Getest & goedgekeurd: de nieuwe Range Rover Sport
© Lisa Aelvoet, Web editor

Getest & goedgekeurd: de nieuwe Range Rover Sport

Leestijd: 3 min

Wanneer Range Rover je uitnodigt om in Barcelona hun laatste nieuwe model te komen testen, hoef je geen twee keer na te denken. Wij ondervonden er aan den lijve wat de nieuwe Range Rover Sport te bieden heeft. En dat in het gezelschap van niemand minder dan Mark Higgins, de driver double van Daniel Craig in enkele Bond-films.

Eenmaal aangekomen in het zonnige Barcelona worden we warm onthaald door een chauffeur die ons oppikt met de gloednieuwe Range Rover Sport. Op het eerste gezicht ziet de wagen er minimalistisch tot zelfs futuristisch uit. Tijdens onze rit ervaren we het luxueuze comfort dat zo kenmerkend is voor alle modellen uit de Range Rover familie. De comfortabele zetels, het panoramisch dak en de mogelijkheid om je smartphone draadloos te verbinden en op te laden,… De Range Rover Sport heeft ons al bij ‘hallo’.

In het hotel ontmoetten we Phil Hiscutt, Senior Vehicle Engineering Manager bij Jaguar Land Rover en een van de genieën achter de wagen. Hij vertelt dat ‘reductief design’ de filosofie is achter het ontwerp: “Elke feature heeft een functie en is er met een reden. Hoewel robuust, is de wagen zeker niet macho. Het resultaat is een gestroomlijnde, elegante en modernistische look.”

 

Hybride bolide

Naast het feit dat hij er heel mooi uitziet, beschikt de nieuwe Range Rover Sport over heel wat meer kwaliteiten. Zo is de zuiver elektrische actieradius van het plug-in hybrid model maar liefst tot 113 km (WLTP). En met zijn elektrisch bereik gaat de wagen slim om. Stel je bijvoorbeeld een rit in naar een stad waar een lage-emissiezone geldt, dan berekent het gesofisticeerde systeem of je ter plaatse over voldoende elektriciteit zal beschikken. Indien niet, dan laadt het voertuig zichzelf op terwijl je onderweg bent. Wanneer je de stad bereikt, zal hij vervolgens automatisch overschakelen naar elektrische modus om zijn uitstoot te beperken. Dankzij de CO2-uitstoot vanaf slechts 18 g/km (WLTP) is de wagen nog tot en met 30 juni 2023 fiscaal zeer aantrekkelijk.

Maar dat is niet alles: eind volgend jaar komt er namelijk een volledig elektrische versie van de Range Rover Sport op de markt. Daarmee werkt Jaguar Land Rover hard aan haar belofte om tegen 2039 koolstofneutraal te worden in haar toeleveringsketen, producten en activiteiten.

Range Rover

Masculiene energie met een female touch

Een ander pluspunt is de volledig aanpasbare bestuurdersstoel. “Ongeacht je grootte, kan je de stoel steeds zo instellen dat je een uitgebreid cockpit-achtig overzicht behoudt. Bovendien werd de wagen uitgebreid getest, ook door vrouwelijke testers. Zo werd er bij het ontwerp rekening gehouden met het induwen van knoppen met lange nagels en het rijden met hakken,” aldus Hiscutt. “Daarenboven bevatten de stoelen een geavanceerde vorm van noise cancellation in de hoofdsteunspeakers voor een rijervaring in alle rust.”

Het is een slimme wagen en dat uit zich in verschillende aspecten. “Zo leert hij je gewoontes kennen en zal hij gebruikelijke routes reeds op voorhand programmeren en je indien nodig van bepaalde ongewoonheden op het traject informeren“, legt Hiscutt uit.

 

Sportieve offroad kampioen

De nieuwe Range Rover Sport is slim, maar ook snel. Met een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 4,5 seconden bevestigt het voertuig haar sportieve karakter. Ook op het vlak van offroad prestaties triomfeert de nieuwe Range Rover Sport. Dat mochten wij zelf ondervinden in het rotsachtige landschap van het domein Les Comes, het Land Rover Experience Center op een boogscheut van Barcelona. De steilste hellingen en grootste hindernissen overwon de wagen met het grootste gemak zonder dat wij ook maar iets hoefden te doen, behalve sturen uiteraard. Selecteer je immers de offroad-modus, dan kan je gebruikmaken van de Adaptive Offroad Cruise Control. In dat geval houdt de wagen een constant tempo aan, afhankelijk van de terreinomstandigheden, terwijl jij je volledig kan concentreren op het sturen.

 

Safety first

Na het offroad parcours is het tijd voor een zogenaamde hot lap – lees: een spannende, snelle rit in een bochtig parcours – met stuntrijder Mark Higgins. Hij figureert in films als de James Bond-film No Time to Die, waar hij dubbelt voor Daniel Craig, maar ook Batman en The Fast & Furious. Als ervaren rallypiloot raast hij met ons door het parcours zonder dat we ons op een enkel moment onveilig voelen. Naast zijn rijcapaciteiten kunnen we immers vertrouwen op de wagen, die het maximum van vijf sterren binnensleepte op de Euro NCAP veiligheidsscore.

Je hoort het al: wij zijn helemaal fan van de nieuwe Range Rover Sport plug-inhybride. Maar net zoals bij baanbrekende beautyproducten en revolutionaire haarstylingtools geldt: je moet het ervaren om het te geloven. Geloof ons dus niet op ons woord, maar laat de wagen je zelf overtuigen tijdens een testrit.

De nieuwe Range Rover Sport is beschikbaar in België vanaf € 97.116. Voor meer informatie kan je terecht op www.landrover.be.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Land Rover.

LEES OOK:
Tournée Minérale: 4 heerlijke mocktails met NONA
Last van een winterdip? Deze tips garanderen een zalige nachtrust
Pharrell Williams is de nieuwe creatief directeur van mannenmode bij Louis Vuitton

Commercieel team De artikels van >