Haal de Airfryer uit de kast en bak ze:
Voir cette publication sur Instagram
Madame wie?
Doet Madame Bakster (nog) geen belletje rinkelen? Onterecht! Laura Verhulst slaagde er ondanks haar jonge leeftijd (ze is nog maar 25, nvdr.) in om eigenhandig haar baksels zonder gluten, geraffineerde suikers, dierlijke producten en artificiële smaak- of bewaarmiddelen op de Gentse en vervolgens de Belgische kaart te zetten. Wat begon als een online bakkerij die Laura naast haar studies Taal- en Letterkunde aan de UGent uitbaatte, is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende start-up met een eigen atelier en een koffiehuis. Drie jaar geeleden werd Laura zelfs uitgeroepen tot Gentse student-onderneemster van het jaar.
Lees ook: glutenvrij eten in Brussel: 5 verrassende adresjes
Ingrediënten:
3 flaxeggs
1 blik zwarte bonen (240g)
80 gram agave
50 gram zonnebloemolie
3 eetlepels pure cacaopoeder
35 gram boekweit
2 theelepels bakpoeder
Voor de dip:
200g pure chocoladedruppels
200g zijden tofu
200g amandelmelk
Voor de appelchips:
2 appels
kaneel (optioneel)
Recept:
Maak eerst de brownie:
Maak drie flaxeggs door 3 eetlepels gebroken lijnzaad te mengen met 9 eetlepels lauw water en zet ze even opzij. Spoel intussen de gekookte zwarte bonen met heet water in een vergiet. Mix in een keukenrobot de zwarte bonen tot puree. Voeg hieraan ook de agave en de zonnebloemolie toe en mix opnieuw. Voeg daarna de droge ingrediënten toe: de cacaopoeder, boekweit en het bakpoeder. Mix goed. Voeg als laatste ook de flaxeggs toe en mix nog een laatste keer tot je een homogeen deeg bekomt. Vul de siliconen bakvormen met brownievulling. Bak in de airfryer op 160°C gedurende 25 minuten.
Maak intussen de frosting:
Verhit de amandelmelk, smelt hieronder de pure chocolade. Mix daar de zijden tofu doorheen en laat enkele uren opstijven in de koelkast. Eens hard kan je de vulling in een spuitzak stoppen en je zwarte bonen cupcakes afwerken.
Maak als laatste de appelchips:
Ontdoe de appels van hun klokhuis met een appelboor. Snijd vervolgens de appel in heel smalle cirkels. Bestrooi de appelchips met kaneel en/of kokosbloesemsuiker. Bak 5 minuten op 200°C in de airfryer en vervolgens 25 minuten op 120°C. Schud af en toe de appelchips heen- en weer in het mandje, tijdens het bakproces. Eens klaar met bakken, laat ze dan even op kamertemperatuur drogen. Na vijf minuten zijn ze helemaal krokant.
Werk je cupcakes af met de tofudip als topping en de appelchips, als finishing touch.
Lees ook: De Belgische healthy food scene: dit zijn enkele nieuwe food startups om in de gaten te houden.