoende om je vitaler te voelen.

Detox-sap

Om het meeste uit je detox te halen kan je kiezen voor groentensapjes, aangekocht of zelfgemaakt. Sophie vertelt: “De brouwsels zijn een bron aan vitaminen, enzymes, mineralen en oligo-elementen (mineralen die slechts in een zeer kleine hoeveelheid in het lichaam voorkomen, maar daarom niet minder belangrijk zijn, red.) en belasten de darmen niet omdat ze geen vezels bevatten.”

Een goede gewoonte is om iedere ochtend te starten met een glas water met het sap van een halve citroen op de lege maag. Ook kruidenthee van rozemarijn of distel, of capsules desmodium kunnen soelaas bieden. Steranijs en venkel in je thee gaan een opgeblazen gevoel en winderigheid tegen waar citroenmelisse maagpijn ten gevolge van stress aanpakt.

Sporten helpt je detox!

Geen detox is compleet zonder een minimum aan beweging. Een stevige wandeling, yoga of pilates: het zijn maar enkele ideetjes die lichaam n geest in balans brengen.

Tot slot zijn er ook de naturopatische massages, waar nog maar weinig over bekend is, die het afvoeren van afvalstoffen stimuleren. Hoe meer signalen je lichaam krijgt uit verschillende bronnen, zij het je voeding, je geestestoestand, je huid, je lymfeklieren etc, hoe sterker het aan het werk gezet wordt.

bron: marieclaire.fr

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Detox, Reinigen.